Αμερικανική απόβαση στην Ευρώπη - Εκτόξευσε τα κέρδη του τουρισμού και έδιωξε τους ντόπιους

Η Ελλάδα είναι ο μόνος προορισμός στην Ευρώπη που οι πτήσεις αυξήθηκαν το καλοκαίρι, με τη Γαλλία ωστόσο να είναι η πρωταθλήτρια.
Open Image Modal
Thanasis Zovoilis via Getty Images

Ο τουρισμός δεν είναι μια ισχυρή βιομηχανία πολλών εκατομμυρίων ευρώ μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη της Ευρώπη.

Αυτό το καλοκαίρι, η έκρηξη τουρισμού ήταν ορατή από τις ατελείωτες ουρές στον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι μέχρι την Αθήνα, η οποία περιόρισε τους επισκέπτες που θέλουν να ανέβουν στην Ακρόπολη, λόγω του υπερβολικού αριθμού των ατόμων που περίμεναν επί ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η σκανδαλώδης εκτίναξη των τιμών στα αεροπορικά εισιτήρια δεν κατάφερε να εμποδίσει εκατομμύρια επισκέπτες προς τη Βόρεια Ευρώπη από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο.

Η ForwardKeys υπολογίζει ότι αυξήθηκαν κατά 25% τους καλοκαιρινούς μήνες σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ για τη νότια Ευρώπη η αύξηση έφτασε το 13%.

Η πληρότητα ξενοδοχείων σε όλη την Ευρώπη τον Ιούλιο ήταν μόλις 4% κάτω από τα επίπεδα του 2019, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων του κλάδου STR, με τους τουρίστες να αδιαφορούν για το ότι οι τιμές των δωματίων σε «καυτούς» προορισμούς, όπως το Παρίσι, ήταν τσιμπημένοι τον φετινό Ιούλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Η φετινή χρονιά είναι η καλύτερη για την τουριστική βιομηχανία της Ευρώπης από το 2019, με τους Αμερικανούς να κάνουν τη διαφορά παρά τις υψηλές θερμοκρασίες και τον επίμονο πληθωρισμό. 

Open Image Modal
FT

Η Ελλάδα ήταν ο μόνος προορισμός στην Ευρώπη όπου οι πτήσεις αυξήθηκαν κατά 10% μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019, σύμφωνα με την ForwardKeys.

Open Image Modal
This is a photo on the old town on Nafplio, Greece in the summer
George Pachantouris via Getty Images

Οι καύσωνες στη νότια Ευρώπη και η τεράστια πυρκαγιά στην Ρόδο, που έκαψε το 15% της γης με πάνω από 20.000 τουρίστες να απομακρύνονται από το νησί, παρότι έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο, δεν κατάφεραν να αποθαρρύνουν τους ταξιδιώτες που ήθελαν να έρθουν στην Ευρώπη.

Η Γαλλία στην κορυφή

Η Γαλλία, όμως, είναι η χώρα που κατέρριψε το ρεκόρ επισκεπτών. Η υπουργός Τουρισμού της Γαλλίας, Ολίβια Γκρεγκουάρ, δήλωσε πανευτυχής την περασμένη εβδομάδα που η Γαλλία κατέγραψε τους περισσότερους επισκέπτες στον κόσμο, έχοντας έσοδα που θα φτάσουν τα 64-67 δισ. ευρώ μετά από μια «πολύ καλή» καλοκαιρινή σεζόν. 

Η Ισπανία υποδέχτηκε 47,6 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες το επτάμηνο έως το τέλος Ιουλίου, σύμφωνα με το εθνικό στατιστικό γραφείο INE, με τις αφίξεις ν είναι αυξημένες κατά 21% σε σχέση με τον περυσινό Ιούλιο και μόλις 0,8% κάτω από τα επίπεδα του 2019.

Open Image Modal
Young woman using smartphone in Paris
Marco_Piunti via Getty Images

Ο τουρισμός στη Βενετία ενίσχυσε τις επιχειρήσεις, αλλά ορισμένοι ντόπιοι έχουν μετακομίσει εν μέσω αυξανόμενων τιμών, πολυκοσμίας και μειωμένης πρόσβασης σε κατοικίες, καθώς οι ιδιοκτήτες νοικιάζουν τα σπίτια τους σε παραθεριστές.

 Ο Εντουάρντο Σανταντέρ, διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων, δήλωσε ότι «παρά την οικονομική κατάσταση», οι οικονομίες της περιοχής έχουν ενισχυθεί από μια «αξιοσημείωτη περίοδο διακοπών».

Ο Σίμον Βίνσεντ, πρόεδρος στον ξενοδοχειακό όμιλο Hilton για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, απέδωσε την επιτυχία της καλοκαιρινής σεζόν στην «ανθεκτικότητα του καταναλωτή και τον όγκο των Αμερικανών».

Η Βαρκελώνη αναμένεται να υποδεχθεί 16% περισσότερους Αμερικανούς επισκέπτες φέτος από ό,τι το 2019, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών από τις ΗΠΑ στο Λονδίνο αναμένεται να αυξηθεί κατά 13%, σύμφωνα με προβλέψεις της Oxford Economics. 

Open Image Modal
FT

Τα «γερά» αμερικανικά πορτοφόλια αύξησαν τις τιμές

Στη Γαλλία, τα «γερά» πορτοφόλια των Αμερικανών είναι αυτά που συνέβαλαν στην αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό. «Αυτή η διεθνής πελατεία τείνει να προτιμά τα πεντάστερα ξενοδοχεία και τα ακριβά καταλύματα», δήλωσε ο Ντιντιέρ Αρινό, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων ProTourisme.

Τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια που απευθύνονται σε ευκατάσταστους ταξιδιώτες έχουν ιδιαίτερα καλή απόδοση. Στην ηλιόλουστη Εξ αν Προβάνς, για παράδειγμα, το περίφημο Hotel de Gallifet ήταν γεμάτο όλη τη σεζόν. «Είμαστε τυχεροί γιατί οι περισσότεροι ξένοι πελάτες μας δεν υπολογίζουν τα χρήματα» υποστηρίζει η Κέιτ Ντέιβις, γενική διευθύντρια του ξενοδοχείου.

«Οι επισκέπτες από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ασία ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν ακόμη και 30 ευρώ για ένα ποτήρι κρασί, όμως εάν χρεώσεις κάτι ανάλογο σε έναν Γάλλο επισκέπτη, θα φύγει», τόνισε.

Open Image Modal
Oscar Wong via Getty Images

Ο Τομ Τζένκινς, πρόεδρος του οργανισμού Tourism Alliance του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι τα παραθεριστικά θέρετρα στο Ηνωμένο Βασίλειο ασφυκτιούν φέτος κυρίως από τους Βρετανούς, καθώς οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων είναι πολύ υψηλότερες από πέρυσι.

Ο Εμανουέλ Μαρίλ, διευθυντής στην Airbnb για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, υποστηρίζει ότι φέτος αρκετοί αναζήτησαν μόνο καταλύματα καθώς το κόστος μεταφοράς αυξάνεται συνεχώς, στρέφοντας πολλούς στα  ταξίδια εσωτερικού.

Ομως η μεγάλη αύξηση των Αμερικανών τουριστών έχει κάνει πολλούς εσωτερικούς προορισμούς απρόσιτους για αρκετές οικογένειες Ευρωπαίων.

Η Ιταλία χάνει την αίγλη της 

Στην Ιταλία, το θερμότερο νότιο τμήμα της χώρας κατέγραψε πτώση τουριστών, σε αντίθεση με πόλεις όπως η Βενετία, η Ρώμη και η Φλωρεντία τις οποίες προτιμούν οι ξένοι επισκέπτες.

Υπήρξαν 82 εκατομμύρια κρατήσεις ξενοδοχείων στη χώρα τον Αύγουστο, 800.000 λιγότερες από ό,τι τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με τον βιομηχανικό σύνδεσμο Assoturismo, μια μείωση που ορισμένοι αποδίδουν στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Όμως υπάρχουν και πόλεις στην Ευρώπη που δεν βλέπουν με καλό μάτι τις υπερβολικές ροές ξένων τουρισμών. Το δημοτικό συμβούλιο του Άμστερνταμ έχει κάνει ξεκάθαρο εδώ και χρόνια ότι θέλει να διατηρήσει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τους κατοίκους του, απαγορεύοντας τον περασμένο μήνα τα κρουαζιερόπλοια να δένουν στο λιμάνι.

Το παραθαλάσσιο θέρετρο Πορτοφίνο στην Ιταλία, απείλησε να επιβάλει πρόστιμο έως και 270 ευρώ σε τουρίστες που στέκονται επί ώρες σε πολυσύχναστα σημεία για να βγάλουν selfie.

Open Image Modal
Feng Wei Photography via Getty Images

Οι Βενετσιάνοι βαρέθηκαν την «ακριβή» πολυκοσμία

Στη Βενετία, η επιστροφή των τουριστών έδωσε μεν ώθηση στις επιχειρήσεις, αλλά αποδείχτηκε ένα «πικρό χάπι» για ορισμένους ντόπιους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη τους εξαιτίας της πολύ ακριβής διαβίωσης.

Ενοίκια, τρόφιμα, εστιατόρια και μπαρ έχουν γίνει πλέον απλησίαστα για τους Βενετσιάνους, καθώς οι ιδιοκτήτες βάζουν τα σπίτια τους σε πλατφόρμες επινοικίασης και ένα γεύμα στοιχίζει όσο ένας μισθός.

 «Πολλοί άνθρωποι στην ηλικία μου μετακομίζουν αλλού επειδή η ζωή σε αυτήν την πόλη είναι πολύ ακριβή», είπε η 28χρονη Τζούλια, η δουλειά της οποίας είναι να εμποδίζει τους τουρίστες (!) να κάθονται στα σκαλιά και στους δρόμους γύρω από την πλατεία του Αγίου Μάρκου.

Ο Σανταντέρ του ETC υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε «ότι η τουριστική επιτυχία δεν πρέπει να σχετίζεται μόνο με τον αριθμό των ταξιδιωτών και τα χρήματα που αφήνουν πίσω τους».

Open Image Modal
aire images via Getty Images

Οι πολλοί τουρίστες φέρνουν μαζί τους και πολλά προβλήματα, όπως οι ασφυκτικά γεμάτοι δρόμοι, η αδυναμία των ντόπιων να ζουν σε αυτές τις περιοχές και φυσικά η πολύ ακριβή ζωή.

Σε διαφορετική περίπτωση στα επόμενα χρόνια θα δημιουργηθούν περιοχές και πόλεις στον κόσμο που θα είναι αποκλειστικά τουριστικές και κανείς δεν θα ζει σε αυτές.