Amazon, Google, Meta και Microsoft συναινούν στις εγγυήσεις για την τεχνητή νοημοσύνη που ζητά ο Λευκός Οίκος

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του εξασφάλισε εθελοντικές δεσμεύσεις από επτά αμερικανικές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης.
Open Image Modal
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάνει παρατηρήσεις σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη πριν από μια συνάντηση με ηγέτες υψηλής τεχνολογίας στην Αίθουσα Ρούσβελτ στον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον, ΗΠΑ, 21 Ιουλίου 2023.
EVELYN HOCKSTEIN via Reuters

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή ότι οι δεσμεύσεις των Amazon, Google, Meta, Microsoft και άλλων εταιρειών που ηγούνται της ανάπτυξης της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης για την τήρηση ενός συνόλου εγγυήσεων για την τεχνητή νοημοσύνη, για τις οποίες μεσολάβησε ο Λευκός Οίκος , αποτελούν σημαντικό βήμα προς τη διαχείριση των ”τεράστιων” υποσχέσεων και των κινδύνων που ενέχει η νέα τεχνολογία.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του εξασφάλισε εθελοντικές δεσμεύσεις από επτά αμερικανικές εταιρείες που αποσκοπούν να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης τους είναι ασφαλή πριν τα κυκλοφορήσουν. Ορισμένες από τις δεσμεύσεις ζητούν την εποπτεία από τρίτους φορείς της λειτουργίας των εμπορικών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, αν και δεν περιγράφουν λεπτομερώς ποιος θα ελέγχει την τεχνολογία ή θα καθιστά τις εταιρείες υπόλογες.

″Πρέπει να έχουμε καθαρό βλέμμα και να επαγρυπνούμε σχετικά με τις απειλές που μπορούν να προκαλέσουν οι αναδυόμενες τεχνολογίες”, δήλωσε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι οι εταιρείες έχουν ”θεμελιώδη υποχρέωση” να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα τους είναι ασφαλή.

″Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας έδειξαν τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει η ισχυρή τεχνολογία χωρίς τις σωστές διασφαλίσεις”, πρόσθεσε ο Μπάιντεν. ”Αυτές οι δεσμεύσεις είναι ένα ελπιδοφόρο βήμα, αλλά έχουμε πολύ περισσότερη δουλειά να κάνουμε μαζί”.

Οι τέσσερις τεχνολογικοί κολοσσοί, μαζί με την OpenAI, που κατασκευάζει το ChatGPT, και τις νεοσύστατες Anthropic και Inflection, έχουν δεσμευτεί για τεστ ασφαλείας ”που διεξάγονται εν μέρει από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες” για την προστασία από σημαντικούς κινδύνους, όπως για τη βιοασφάλεια και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, αναφέρει ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

Αυτές οι δοκιμές θα εξετάσουν επίσης πιθανές κοινωνικές βλάβες, όπως η προκατάληψη και οι διακρίσεις, και πιο θεωρητικούς κινδύνους σχετικά με προηγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσαν να αποκτήσουν τον έλεγχο φυσικών συστημάτων ή να ”αυτοαναπαραχθούν”, δημιουργώντας αντίγραφα του εαυτού τους.

Οι εταιρείες έχουν επίσης δεσμευτεί για μεθόδους αναφοράς ευπαθειών στα συστήματά τους και για τη χρήση ψηφιακού υδατογραφήματος που θα βοηθά στη διάκριση μεταξύ πραγματικών και εικόνων που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη, γνωστών ως deepfakes.

Θα αναφέρουν επίσης δημοσίως τα ελαττώματα και τους κινδύνους της τεχνολογίας τους, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων στη δικαιοσύνη και τη μεροληψία, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι εθελοντικές δεσμεύσεις προορίζονται να αποτελέσουν έναν άμεσο τρόπο αντιμετώπισης των κινδύνων πριν από μια πιο μακροπρόθεσμη προσπάθεια να περάσει το Κογκρέσο νόμους που θα ρυθμίζουν την τεχνολογία.

Ορισμένοι υπέρμαχοι των κανονισμών για την τεχνητή νοημοσύνη δήλωσαν ότι η κίνηση του Μπάιντεν είναι μια αρχή, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα για να λογοδοτήσουν οι εταιρείες και τα προϊόντα τους.

″Μια σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών με εταιρικούς παράγοντες που καταλήγει σε εθελοντικές διασφαλίσεις δεν είναι αρκετή”, δήλωσε η Άμπα Κακ, εκτελεστική διευθύντρια του AI Now Institute. ”Χρειαζόμαστε μια πολύ πιο ευρεία δημόσια διαβούλευση, και αυτή θα αναδείξει ζητήματα για τα οποία οι εταιρείες είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα δεσμευτούν οικειοθελώς, επειδή θα οδηγούσαν σε ουσιαστικά διαφορετικά αποτελέσματα, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν πιο άμεσα τα επιχειρηματικά τους μοντέλα”.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ, δήλωσε ότι θα εισαγάγει νομοθεσία για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης. Σε δήλωσή του ανέφερε ότι θα συνεργαστεί στενά με την κυβέρνηση Μπάιντεν ”και τους διακομματικούς συναδέλφους μας” για να βασιστούν στις δεσμεύσεις που δόθηκαν την Παρασκευή.

Πολλά στελέχη της τεχνολογίας έχουν ζητήσει τη ρύθμιση και αρκετοί πήγαν στον Λευκό Οίκο τον Μάιο για να μιλήσουν με τον Μπάιντεν, την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις και άλλους αξιωματούχους.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες και νεοσύστατοι ανταγωνιστές ανησυχούν ότι το είδος της ρύθμισης που προωθείται θα μπορούσε να αποτελέσει ”ευλογία” για τους πρωτοπόρους με τη πιο βαθιά τσέπη, με επικεφαλής το OpenAI, τη Google και τη Microsoft, καθώς οι μικρότεροι παίκτες θα εκτοπίζονται από το υψηλό κόστος που συνεπάγεται η συμμόρφωση των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης τους, με τις κανονιστικές ρυθμίσεις.

Η υπόσχεση του Λευκού Οίκου σημειώνει ότι ως επί το πλείστον ισχύει μόνο για μοντέλα που ”είναι συνολικά πιο ισχυρά από τα τρέχοντα όρια της βιομηχανίας”, τα οποία καθορίζονται από τα επί του παρόντος διαθέσιμα μοντέλα, όπως το GPT-4 της OpenAI και η γεννήτρια εικόνων DALL-E 2 και παρόμοιες κυκλοφορίες από την Anthropic, την Google και την Amazon.

Πολλές χώρες εξετάζουν τρόπους ρύθμισης της τεχνητής νοημοσύνης, μεταξύ των οποίων και οι ευρωβουλευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι διαπραγματεύονται συμπαγείς κανόνες τεχνητής νοημοσύνης για το μπλοκ των 27 χωρών, οι οποίοι θα μπορούσαν να περιορίσουν τις εφαρμογές που θεωρούνται ότι ενέχουν τους υψηλότερους κινδύνους.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε πρόσφατα ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι ”το ιδανικό μέρος” για την υιοθέτηση παγκόσμιων προτύπων και διόρισε ένα συμβούλιο που θα υποβάλει έκθεση σχετικά με τις επιλογές για την παγκόσμια διακυβέρνηση της ΤΝ έως το τέλος του έτους.

Ο Γκουτέρες δήλωσε επίσης ότι χαιρετίζει τις εκκλήσεις ορισμένων χωρών για τη δημιουργία ενός νέου οργάνου του ΟΗΕ για την υποστήριξη των παγκόσμιων προσπαθειών για τη διακυβέρνηση της ΤΝ, εμπνευσμένο από μοντέλα όπως ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ή η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Παρασκευή ότι έχει ήδη διαβουλευθεί σχετικά με τις εθελοντικές δεσμεύσεις με ορισμένες χώρες.

Η δέσμευση επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στους κινδύνους για την ασφάλεια, αλλά δεν αντιμετωπίζει άλλες ανησυχίες σχετικά με την τελευταία τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων στις θέσεις εργασίας και τον ανταγωνισμό στην αγορά, τους περιβαλλοντικούς πόρους που απαιτούνται για την κατασκευή των μοντέλων και τις ανησυχίες για τα πνευματικά δικαιώματα σχετικά με τα γραπτά, την τέχνη και άλλα ανθρώπινα έργα που χρησιμοποιούνται για να διδάξουν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης πώς να παράγουν περιεχόμενο που μοιάζει με το ανθρώπινο.