Αμύνταιο:Δηλητηρίαση 15 ατόμων από μονοξείδιο του άνθρακα σε ξενοδοχείο-Ένας νοσηλεύεται σε ΜΕΘ

Συνελήφθη ο 53χρονος ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου που είχε ανακαινιστεί πριν από μόλις ένα μήνα.
|
Open Image Modal
Δηλητηρίαση από διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα σε ξενοδοχείο στο Αμύνταιο.
kozan.gr/Youtube

Σοβαρό περιστατικό δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα σημειώθηκε σε νέο ξενοδοχείο στην περιοχή Λιμνοχωρίου, Αμυνταίου, όπου 14 άτομα παρουσίασαν συμπτώματα δηλητηρίασης.

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης ένας 50χρονος, ο οποίος δηλητηριάστηκε σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες απο μονοξείδιο του άνθρακα στο ξενοδοχείο που διέμενε στο Λιμνοχώρι Φλώρινας.

Η κατάσταση της υγείας των ατόμων που νοσηλεύονται

Ο 48χρονος μεταφέρθηκε αρχικά στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας όπου διασωληνώθηκε, ενώ στη συνέχεια διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο της Κοζάνης, όπου νοσηλεύεται στην ΜΕΘ. Σύμφωνα με τον Διευθυντή της ΜΕΘ η κατάσταση του 48χρονου είναι κρίσιμη (12.20 μ.μ.) και για τα επόμενα 24ωρα με τον άτυχο άνδρα να δίνει μάχη για την ζωή του. Ο 48χρονος είχε πάει με την σύζυγό του για τριήμερο στην περιοχή της Φλώρινας και διέμενε στο ίδιο ξενοδοχείο με τους υπόλοιπους επισκέπτες.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση (13.00 μ.μ.) οι δύο από τους τέσσερις που νοσηλεύονται στην χειρουργική κλινική του Μποδοσάκειο νοσοκομείου Πτολεμαΐδας αναμένεται να πάρουν σε λίγη ώρα εισιτήριο. Οι άλλοι δύο θα παραμείνουν προληπτικά για νοσηλεία, μέχρι οι γιατροί να εξετάσουν εκ νέου το απόγευμα τα δεδομένα για την κατάσταση της υγείας τους. Εννέα άτομα αναμένεται να λάβουν εξιτήριο απο το Νοσοκομείο της Φλώρινας.

Στο ξενοδοχείο είχε επιβληθεί πρόστιμο στις 20 Οκτωβρίου 2024

Πριν απο λίγο έγινε γνωστό (15.10 μ.μ.) ότι το αρμόδιο τμήμα του ΕΟΤ – Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Κοζάνης, είχε επιβάλει στις 20 Οκτωβρίου 2024 πρόστιμο πάνω απο 10 χιλ. ευρώ, επειδή ο ιδιοκτήτης δεν είχε προβεί σε δήλωση γνωστοποίησης λειτουργίας μονάδας υγειονομικού ενδιαφέροντος και για ανακριβή και αναληθή στοιχεία, που χρησιμοποίησε για την άδεια λειτουργίας.

Η άδεια λειτουργίας εκδίδεται ηλεκτρονικά, στην οποία διαπιστώθηκαν από την εν λόγω υπηρεσία οι παραβάσεις με αποτέλεσμα οι αρχές να προχωρήσουν στην επιβολή προστίμου και σήμερα στην σφράγιση της ξενοδοχειακής μονάδας μετά και τα περιστατικά δηλητηρίασης.

Την περασμένη εβδομάδα ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, Αθανάσιος Τάσκας, η αρμόδια υπηρεσία ελέγχου για το υγειονομικό τμήμα μετέβη στο ξενοδοχείο για έλεγχο και το βρήκε κλειστό.

Οι επισκέπτες ένιωσαν δυσφορία, ναυτία και ζάλη – Η ώρα του συμβάντος

Αρκετά άτομα που νοσηλεύονταν στο Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας έλαβαν εξιτήριο και είναι καλά στην υγεία τους, μετά τη διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα που σημειώθηκε σε νεόκτιστο ξενοδοχείο. Σήμερα, αρκετοί από τους επισκέπτες επέστρεψαν στο ξενοδοχείο για να παραλάβουν τα προσωπικά τους αντικείμενα.

Το περιστατικό συνέβη αργά τη νύχτα, όταν οι επισκέπτες ένιωσαν δυσφορία, ναυτία και ζάλη. Ήταν γύρω στις 10:30 το βράδυ όταν ορισμένοι επισκέπτες αισθάνθηκαν κάποιες ζαλάδες, ίλιγγο και τάση για εμετό. Τα συμπτώματα όσο περνούσαν οι ώρες και κυρίως μετά τις 12 τα μεσάνυχτα εντάθηκαν και ήταν πολύ πιο έντονα. Κάποιοι λιποθύμησαν και χρειάστηκε να ειδοποιηθεί το ΕΚΑΒ που έσπευσε στην περιοχή, σημαίνοντας συναγερμό στα Νοσοκομεία.

Η διαρροή του Αερίου

Ένα ζευγάρι από τη Θεσσαλονίκη ανέφερε ότι αρχικά θεώρησαν πως πρόκειται για τροφική δηλητηρίαση, αλλά άνοιξαν τα παράθυρα και αισθάνθηκαν καλύτερα. Ένα άλλο ζευγάρι, είπε πως από νωρίς το βράδυ αισθανόταν περίεργα και εκδήλωσαν κάποια συμπτώματα. Το συμβάν ήταν όμως πιο σοβαρό για τους ενοίκους άλλων δωματίων, όπου χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας και της πυροσβεστικής. Στο δωμάτιο όπου βρισκόταν ο 48χρονος απο την Πάτρα με την σύζυγο του η Πυροσβεστική έσπασε από έξω τα παντζούρια καθώς και τα τζάμια που ήταν κλειστά και εισήλθαν στο δωμάτιο.

Τα πιθανά αίτια της δηλητηρίασης

Παραμένουν ωστόσο πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα καθώς το ξενοδοχείο είχε παραμείνει κλειστό για αρκετό καιρό. Ξανάνοιξε μετά από πλήρη ανακαίνιση πριν από ένα μήνα στις 13 Σεπτεμβρίου και είχε καινούργιο λέβητα αερίου.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες (13.00 μ.μ.) οι έρευνες των αρχών εστιάζονται στον σωλήνα διαφυγής των αερίων από την καύση στον λέβητα που είχε τοποθετηθεί χαμηλά στο κτίριο και ενδεχομένως τα αέρια αυτά να μπήκαν στο σύστημα εξαερισμού.  

Τα άτομα που βρισκόταν στο Ξενοδοχείο ένιωσαν ξαφνικά αδιαθεσία απο μια μυρωδιά που δεν τους επέτρεπε να ανασάνουν μόλις άναψαν τα καλοριφέρ λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Άμεσα κλήθηκαν επι τόπου το ΕΚΑΒ, η Πυροσβεστική και η Αστυνομία που μετέφεραν τα 14 άτομα στα Νοσοκομεία της περιοχής.

Το ΕΚΕΠΥ Βορείου Ελλάδος για την δηλητηρίαση

Σύμφωνα με το ΕΚΕΠΥ Βορείου Ελλάδος οι ηλικίες όλων των ατόμων που νοσηλεύονται από το περιστατικό στο Λιμνοχώρι είναι άνω των 25 ετών. Από αυτούς 9 διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο Φλώρινας, οι τέσσερις στο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, ενώ ένα άτομο διακομίσθηκε διασωληνωμένο στην Κοζάνη.

Η ενημέρωση από τον Διοικητή 4ης ΥΠΕ Δ. Τσαλικάκη

Σύμφωνα με ενημέρωση από Διοικητή 4ης ΥΠΕ Δ. Τσαλικάκη (10.30 π.μ), τα 9 άτομα που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Φλώρινας θα πάρουν σε λίγη ώρα εξιτήριο. Επίσης απο τα 5 άτομα που μεταφέρθηκαν στην Πτολεμαΐδα οι 4 βρίσκονται στην βραχεία νοσηλεία και θα βγουν σε λίγο απο το Νοσοκομείο, ενώ το ένα άτομο που διακομίσθηκε νοσηλεύεται στη ΜΕΘ της Κοζάνης.

Συνελήφθη ο 53χρονος ιδιοκτήτης

Ο 53χρονος ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου συνελήφθη για παράβαση του ποινικού κώδικα περί σωματικής βλάβης και σωματικής βλάβης απο αμέλεια, ενώ την προανάκριση για τα ακριβή αίτια της διαρροής έχει αναλάβει το Α.Τ Αμυνταίου.