Αυξάνονται αυτοί που θεωρούν ότι «κάτι δεν πάει καλά» με τα μοντέλα ΑΙ (Τεχνητής Νοημοσύνης) της κινεζικής DeepSeek, μετά τον σάλο που προκλήθηκε στον κόσμο της τεχνολογίας και τις αγορές πριν λίγες ημέρες χάρη στον συνδυασμό δυνατοτήτων- χαμηλού κόστους που εμφανίζονταν να παρουσιάζουν.
Η OpenAI (ChatGPT) και η Microsoft διερευνούν το ενδεχόμενο η κινεζική εταιρεία να χρησιμοποίησε τo API (Application Programming Interface) της OpenAI για να ενσωματώσει τα μοντέλα της αμερικανικής εταιρείας σε αυτά της DeepSeek, σύμφωνα με το Bloomberg. Όπως αναφέρθηκε, ερευνητές της Microsoft διαπίστωσαν εξαγωγή μεγάλων όγκων δεδομένων από λογαριασμούς προγραμματιστών της OpenAI στα τέλη του 2024, κάτι που εκτιμάται ότι συνδέεται με τη DeepSeek. H OpenAI επίσης είπε στους Financial Times ότι βρέθηκαν στοιχεία που συνδέουν τη DeepSeek με χρήση «απόσταξης» (distillation): Μια κοινή τεχνική στο πλαίσιο της οποίας οι προγραμματιστές χρησιμοποιούν για να εκπαιδεύουν μοντέλα ΑΙ εξάγοντας δεδομένα από μεγαλύτερα και πιο ικανά. Αυτός είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να εκπαιδευτούν μικρότερων δυνατοτήτων ΑΙ με πολύ μικρότερο κόστος από μοντέλα ΑΙ όπως πχ το GPT-4 της OpenAI. Αν και προγραμματιστές μπορούν να χρησιμοποιούν το ΑΡΙ της OpenAI για να ενσωματώνουν την Τεχνητή Νοημοσύνη της εταιρείας σε δικές τους εφαρμογές, το να γίνεται κάτι τέτοιο με σκοπό τη δημιουργία ανταγωνιστικών μοντέλων παραβιάζει τους όρους χρήσης της OpenAI (βεβαίως, όπως υπογραμμίζεται σε σχετικό δημοσίευμα του TheVerge, αυτό εμπεριέχει έναν βαθμό ειρωνείας, καθώς η ΟpenAI έκανε μεγάλα βήματα με το GPT αντλώντας τεράστιους όγκους δεδομένων από το Web χωρίς να λάβει κάποια έγκριση).
Ο Ντέιβιντ Σακς, που ορίστηκε από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υπεύθυνος για θέματα ΑΙ και κρυπτονομισμάτων, εκτίμησε πως «είναι δυνατόν» να έλαβε χώρα κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας: «Υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που αυτό που έκανε η DeepSeek είναι να απέσταξε γνώση από μοντέλα ΑΙ και δεν νομίζω πως η OpenAI χαίρεται για αυτό» είπε στο Fox News.
«Ξέρουμε ότι εταιρείες που εδρεύουν στην Κίνα- και άλλες- συνεχώς προσπαθούν να αποστάξουν από τα μοντέλα κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών ΑΙ» ανέφερε η OpenAI σε δήλωσή της στο Bloomberg. «Ως ο κορυφαίος κατασκευαστής ΑΙ, παίρνουμε αντίμετρα για να προστατέψουμε την πνευματική μας ιδιοκτησία, περιλαμβανομένης μιας προσεκτικής διαδικασίας για το ποιες δυνατότητες θα περιλαμβάνονται στα μοντέλα που κυκλοφορούν και πιστεύουμε καθώς προχωρούμε ότι είναι κρίσιμης σημασίας να συνεργαστούμε στενά με την αμερικανική κυβέρνηση για να προστατέψουμε καλύτερα τα πιο ικανά μοντέλα από προσπάθειες από αντιπάλους και ανταγωνιστές για να πάρουν αμερικανική τεχνολογία» πρόσθεσε.
Το CNBC απευθύνθηκε σε ειδικούς του χώρου, ζητώντας την άποψή τους για τη DeepSeek. Μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα αναφέρεται πως αν και η εταιρεία φαίνεται όντως να έχει καταφέρει σημαντικά πράγματα, υπάρχουν αμφιβολίες για το πραγματικό κόστος: Ο Ντέιβιντ Νιούμαν, διευθύνων σύμβουλος του The Futurum Group, είπε ότι οι εξελίξεις υποδεικνύουν όντως μεγάλο βήμα στον χώρο της ΑΙ, μα «υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτήματα και αβεβαιότητες σχετικά με την πλήρη εικόνα του κόστους όσον αφορά στην ανάπτυξη του DeepSeek». Επίσης, ο Πολ Τριόλιο, αντιπρόεδο αρμόδιος για την Κίνα και την τεχνολογική πολιτική στην εταιρεία συμβούλων DGA Group, σημείωσε πως είναι δύσκολο να υπάρξει απευθείας σύγκριση μεταξύ του κόστους του μοντέλου της DeepSeek και αυτών μεγάλων αμερικανικών εταιρειών: «Τα 5,6 εκατ. δολάρια για το DeepSeek V3 ήταν απλά για έναν εκπαιδευτικό κύκλο, και η εταιρεία τόνισε ότι αυτό δεν αντιπροσωπεύει το συνολικό κόστος έρευνας και ανάπτυξης για την ανάπτυξη του μοντέλου...το συνολικό κόστος τότε ήταν μάλλον σημαντικά μεγαλύτερο, μα και πάλι μικρότερο από αυτά που ξοδεύουν μεγάλες αμερικανικές εταιρείες ΑΙ».
Επίσης, η DeepSeek υποστηρίζει, όσον αφορά στο R1, πως το έκανε χρησιμοποιώντας «ώριμα» τσιπ της Nvidia, περιλαμβανομένων των H800 και Α100, που είναι λιγότερο προηγμένα από το H100, το οποίο δεν μπορεί να εξαχθεί στην Κίνα. Ωστόσο σε σχόλιά του στο CNBC ο Αλεξάντρ Γουάνγκ, διευθύνων σύμβουλος της Scale AI, είπε ότι πιστεύει πως χρησιμοποιήθηκαν «απαγορευμένα» τσιπ, κάτι που η DeepSeek αρνείται. Η Nvidia από πλευράς της είπε ότι αυτά που χρησιμοποίησε η DeepSeek ήταν σε συμμόρφωση με τους κανόνες εξαγωγών.
O Αμερικανός επιχειρηματίας Πάλμερ Λάκι (Oculus, Anduril), αναγνώρισε πως τα επιτεύγματα της DeepSeek είναι όντως εντυπωσιακά, μα «τα περί 5 εκατ. δολαρίων είναι ψέματα. Τα προωθεί ένα κινεζικό hedge fund για να επιβραδύνει τις επενδύσεις σε αμερικανικές startups στην ΑΙ, να εξυπηρετήσει τα δικά του σορταρίσματα σε βάρος αμερικανικών γιγάντων όπως η Nvidia και να αποκρύψει την αποφυγή κυρώσεων». O δισεκατομμυριούχος επενδυτής Βινόντ Κόσλα υποστήριξε μέσω Χ ότι «το DeepSeek κάνει τα ίδια λάθη που κάνει το o1 (OpenAI), ισχυρή ένδειξη πως η τεχνολογία εκλάπη», χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.
Ο Γιαν ΛεΚουν πάντως, επικεφαλής επιστήμονας ΑΙ της Meta, είπε ότι η επιτυχία της DeepSeek αποτελεί νίκη για τα open source μοντέλα ΑΙ, όχι απαραίτητα νίκη της Κίνας επί των ΗΠΑ. «Προς αυτούς που βλέπουν τις επιδόσεις του DeepSeek και σκέφτονται “η Κίνα ξεπερνά τις ΗΠΑ στην ΑΙ”: Το βλέπετε λάθος. Η σωστή προσέγγιση είναι πως “τα open source μοντέλα ξεπερνούν τα ιδιόκτητα”» έγραψε στο LinkedIn. «Η DeepSeek επωφελήθηκε από την ανοιχτή έρευνα και το open source (πχ το PyTorch και το Llama της Meta). Είχαν νέες ιδέες και τις εφάρμοσαν πάνω στη δουλειά άλλων. Επειδή η δουλειά τους δημοσιεύεται και είναι open source, όλοι μπορούν να επωφεληθούν. Αυτή είναι η δύναμη της ανοιχτής έρευνας και του open source».
Με πληροφορίες από TheVerge, CNBC