Αλβανία: Τί είναι το «Βατικανό» των Μπεκτασήδων που εγκαθιδρύει ο Ράμα εντός Τιράνων

Εφόσον το σχέδιο του Ράμα προχωρήσει, θα γίνει το μικρότερο κράτος του κόσμου, όπου θα επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ και το ελεύθερο ντύσιμο στις γυναίκες.
Open Image Modal
Ιερό Μπεκτασήδων του Sari Salltik, Κρούγια, Αλβανία. (Φωτογραφία: Godong/Universal Images Group μέσω Getty Images)
Godong via Getty Images

Η Αλβανία σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα κυρίαρχο μουσουλμανικό μικροκράτος εντός των συνόρων της, το οποίο θα διοικείται από την σέκτα των Μπεκτασήδων (Bektaşi) δερβίσηδων όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, με απώτερο σκοπό την την προώθηση της «θρησκευτικής αρμονίας και του διαλόγου».  

Σύμφωνα με τους ΝΥ Times, ο Αλβανός πρωθυπουργός επιθυμεί να δώσει στα μέλη των Μπεκτάσι, ενός σιιτικού τάγματος Σούφι, τον δικό τους θύλακα, αντίστοιχο του Βατικανού ως έναν τρόπο προώθησης της θρησκευτικής ανεκτικότητας.

 

 

Εφόσον το σχέδιο τεθεί σε εφαρμογή θα γίνει το μικρότερο κράτος του κόσμου καθώς η έκτασή του θα είναι περίπου μόλις 25 στρέμματα, δηλαδή περίπου  περίπου τέσσερις φορές μικρότερο από το Βατικανό. 

 

Open Image Modal
Επισκέπτες ποζάρουν με τον Χατζή Μόντι στο ιερό Μπεκτάσι του Σάρι Σάλτικ, Κρούτζε, Αλβανία... (Φωτογραφία: Godong/Universal Images Group μέσω Getty Images)
Godong via Getty Images

 

Ο μικροσκοπικός θύλακας θα βρίσκεται μέσα στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, τα Τίρανα, θα χρησιμεύσει ως πολιτική έδρα για τους μουσουλμάνους Μπεκτασήδες- την τέταρτη μεγαλύτερη θρησκευτική κοινότητα στην Αλβανία (περίπου 10% του πληθυσμού) μετά τους σουνίτες μουσουλμάνους, τους ορθόδοξους χριστιανούς και τους καθολικούς.

Στην περιοχή αυτή θα επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ και οι γυναίκες θα έχουν την ελευθερία να ντύνονται όπως επιθυμούν, χωρίς περιορισμούς στον τρόπο ζωής.

 

 

Η Αλβανία σκοπεύει να δώσει στο νέο κράτος δική του διοίκηση, διαβατήρια και σύνορα. Ο κ. Ράμα έχει ανακοινώσει ότι θα παρουσιάσει σύντομα τα σχέδιά του για το νέο αυτό κυρίαρχο κράτος, το οποίο θα ονομάζεται «Αυτόνομο Κράτος του Τάγματος των Μπεκτασήδων».

«Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε τη μετατροπή του Παγκόσμιου Κέντρου Μπεκτάσι στα Τίρανα σε ένα κυρίαρχο κράτος, ένα νέο κέντρο μετριοπάθειας, ανεκτικότητας και ειρηνικής συνύπαρξης», δήλωσε ο Ράμα την Κυριακή κατά την ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη. 

O Ράμα εξήγησε ότι η ανακήρυξή του ως κυρίαρχης οντότητας θα δώσει στο τάγμα την αυτονομία να διαχειρίζεται τα θρησκευτικά και διοικητικά του θέματα, κάτι που θα ενισχύσει τον ρόλο του ως κέντρου θρησκευτικού διαλόγου και προώθησης της ειρήνης.

 

Open Image Modal
Εορτασμός της γιορτής Ashura στο ιερό Bektashi του Sari Salltik, Kruje, Αλβανία. (Φωτογραφία: Godong/Universal Images Group μέσω Getty Images)
Godong via Getty Images

 

Το Τάγμα Μπεκτάσι στα Τίρανα επαίνεσε την απόφαση

«Η κυριαρχία του Τάγματος Μπεκτάσι είναι ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση των αξιών της ενσωμάτωσης, της θρησκευτικής αρμονίας και του διαλόγου σε έναν όλο και πιο διχασμένο κόσμο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Τάγμα των των Μπεκτασήδων. 

Η ηγεσία του τάγματος υποδέχθηκε αυτήν την πρωτοβουλία θετικά, εξηγώντας ότι το νέος αυτό θρησκευτικό ”κράτος” δεν επιδιώκει πολιτική ισχύ ή αυτονομία, αλλά μόνο την ελευθερία να συνεχίσει τις πνευματικές και θρησκευτικές παραδόσεις του. Η διοίκηση του νέου αυτού θρησκευτικού κέντρου θα περιοριστεί στο κλήρο και τα άτομα που εμπλέκονται στη διοίκηση του τάγματος, με στόχο την προώθηση της θρησκευτικής ειρήνης και του διαλόγου σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Open Image Modal
Godong via Getty Images

 

 Λίγα λόγια για την ιστορία των Μπεκτασήδων

Το τάγμα ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και θεωρείται ένας ανεκτικός, μυστικιστικός κλάδος του Ισλάμ, ανοιχτός σε άλλες θρησκείες και φιλοσοφίες.

«Πατέρας» των Μπεκτασήδων είναι o Χατζί Μπεκτάς Βελί (1209-1271) ένας ισλαμιστής λόγιος, μυστικιστής, άγιος, σαγίντ και φιλόσοφος από το Χορασάν, ο οποίος έζησε και δίδαξε στην Ανατολία.Το αρχικό του όνομα ήταν Sayyid Muhammad ibn Sayyid Ibrāhim Ātā. Αναφέρεται επίσης ως ο «Σουλτάνος των καρδιών» και ο «Δερβίσης των Δερβίσηδων».

 

Open Image Modal
Πορτρέτο του Χατζί Μπεκτάς Βελί (15ος αιώνας)
(Hacı Bektaş Museum - Hacıbektaş/Nevşehir)

 

Αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας του Ισλάμ στη Μέση Ανατολή, Μικρά Ασία και Βαλκάνια, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την Οθωμανική περίοδο, στην Περσική Αυτοκρατορία και αλλού. Οι μπεκτασήδες παντρεύουν στοιχεία της Ορθόδοξης χριστιανικής πίστης με το Σιϊτισμό αλλά και το ορθόδοξο Ισλάμ (Σουνιτισμός). Μαζί με τους Μεβλεβί και τους Νακσμπαντί θεωρούνται ως οι πλέον γνωστές κατευθύνσεις του σουφισμού την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κατά την επικράτηση της τελευταίας στα Βαλκάνια και την Ανατολία. Ενώ οι Μεβλεβί και Νακσμπαντί είχαν περισσότερη επιρροή σε αστικές τάξεις τεχνιτών, εμπόρων και ευγενών, οι Μπεκτασί είχαν περισσότερη απήχηση στα φτωχά κοινωνικά στρώματα χωριών και κοινοτήτων της Αυτοκρατορίας τα οποία αποτελούνταν από αγρότες και κτηνοτρόφους.

Ορισμένοι από τους σημαντικότερους ηγέτες του μετεγκαταστάθηκαν στην Αλβανία μετά την απαγόρευσή τους στην Τουρκία στις αρχές του 20ού αιώνα από τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.