Αμαλιάδα: Παρέμβαση εισαγγελέα για τον θάνατο 3 βρεφών - Το χρονικό και τα αναπάντητα ερωτήματα

Kατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση ζήτησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών.
Open Image Modal
Φωτογραφία αρχείου.
Anadolu via Getty Images

Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης ζήτησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών, Νικόλαος Νικολάου, με αφορμή την υπόθεση με τα τρία νεκρά βρέφη στην Αμαλιάδα.

Ο κ. Νικολάου διαβίβασε το σχετικό αίτημα προς τους προϊσταμένους της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αχαΐας, Κωνσταντούλα Αθανασοπούλου, και Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλείας, Δημήτριο Λιανόπουλο.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά τον θάνατο του τελευταίου βρέφους, ενός αγοριού 15 μηνών, που έφυγε από τη ζωή στις 5 Αυγούστου.

Το κοινό πρόσωπο στους θανάτους των τριών βρεφών είναι η 25χρονη που έχασε τα δύο της παιδιά (το ένα 19 ημερών και το άλλο 2 μηνών) πριν από δύο χρόνια και ήταν συγκάτοικος και φίλη της μητέρας του 15 μηνών μωρού που πέθανε τον Αύγουστο.

Οι τρεις θάνατοι των παιδιών θα διερευνηθούν εκ νέου μέσα από το μικροσκόπιο της εισαγγελικής έρευνας προκειμένου να ριχτεί άπλετο φως και να δοθούν απαντήσεις.

Αναπάντητα ερωτήματα

Οι συγγενείς ζητούν απαντήσεις για τις τραγικές απώλειες, ενώ για το 15 μηνών βρέφος υπάρχει και έντονη διαμάχη. Η μητέρα και η 25χρονη ανέφεραν πως το παιδί ήταν ζωντανό όταν το πήγαν στο νοσοκομείο, ενώ οι γιατροί επισημαίνουν πως το μωρό ήταν ήδη νεκρό και παρά τις προσπάθειές τους δεν κατάφεραν να το επαναφέρουν στη ζωή.

«Το παιδί ήταν νεκρό, τουλάχιστον μισή ώρα νωρίτερα πριν έρθει σε εμάς. Υπάρχει και κατάθεση της μητέρας άλλωστε που λέει ότι στις 12.30 το παιδί ήταν νεκρό. Με το που έφτασε το παιδί στο νοσοκομείο, πέσαμε πάνω του. Κάλεσα την αναισθησιολόγο που έκανε τη διασωλήνωση.

Προσπαθήσαμε να το επαναφέρουμε αλλά σας λέω ότι ήρθε νεκρό το παιδί. Έχω δώσει κατάθεση στην ελληνική αστυνομία για το τι ακριβώς συνέβη», ανέφερε (MEGA) ο γιατρός που προσπάθησε να επαναφέρει το βρέφος στη ζωή.

«Εμείς το παιδί δεν το πήγαμε νεκρό»Από την άλλη, η μητέρα επιμένει πως παρέδωσε το παιδί στους γιατρούς ζωντανό, με τη γιαγιά του μάλιστα να κατηγορεί ευθέως τους γιατρούς για τον θάνατό του.

«Θέλω να τιμωρηθούν οι ένοχοι για όλο αυτό που ζούμε και για μένα αυτοί είναι οι γιατροί. Για μένα είναι φονιάδες. Τους το δώσαμε ζωντανό και μέσα σε είκοσι λεπτά βγήκαν και είπαν απλά ότι το παιδί πέθανε».

«Το παιδί ήταν εν ζωή, είχε αναπνοή και ανοιγόκλεινε και τα ματάκια του. Το αφήνω στο κρεβατάκι και αφού του έβαλαν ένα σωληνάκι στο στόμα για οξυγόνο, μου είπε ο γιατρός να βγω έξω. Δεν πέρασε ούτε μισή ώρα απ’ όταν βγήκε ο γιατρός και μου λέει, “το παιδί σου είναι νεκρό”», είπε η μητέρα (εκπομπή «Φως στο Τούνελ»).

«Δεν καλέσαμε ασθενοφόρο για να μη χάσουμε χρόνο»Η μητέρα περιγράφοντας τα όσα εκτυλίχθηκαν, λίγο πριν το παιδάκι καταλήξει, είπε ότι το μωρό αντιμετώπισε ξαφνικά αναπνευστικό πρόβλημα. Το άφησε στην αγκαλιά της φίλης της Ειρήνης, που είχε χάσει τα δύο της παιδιά πριν από δύο χρόνια, και ειδοποίησε για βοήθεια.

«Ξύπνησε το παιδί στις 10:30, ήπιε το γαλατάκι του, παίξαμε, με φώναζε “μαμά” και έπαιζε με τα παιχνίδια του. Μέχρι να πάω σε άλλο δωμάτιο και να γυρίσω, το είδα ότι δεν ανέπνεε καλά. Ήταν στο καρότσι του στο σαλόνι. Τρία λεπτά έκανα» λέει η μητέρα του βρέφους.

«Το πήρα κατευθείαν αγκαλιά για να δω τι μπορώ να κάνω. Ήταν η φίλη μου εκεί και μου το πήρε για να το σώσει. Όσο το είχε η Ειρήνη το παιδί, ήταν μια χαρά, ανέπνεε, αλλά όχι πολύ καλά. Πήρα κατευθείαν τηλέφωνο για να έρθει αμάξι. Μέχρι τότε, το είχε στα χέρια της η Ειρήνη. Δεν καλέσαμε το ασθενοφόρο για να μη χάσουμε χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Φίλη της μητέρας του 15 μηνών βρέφους

Στην κάμερα της εκπομπής »Φως στο Τούνελ» μίλησε και η φίλη της μητέρας του 15χρονου βρέφους. Πρόκειται για τη γυναίκα που, σε δύο χρόνια, έχασε και εκείνη τα δυο μικρά της κοριτσάκια.

«Ήταν ό,τι χειρότερο αυτό που συνέβη γιατί με πήγε πίσω, μόνο που εγώ το βίωνα μέσα στο Νοσοκομείο. Έζησα ξανά τον ίδιο εφιάλτη. Είμαι και θα είμαι δίπλα στη φίλη μου. Ήταν ένα παιδάκι χαρούμενο ο γιος της. Έμενα κανονικά μαζί τους στο σπίτι και ήταν ο μοναδικός λόγος που μετά από όσα μου έχουν συμβεί, ήμουν χαρούμενη. Το ένιωθα δικό μου. Δεν πίστευα ότι θα γινόταν κάτι τέτοιο. Αναρωτιέμαι γιατί», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, περιέγραψε όσα έγιναν στις 5 Αυγούστου. «Ήμουν εγώ, η Πόπη και το μωρό στο σπίτι. Η γιαγιά έλλειπε, γιατί είχε πάει να δει τον εγγονό της στην Αθήνα.

Όταν ξυπνήσαμε όλα ήταν κανονικά, το παιδί έπαιξε, έφαγε και ήταν όπως κάθε μέρα. Έμεινα εγώ με το μωρό στο σαλόνι και η Καλλιόπη πήγε στο δίπλα δωμάτιο να πάρει κάτι.

Όταν επέστρεψε, κατάλαβε ότι το μωρό δεν ανέπνεε. Το πήρα από τα χέρια της, το έβαλα στον καναπέ και προσπάθησα να του κάνω τεχνητή αναπνοή, γιατί θυμήθηκα τα δικά μου τα παιδιά και φοβήθηκα ότι κάτι κακό συνέβαινε. Πήρε την ξαδέρφη της τηλέφωνο και φύγαμε με το αυτοκίνητό της κατευθείαν για το Νοσοκομείο. Δεν πήραμε το ΕΚΑΒ, γιατί θα αργούσε».