Άμεση επαναφορά του Νόμου Κατσέλη

Χιλιάδες δέχονται εξώδικες επιστολές στο σπίτι τους, με τις οποίες ενημερώνονται ότι η ακίνητη περιουσία τους κινδυνεύει με διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης.
|
Open Image Modal
.
Eurokinissi

Η πραγματικότητα έχει πια ξεπεράσει κατά πολύ τα πολιτικά αφηγήματα, είτε αυτά είναι φιλοκυβερνητικά και προπαγανδιστικά είτε είναι αντιπολιτευτικά και λαϊκίστικά. Βρισκόμαστε ήδη σε μια άλλη φάση, νοσηρή και επικίνδυνη.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, και ενώ το πολιτικό προσωπικό της χώρας αγωνιά μόνο για ψήφους, χιλιάδες συμπολίτες μας δέχονται εξώδικες επιστολές στο σπίτι τους, με τις οποίες ενημερώνονται ότι η ακίνητη περιουσία τους, ακόμα κι αν αυτή συνίσταται σε ένα και μοναδικό σπίτι, κινδυνεύει με διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης.

Δεν κοιμούνται πλέον ήσυχοι ούτε αυτοί που πρόλαβαν και ρύθμισαν δικαστικά το δάνειό τους σύμφωνα με τον Νόμο Κατσέλη. Η γενική επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι δανειστές λίγες μέρες πριν το φετινό Πάσχα, εκδηλώνεται σε δύο κυρίως μέτωπα.

Πρώτοι στο στόχαστρο είναι εκείνοι οι οφειλέτες που για λόγους, οι οποίοι διαφέρουν κατά περίπτωση, καθυστέρησαν κάποιες δόσεις της δικαστικής ρύθμισης τους, με αποτέλεσμα να κηρύσσονται με συνοπτικές διαδικασίες έκπτωτοι του Νόμου Κατσέλη. Δεν χρειάζεται πια η Τράπεζα να καταθέσει σχετική αίτηση έκπτωσης ενώπιον του Ειρηνοδικείου, ώστε να συζητηθεί και να κριθεί προσηκόντως από τον Δικαστή.

Το δεύτερο και μεγαλύτερο μέτωπο αφορά όσους επίσης πρόλαβαν να υπαχθούν στον Νόμο Κατσέλη, και ως εκ τούτου κέρδισαν με δικαστική απόφαση μία ανάλογη με τα έσοδά τους μηνιαία δόση, την οποία μπορούσαν μεν έως τώρα να ικανοποιούν, αλλά με την πρόσφατη εκτίναξη των επιτοκίων αυτή η δόση πήρε τα ύψη, σχεδόν διπλασιάστηκε, με συνέπεια να κινδυνεύουν να βρεθούν στην ίδια θέση με τους παραπάνω οφειλέτες και να κηρυχθούν άμεσα έκπτωτοι.

Όσο για εκείνους τους δανειολήπτες που δεν πρόλαβαν να υπαχθούν στον Νόμο Κατσέλη, αυτοί οι συνάνθρωποί μας βρίσκονται ακόμα περισσότερο στο έλεος των δανειστών, και ή θα υπομείνουν τις δυσβάσταχτες εξωδικαστικές ρυθμίσεις που τους προτείνονται από τις εταιρείες είτε αναπόφευκτα θα περιαχθούν και αυτοί σε άμεσο κίνδυνο να χάσουν το σπίτι τους, όπως ακριβώς και οι αμέσως παραπάνω κατηγορίες.

Ο Νόμος Κατσέλη ήταν ευεργετικός για χιλιάδες βεβαρημένους οφειλέτες ενώ από την άλλη πλευρά είχε συμβάλλει τα μέγιστα στην κοινωνική ειρήνη. Πέραν τούτων, εξίσου υπολογίσιμο και σημαντικό ήταν πως δεν άφηνε απροστάτευτους ούτε τους δανειστές. Δεν χαριζόντουσαν δάνεια, όπως διαφημιστικά καμμιά φορά λεγόταν στα μέσα ενημέρωσης. Ο κάθε οφειλέτης υπέβαλε τα οικονομικά και περιουσιακά του στοιχεία, παρουσίαζε εγγράφως την προσωπική του και οικογενειακή του κατάσταση, και ο Ειρηνοδίκης στάθμιζε και όριζε για την αποπληρωμή των οφειλών του μία μηνιαία δόση ανάλογη με τις δυνάμεις του, δηλαδή τέτοια που να μπορεί να ζει αξιοπρεπώς, όπως η πολιτεία μας επιθυμεί. Οι συνολικές καταβολές για αποπληρωμή των οφειλών δεν μπορούσαν (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, π.χ. οφειλετών με βαριά προβλήματα υγείας) να είναι κατώτερες από την αντικειμενική (όπως παλαιά προέβλεπε ο Νόμος Κατσέλη) ή την τρέχουσα εμπορική αξία (όπως αργότερα ίσχυσε) του ακινήτου που ο οφειλέτης είχε δηλώσει ως κύρια και μοναδική κατοικία.

Με αυτόν δηλαδή τον απλό και δίκαιο τρόπο, οι άνθρωποι προστάτευαν, και με την βούλα του Δικαστή που λένε, την κύρια κατοικία τους. Οποιοδήποτε άλλο ακίνητο πλην της πρώτης κατοικίας ο Νόμος Κατσέλη προέβλεπε, και ο Δικαστής που τον εφάρμοζε διέτασσε να ρευστοποιηθεί για τις ανάγκες των δανειστών, με τους οφειλέτες στις περισσότερες περιπτώσεις να μην έχουν καν αντίρρηση περί τούτου. Τόσα απλά, δίκαια και κυρίως συνταγματικά.

Κοντολογίς, με τον Νόμο Κατσέλη εξασφαλιζόταν:

α) η προστασία της πρώτης κατοικίας για τους οφειλέτες  

β) η σταθερή και πολυετής ροή χρημάτων για τους δανειστές διά των ορισθέντων με την δικαστική απόφαση μηνιαίων δόσεων προς αυτούς

γ) επιπλέον εξασφάλιση για τους δανειστές αποτελούσε επίσης και η ρευστοποίηση με ελεύθερη παρακαλώ εκποίηση (και όχι με δύσκολους πλειστηριασμούς) των υπόλοιπων περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών,  που στην περίπτωση της Ελλάδας δεν είναι και λίγα και τέλος  

δ) οι οφειλέτες με αυτή τη θετική απόφαση υπαγωγής τους στον περίφημο Νόμο Κατσέλη, επανατάσσονταν ξανά στην οικονομική ζωή της χώρας, αποκτούσαν σχετική αγοραστική δύναμη και το κυριότερο ένιωθαν ξανά ελεύθεροι και αισιόδοξοι για να συνεχίσουν την ζωή τους χωρίς την σοβαρότατη απειλή ενός πλειστηριασμού.

Δεν θέλουμε λοιπόν πια χαρούμενους πολίτες στην χώρα μας; Γιατί καταργήθηκε ο Νόμος Κατσέλη; Πότε καταργήθηκε; Τί είπαν οι πολιτικές δυνάμεις για την κατάργησή του; Τί λένε τώρα τα πολιτικά κόμματα για την ρύθμιση των δανειακών οφειλών τόσων ανθρώπων; Πώς θα σώσουν τα σπίτια τους; Με την ίδρυση επιτροπών; Εξ όσων θυμάμαι, πρώτη φορά τα τελευταία τριάντα χρόνια οι οφειλέτες είναι τόσο πολύ έκθετοι στους δανειστές τους. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, χιλιάδες οφειλέτες βρίσκονται στην αναμονή τηλεφωνικών κέντρων εταιρειών, κρεμάμενοι από τα χείλη της άλλης τηλεφωνικής γραμμής, προκειμένου να ακούσουν μια αισιόδοξη κουβέντα για να σώσουν το σπίτι τους.

Και το ακόμη πιο απαισιόδοξο είναι πως οι επόμενες ημέρες προδιαγράφονται χειρότερες σχετικά με την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων. Με αυτά τα δεδομένα αλλά και με άλλα, οι επερχόμενες εκλογές αποτελούν για τους περισσότερους ένα κακόγουστο αστείο.