Και ο εκβιασμός επισημοποιήθηκε. Αυτό που θεωρούσαν όλοι σχεδόν δεδομένο, αλλά ουδέποτε διατυπώμενο με επίσημο τρόπο από επίσημα χείλη, ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τους οκτώ ως μοχλό πίεσης απέναντι στην πατρίδα μας κατέστη σήμερα σκληρή πραγματικότητα μετά και τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου ότι η γειτονική μας χώρα παγώνει την διακρατική συμφωνία για τους πρόσφυγες που είχε συνάψει με την πατρίδα μας.
Είναι φανερό ότι ο Ερντογάν και η κυβέρνηση του επέλεξαν σε μια χρονική περίοδο που η χώρα και η παράταξη τους βάλλεται πανταχόθεν να αυξήσουν την πίεση προς την πατρίδα μας, έχοντας όμως το βλέμμα τους στην Δύση και συγκεκριμένα στην ευρωπαϊκή Ενωση. Η Τουρκία με την ενέργεια αυτή αφενός μεν θέλει να αυξησει την πίεση στην πατρίδα μας και κυρίως στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αφετέρου θέλει να καταστήσει σαφές στους ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και στους γραφειοκράτες των Βρυξελλών ότι μπορεί να δέχεται τις συνέπειες μιας υφέρπουσας οικονομικής κρίσης αλλά παραμένει ισχυρή, σταθερή περιφερειακή δύναμη που όχι μόνο μπορεί να επηρεάσει τα τεκταινόμενα της περιοχής αλλά και να εκβιάσει.
Αυτός ο εκβιασμός όμως στοχεύει και στο εσωτερικό ακροατήριο της γειτονικής μας χώρας. Η αντίδραση αυτή δίνει την χρυσή ευκαιρία στον Τούρκο Πρόεδρο να στείλει και ένα μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας του: ότι η Τουρκία παραμένει παίκτης της ευρύτερης περιοχής που απαιτεί σεβασμό από εχθρούς και φίλους.
Αν συνδυάσει κάνει και την καθυστέρηση της παράδοσης των S400 από την Ρωσία που ανακοίνωθηκε άπο την Άγκυρα είναι σαφές ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια επαναμφάνιση της Τουρκίας στην παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή με επιθετικές και ηγεμονικές βλέψεις.
Για αυτό το λόγο και με αφορμή και τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό πρέπει να καταστεί σαφές σε όλους όσους συμμετέχουν στο πολιτικό γίγνεσθαι της πατρίδας μας ότι αφενός μεν η εθνική ομοψυχία και σοβαρότητα είναι συστατικά απαραίτητα για κάθε χώρα που θέλει να λέγεται σοβαρή και ευρωπαϊκή αφετέρου ότι η οποιαδήποτε ρητορική στην ζωή και στην πολιτική έχει αντίκτυπο. Για αυτό το λόγο απαιτείται επίγνωση του θεσμού που υπηρετούν άπαντες, κυβέρνηση αλλά και αντιπολίτευση.