Αμερικανική πίεση στο Ισραήλ για Γάζα: Ψήφισμα ΗΠΑ στο ΣΑ του ΟΗΕ για παύση πυρός - Ξεκάθαρο μήνυμα για Ράφα

Ενώ ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ περιοδεύει σε Μ.Ανατολή με θέμα και την μεταπολεμική Γάζα και την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. Πίεση και σε Μπάιντεν με επιστολή πρώην διπλωματών,στρατιωτικών.
Open Image Modal
via Associated Press

Συντονισμένη πίεση στο Ισραήλ ασκούν πλέον οι ΗΠΑ, καθώς την στιγμή που αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών περιοδεύει στην Μέση Ανατολή, η Ουάσιγκτον πάει στο Σ.Α του ΟΗΕ σχέδιο ψηφίσματος για παύση πυρός στην Γάζα ενώ ο αμερικανός Υπουργός Αμυνας, προειδοποιείτο Τελ Αβίβ να μην προχωρήσει σε επίθεση στην Ράφα, όπου βρίσκονται 1,5 εκατ. εκτοοπισμένοι του παλαιστινακού θύλακα. 

Το σχέδιο απόφασης στο Σ.Α του ΟΗΕ

″Υποβάλαμε (...) σχέδιο απόφασης το οποίο έχει μπροστά του αυτή τη στιγμή το Συμβούλιο Ασφαλείας και το οποίο καλεί να κηρυχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός, που θα συνδέεται με την απελευθέρωση των ομήρων (...) τρέφουμε μεγάλες ελπίδες πως οι (άλλες) χώρες (- μέλη) θα το υποστηρίξουν», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν στο σαουδαραβικό μέσο ενημέρωσης Αλ Χάνταθ («Το γεγονός»), στο περιθώριο επίσκεψής του στο βασίλειο, με θέμα τον πόλεμο στην Γάζα αλλά και τους σχέδια των ΗΠΑ για μετά τον πόλεμο.

Σημειώνεται πως από την έναρξη του πολέμου μέχρι σήμερα η Ουάσιγκτον άσκησε επανειλημμένα το βέτο στο ΣΑ αποτρέποντας την έγκριση  σχεδίων απόφασης που ζητούσαν άμεση και διαρκή ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

Μπλίνκεν: Ζητούμενο η διαρκής ειρήνη και ένα μελλοντικό ”Παλαιστινιακό Κράτος”

Ο ΥΠΕΞ Μπλίνκεν ελπίζει τώρα ότι θα στείλει ”ισχυρό μήνυμα” ενώ στη συνάντησή με τον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, επαναβεβαίωσε τη ″δέσμευση” της κυβέρνησής των ΗΠΑ για να εξευρεθεί ”διαρκής λύση” στην κρίση και να υπάρξει στο μέλλον ”παλαιστινιακό κράτος” που θα προσφέρει εγγυήσεις ασφαλείας στο Ισραήλ.

Στο πλαίσιο της έκτης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή από το ξέσπασμα του πολέμου, ο Μπλίνκεν σήμερα έχει συναντήσεις στην Αίγυπτο και αύριο Παρασκευή στο Ισραήλ.

Αναμένεται να συζητήσει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την παύση πυρός και την απελευθέρωση ”όλων των ομήρων” της Χαμάς, την ”εντατικοποίηση” των εγχειρημάτων για να αυξηθεί ”η ανθρωπιστική βοήθεια” και με χερσαίας οδούς που το Ισραήλ πιέζεται να ανοίξει και τον ”συντονισμό” για την περίοδο ”μετά τη σύγκρουση”.

 

Μήνυμα ΗΠΑ στον Υπ.Άμυνας του Ισραήλ για την Ράφα

Επίσης οι ΗΠΑ πιέζουν το Ισραήλ να μην προχωρήσει στην ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα που έχει ήδη προαναγγείλλει, καθώς εκεί έχουν καταφύγει 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη τους πλειονότητα βίαια εκτοπισμένοι από άλλους τομείς του θυλάκου. Μια επιχείρηση του Ισραήλ θα μπορούσε να προκαλέσει πολλές απώλειες σε αμάχους.

Έτσι, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν κάλεσε τον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής  να εξετάσει ”εναλλακτικές λύσεις”.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, που έχει αναγγείλει εδώ και καιρό τη χερσαία επίθεση στη Ράφα, είπε επίσης χθες πως η προετοιμασία για αυτή μπορεί να χρειαστεί κάποιο ακόμη χρόνο. Ωστόσο, έχει διατρανώσει επανειλημμένα πως η επίθεση θα γίνει, ώστε, κατ’ αυτόν, να συντριβεί η Χαμάς σε αυτό που χαρακτηρίζει το ”έσχατο” οχυρό της και να μην είναι ποτέ ξανά σε θέση να επιτεθεί στο Ισραήλ.

Επίσης, έγινε γνωστό πως κατόπιν αιτήματος του προέδρου Τζο Μπάιντεν ισραηλινή αντιπροσωπεία θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για να συζητηθούν τα επιχειρησιακά σχέδια για τη Ράφα. 

Παρέμβαση 70 πρώην διπλωματών και στρατιωτικών των ΗΠΑ-Ο φόνος αμάχων δεν δικαιολογείται

Ο Μπάιντεν δέχεται επίσης όλο και μεγαλύτερη πίεση από ψηφοφόρους  και μέλη του δημοκρατικού κόμματος για το θέμα της Γάζας και του ζητείται να ανεβάσει τους τόνου προς το Ισραήλ.

Μάλιστα, χθες 70 Αμερικανοί πρώην αξιωματούχοι, διπλωμάτες και στρατιωτικοί του ζήτησαν να προειδοποιήσει το Ισραήλ για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα υπάρξουν αν στερήσει βασικά δικαιώματα από τους Παλαιστίνιους και επεκτείνει τις εποικιστικές δραστηριότητές του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

″Οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι διατεθειμένες να αναλάβουν συγκεκριμένες δράσεις για να αντιταχθούν” σε αυτού του είδους τις πρακτικές, τονίζουν στην ανοικτή επιστολή που απέστειλαν στον Μπάιντεν, ακόμη και επιβάλλοντας ″περιορισμούς στην παροχή (αμερικανικής) βοήθειας (στο Ισραήλ) σύμφωνα με τους αμερικανικούς νόμους” αναφέρουν.

 

Μεταξύ αυτών που υπέγραψαν την επιστολή είναι περισσότεροι από 10 πρώην πρέσβεις των ΗΠΑ καθώς και άλλοι πρώην αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πρώην αξιωματούχοι του Πενταγώνου, των υπηρεσιών Πληροφοριών και του Λευκού Οίκου.

Στην επιστολή υπογραμμίζουν επίσης ότι η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Χαμάς είναι ”απαραίτητη και δικαιολογημένη”. Ωστόσο προσθέτουν ότι οι επιχειρήσεις του Ισραήλ ”έχουν σημαδευτεί από επανειλημμένες παραβιάσεις” του διεθνούς δικαίου, το οποίο απαγορεύει τους φόνους αδιακρίτως και τη χρήση όπλων που δεν επιτρέπουν να γίνεται διάκριση μεταξύ ενόπλων και αμάχων

″Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι στη Γάζα έχουν σκοτωθεί, η πλειονότητα των οποίων είναι γυναίκες και παιδι”», καταγγέλλει η ομάδα που υπογράφει την επιστολή. ″Ο φόνος αμάχων με αυτό τον τρόπο και σε αυτή την κλίμακα δεν μπορεί να δικαιολογηθεί”.

Το φάντασμα του λιμού

Και ενώ η διπλωματία συνεχίζεται η διεθνής κοινότητα φοβάται πως θα ξεσπάσει άμεσα λιμός στην Γάζά των 2,4 εκατ. κατοίκων. Σύμφωνα με υπηρεσίες του ΟΗΕ, ο ένας και πλέον στους δυο κατοίκους της Γάζας —ή με άλλα λόγια 1,1 εκατ. άνθρωποι— βιώνει ”καταστροφική”» επισιτιστική κατάσταση, ειδικά στο βόρειο τμήμα του θυλάκου, στον οποίο ενδέχεται να ενσκήψει λιμός μέχρι τον Μάιο.

Τα Ηνωμένα Έθνη επισημαίνουν ιδίως τους εξονυχιστικούς ελέγχους ασφαλείας και τους περιορισμούς του Ισραήλ σε κάθε φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας, κάτι που μεταφράζεται σε μείωση της ποσότητας που εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας μέσω των μόλις δύο σημείων χερσαίας διέλευσης (Ράφα, Κερέμ Σαλόμ).

Στην πόλη της Γάζας, πλήθος σπρωχνόταν χθες προσπαθώντας απεγνωσμένα να εξασφαλίσει ένα σακί με αλεύρι σε σημείο διανομής βοήθειας.

″Η πολιορκία, η πείνα κι οι ασθένειες θα γίνουν σύντομα τα κυριότερα αίτια θανάτου στη Γάζα”, προειδοποίησε τη νύχτα μέσω X (του πρώην Twitter) ο ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο γενικός επίτροπος του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

Πηγή: Reutrers, AFP, DPA, ΒΒC