Αλβανία: Τα περίφημα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι έγιναν καταφύγια σκύλων

Οι εγκαταστάσεις στο Shëngjin είναι άδειες και οι Ιταλοί αστυνομικοί στην Αλβανία κάνουν δωρεάν διακοπές σε 5άστερο ξενοδοχείο με πισίνα και σπα - 1 δισ. ευρώ στα «σκουπίδια».
Open Image Modal
Το κέντρο κράτησης μεταναστών στπ Gjader, στη βορειοδυτική Αμβανία που κατέληξε να είναι καταφύγιο αδέσποτων σκύλων.
via Associated Press

Όταν η Ιταλία άνοιξε πανηγυρικά τα κέντρα μεταναστών στην Αλβανία τον Οκτώβριο του 2024, είχε υπολογίσει να στέλνει στη γειτονική χώρα 3.000 μετανάστες κάθε μήνα, που θα διασώζονταν στα ιταλικά ύδατα, με σκοπό να μην πατήσουν ποτέ το πόδι τους στην Ιταλία.

Η Τζόρτζια Μελόνι πίστευε τότε, ότι είχε κάνει τη συμφωνία του αιώνα με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, βάζοντας τις βάσεις για ένα ιδιοφυές σχέδιο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος.

Όμως το σχέδιο απέτυχε γρήγορα, καθώς οι εγκαταστάσεις στο Shëngjin είναι άδειες και οι Ιταλοί αστυνομικοί φρουροί που στάλθηκαν στο αλβανικό λιμάνι κάνουν δωρεάν διακοπές σε πεντάστερο ξενοδοχείο με πισίνα και σπα, σύμφωνα με τον Guardian.

«Ήρθαμε εδώ για δουλειά, είμαστε η ασφάλεια για το κέντρο μεταναστών […], αλλά δεν υπάρχουν μετανάστες στις εγκαταστάσεις, έχουν μεταφερθεί στην Ιταλία. Είμαστε μόνο εμείς εδώ. Πληρωνόμαστε για να ενεργούμε ως τουρίστες: πρωινό, δείπνο και σάουνα όλα πληρωμένα από την ιταλική κυβέρνηση» είπαν οι Ιταλοί αξιωματικοί στους δημοσιογράφους του αλβανικού δικτύου Piranjat TV.

«Σκόνταψαν» στη Δικαιοσύνη

Το περίφημο νέο μοντέλο κράτησης μεταναστών εκτός ΕΕ, όπως το παρουσίασε η Ιταλίδα πρωθυπουργός στην Κομισιόν, σκόνταψε στην δικαιοσύνη.

Ιταλοί δικαστές, έκριναν ότι είναι παράνομο να κρατούνται άνθρωποι που έχουν διασωθεί στη θάλασσα σε μια χώρα που δεν έχει χαρακτηριστεί «ασφαλής» όπως η Αλβανία.

Έτσι, μόνο 24 αιτούντες άσυλο στάλθηκαν από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα στην Αλβανία και κανένας δεν από αυτούς δεν έμεινε πάνω από 48 ώρες. Πέντε έμειναν λιγότερες από 12 ώρες και οι υπόλοιποι έφυγαν μέσα σε 48 ώρες.

Σε μια εποχή που η Ιταλία αγωνίζεται να μειώσει τις κρατικές δαπάνες, περικόπτοντας κονδύλια από την εκπαίδευση, την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση, η συμφωνία Ρώμης – Τιράνων για την κατασκευή και συντήρηση του κέντρου μεταναστών, που θα κοστίσει περίπου 1 δισ. ευρώ για πέντε χρόνια, θεωρείται «οικονομική» καταστροφή.

Οι Ιταλοί αστυνομικοί που κατέγραψε κρυφά η αλβανική τηλεόραση, είναι ανάμεσα σε μερικές δεκάδες που έχουν απομείνει στην Αλβανία. Τον Νοέμβριο περίπου 50, μαζί με δεκάδες κοινωνικούς λειτουργούς, επέστρεψαν στην Ιταλία όταν ο Ιταλικός τύπος διαπίστωσε ότι οι εγκαταστάσεις είναι άδειες.

 Καταφύγιο σκύλων

Στα τέλη Νοεμβρίου, η ιταλική εφημερίδα Domani αποκάλυψε ότι ένα άλλο Αλβανικό κέντρο κράτησης, στο Gjader, που προοριζόταν να στεγάσει αιτούντες άσυλο, έγινε καταφύγιο για αδέσποτα σκυλιά που υιοθετήθηκαν από τους 15 σωφρονιστικούς υπαλλήλους που είχαν αναπτυχθεί εκεί.

«Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες των σκύλων με αγάπη και υπομονή, εξασφαλίζοντάς τους τροφή, νερό, ιατρική περίθαλψη και πάνω απ′ όλα ένα ασφαλές και στοργικό περιβάλλον», ανέφερε το δημοσίευμα με μια ισχυρή δόση ειρωνείας.

Η αντιπολίτευση άρπαξε φυσικά την ευκαιρία να επιτεθεί στην κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας το σχέδιο ως «πλήρη αποτυχία».

Τότε η κυβέρνηση κήρυξε τον πόλεμο στους δικαστές κατηγορώντας τους ότι παρεμπόδισαν το έργο μετά την επικύρωση της απόφασης της 4ης Οκτωβρίου. από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με την αιτιολογία ότι «μια χώρα εκτός ΕΕ δεν θα μπορούσε να κηρυχθεί ασφαλής εκτός εάν ολόκληρη η επικράτειά της κριθεί ασφαλής». Και φυσικά η Αλβανία δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία.

Είχαν ενημερώσει τη Μελόνι ότι ήταν παράνομο

Όμως η Τζόρτζια Μελόνι γνώριζε μήνες πριν από την υπογραφή της συμφωνίας με τον Έντι Ράμα ότι θα υπήρχαν εμπόδια.

Πολλές ΜΚΟ, ακαδημαϊκοί και ειδικοί είχαν εγείρει αμφιβολίες για το εάν θα μπορούσε να θεωρηθεί νόμιμη η σύμφωνία, καθώς από το 1993 πολλές ευρωπαικές χώρες είχαν προτείνει το ίδιο ή παρόμοιο σχέδιο, με τις προτάσεις τους να απορρίπτονται.

Όμως η Μελόνι αρνείται να παραδεχθεί την ήττα της και δηλώνει ότι «τα κέντρα για μετανάστες στην Αλβανία θα λειτουργήσουν, ακόμα κι αν πρέπει να περνάω κάθε βράδυ εκεί από τώρα μέχρι το τέλος της θητείας μου».

 Ξεσπαθώνει η αντιπολίτευση

Η αξιοπιστία της πρωθυπουργού όμως έχει πληγεί, καθώς το μεταναστευτικό ήταν να ναυαρχίδα της προεκλογικής της εκστρατείας έχοντας επικρίνει σκληρά τους προκατόχους της για κατασπατάληση δημόσιου χρήματος για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.

Τώρα, τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η αντιπολίτευση την εκθέτουν, καθώς μόνο η θαλάσσια μεταφορά με ιταλικό στρατιωτικό πλοίο των οκτώ μεταναστών που έφτασαν στην Αλβανία κόστισε 250.000 ευρώ – περισσότερα από 31.000 € το άτομο.

«Γιατί να πετάμε έτσι τα λεφτά των Ιταλών; Γιατί να αφήσουμε τις αρχές επιβολής του νόμου να κάνουν διακοπές στην Αλβανία όταν χρειαζόμαστε προσωπικό στις πόλεις μας;» ξεσπάθωσε ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης Italia Viva.

«Η συμφωνία της Αλβανίας για τη μετανάστευση είναι μια από τις μεγαλύτερες φάρσες στην ιστορία μας», πρόσθεσε «Κοστίζει ένα δισεκατομμύριο ευρώ και χρησιμεύει ως καταφύγιο σκύλων».

Πηγή: Guardian