Αλλαγή των οδηγιών προς τους Αμερικανούς πολίτες -με αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο- σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας από πολίτες ακόμη και εάν δεν παρουσιάζουν συμπτώματα κορονοϊου ετοιμάζεται να ανακοινώσει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).
Όπως αναφέρουν οι New York Times σε σχετικό ρεπορτάζ που επικαλείται κρατικό αξιωματούχο, το CDC - που αποτελεί το κορυφαίο παγκοσμίως εθνικό Κέντρο σχετικής ειδίκευσης- θα προτρέπει τους πολίτες να καλύπτουν τη μύτη και το στόμα τους όταν κινούνται σε δημόσιους χώρους (όπως φαρμακεία, σούπερ μάρκετ κ.λπ.) προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση του ιού. Η σχετική σύσταση έρχεται μετά την έρευνα του CDC σχετικά με τους ασυμπτωματικούς ασθενείς - φορείς του νέου κορονοϊου που υπολογίζεται πως αντιστοιχούν περίπου στο 25% του συνόλου αυτών που έχουν μολυνθεί.
Νωρίτερα, ο δρ. Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, διευθυντής του C.D.C., επιβεβαίωσε σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη ότι ο οργανισμός αναθεώρησε τις οδηγίες του για το ποιοι πρέπει να φορούν μάσκες. Αναφερόμενος στα νέα δεδομένα που δείχνουν υψηλά ποσοστά μετάδοσης από άτομα που έχουν μολυνθεί αλλά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, ανέφερε ότι η οδηγία σχετικά με τη χρήση μάσκας «επανεξετάστηκε» προκειμένου να διευκρινιστεί εάν αυτή βοηθά στον περιορισμό της μετάδοσης από άτομα που έχουν μολυνθεί και παρουσιάζουν συμπτώματα ή από ασυμπτωματικούς ασθενείς.
Η οδηγία που αναμένεται να δοθεί στους πολίτες διαφέρει από την βασική κ γραμμή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που μέχρι και σήμερα συμβουλεύει τους πολίτες να μην φορούν μάσκες εκτός εάν παρουσιάζουν συμπτώματα (κυρίως βήχα που βοηθά στην εξάπλωση του ιού) ή εάν φροντίζουν ασθενείς.
Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως η επιστημονική κοινότητα διεθνώς εμφανίζεται αρκετά διχασμένη, και πριν τις πληροφορίες για αλλαγή πλεύσεις από το CDC. Επίσης έχει επισημανθεί πολλές φορές -κυρίως εν μέσω της πανδημίας- πως η σύσταση περί μη χρήσης μάσκας από μη ασθενείς είχε περισσότερο ως στόχο να αποφευχθούν κατά το δυνατόν ελλείψεις στην διεθνή αγορά και να εξασφαλιστεί πως θα υπάρχει επάρκεια για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που την έχει πολύ περισσότερο ανάγκη.
Η διοίκηση του Τραμπ πάντως φαινόταν διχασμένη την Πέμπτη για το εάν θα προχωρήσει και η ίδια σε ξεχωριστή σύσταση προς του Αμερικανούς πολίτες ευθυγραμμιζόμενη με το CDC. Πληροφορίες πάντως συγκλίνουν πως τελικά η θα ενθαρρύνει την χρήση υφασμάτινων μασκών αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα κάνει λόγο για υποχρεωτική χρήση. Θα επισημανθεί δε πως η κοινωνική αποστασιοποίηση παραμένει το πιο βασικό μέτρο για την αποτροπή μετάδοσης του ιού.
Σημειώνεται πως στις περισσότερες χώρες της Ασίας η χρήση μάσκας από όλους είναι η βασική οδηγία προς τους πολίτες. Σε πρόσφατη συνέντευξη της HuffPost με τον εκπρόσωπο της Ταϊβάν στην Ελλάδα - που είναι μια εκ των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού- επισημάνθηκε πως το βασικό σύνθημα και σύσταση των υγειονομικών αρχών προς του πολίτες, είναι πως σε δημόσιους χώρους πρέπει να φορούν μάσκα. Μάλιστα ο κ.Σέρμαν Κούο είχε σχολιάσει πόσο περίεργο του φαινόταν που έβλεπε Έλληνες να αντιμετωπίζουν με φόβο όσους φορούν μάσκα σε δημόσιους χώρους. «Στην Ταϊβάν δεν είναι έτσι. Τη μάσκα πρέπει να τη φοράμε για να προστατέψουμε τους άλλους ακόμη και εάν δεν είμαστε άρρωστοι. Ο ιός είναι ύπουλος. Δεν ξέρεις πάντα πότε και πώς μπορεί να κολλήσουμε. Άρα η εικόνα της μάσκας δεν μας τρομάζει. Την θέλουμε».
Τι έχει πει ο Σωτήρης Τσιόδρας
Στο θέμα αναφέρθηκε εκ νέου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Τετάρτης και ο καθηγητής λοιμοξιολόγος, κ. Σωτηρης Τσιόδρας τονίζοντας την βασική οδηγία του ΠΟΥ ενώ επικαλέστηκε και την (μέχρι τότε) σύσταση του αμερικανικού CDC. «Έχουν πει ότι μόνο τα άτομα με συμπτώματα του ιού και όσοι φροντίζουν για αυτά, καθώς βέβαια και επαγγελματίες υγείας, θα πρέπει να φορούν μάσκες» ανέφερε ο καθηγητής τονίζοντας βέβαια πως το αντίστοιχο κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, εκτιμά πως η χρήση μάσκας από όλους μπορεί να είναι χρήσιμη για αυτή την πανδημία.
«Άλλοι, εξίσου ειδικοί, πιστεύουν πως η στρατηγική αυτή είναι λάθος όταν υπάρχει τεράστια έλλειψη ιατρικών μασκών στην αγορά και ότι ενέχει και κινδύνους γιατί δεν χρησιμοποιείται σωστά» επεσήμανε όμως στη συνέχεια, αφήνοντας περιθώρια άλλων ερμηνειών όπως π.χ ότι αναγκαστικά η βασική οδηγία είναι πως δεν χρειάζεται η χρήση μάσκας από μη ασθενείς όχι επειδή δεν υπάρχει ωφέλεια από τη χρήση της αλλά επειδή υπάρχει έλλειψη και θα πρέπει να εξασφαλιστεί - κάτι που είναι βέβαια λογικό- η επάρκεια για τους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας.
Και ο κ.Τσιόδρας κατέληξε: «Εμείς είμαστε θιασώτες της επιστημονικής αλήθειας, η οποία αυτή τη στιγμή δεν μπορεί 100% να τεκμηριωθεί. Και σίγουρα, το μέγιστο όφελος από τις μάσκες είναι στα νοσοκομεία, στο προσωπικό μας, στους ασθενείς μας και σε αυτούς που τους περιποιούνται. Εκεί χρειάζονται περισσότερο και μάλιστα με την τεράστια έλλειψη μασκών σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα, αν όλοι μας τηρούμε τις σωστές αποστάσεις, δεν έχει νόημα η χρήση τους. Παρόλα αυτά, όπως κάνω συνήθως όταν προκύπτουν τέτοια διλήμματα, σε συνεργασία με την ηγεσία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και του Υπουργείου Υγείας, επικοινώνησα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νόσων, το ευρωπαϊκό CDC, και τους ζήτησα να τοποθετηθούν επίσημα για αυτό το θέμα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαβεβαιώνει ότι η κύρια χρήση των μασκών είναι για την προστασία των επαγγελματιών υγείας και των ασθενών».