Βρετανία: Αν χρειαστεί θα φύγει "με κλωτσιές". Διχασμός στο κόμμα για την απομάκρυνση ή μη του Τζόνσον.

Ντόμινο παραιτήσεων κυβερνητικών στελεχών. Ακόμη και οι Times έγραψαν: "Για το καλό της χώρας, να φύγει".
|
Open Image Modal
John Sibley via Reuters

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζόνσον Μπόρις προσπαθεί απελπισμένα να κρατηθεί στην εξουσία τη στιγμή που μετά την παραίτηση κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησής του χθες (Οικνομικών και Υγείας) σήμερα ακολούθησε ένα μπαράζ νέων παραιτήσεων όπως των Υπουργών Δικαιοσύνης, Οικονομικών Υπηρεσιών, υφυπουργών και άλλων κυβερνητικών στελεχών σε χαμηλότερες θέσεις. Όλοι δηλώνουν πως ο Τζόνσον δεν είναι ικανός να κυβερνήσει ενώ την ίδια στιγμή ένας αυξανόμενος αριθμό βουλευτών τον καλεί να παραιτηθεί άμεσα. 

Σημειώνεται πως ο Τζόνσον επιβίωσε με δυσκολία μιας πρότασης μομφής σε βάρος του πριν μερικές εβδομάδες και τώρα βάσει του κανονισμού της Βουλής θα πρέπει να παρέλθει ένα έτος για να κινηθεί η ίδια διαδικασία. Δύο βουλευτές ωστόσο κατέθεσαν πρόταση μομφής και παράλληλα επιστολή στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για αλλαγή των κανονισμών. 

Παρά τις αυξανόμενες εκκλήσεις προς τον Τζόνσον να παραιτηθεί, ο βρετανός πρωθυπουργός εμφανιζόταν έως και το πρωί σήμερα αποφασισμένος να παραμείνει στη θέση του διορίζοντας τον επιχειρηματία και υπουργό Παιδείας, Ναντίμ Ζαχάουι ως νέο υπουργό Οικονομικών ενώ κάλυψε και ορισμένες από τις άλλες κενές θέσεις.

″Υποψιάζομαι ότι θα πρέπει να τον σύρουμε έξω από την Ντάουνινγκ Σριτ με κλωτσιές και ουρλιαχτά”σχολίασε μιλώντας στο Reuters ένας βουλευτής των Συντηρητικών, υπό τον όρο της ανωνυμίας. ″Αλλά αν πρέπει να το κάνουμε έτσι, θα το κάνουμε”.

Το επίπεδο εχθρότητας που αντιμετωπίζει ο Τζόνσον μέσα στο κόμμα του θα αποκαλυφθεί σήμερα Τετάρτη, όταν θα εμφανιστεί στο κοινοβούλιο για την εβδομαδιαία συνεδρίαση που προβλέπει ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να απαντήσει σε ερωτήσεις που καταθέτουν πρόεδροι επιτροπών της Βουλής.

Ο Τζόνσον, πρώην δημοσιογράφος και πρώην δήμαρχος του Λονδίνου που το πρόσωπο του έγινε ταυτόσημο της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατάφερε μια συντριπτική εκλογική νίκη το 2019 και ακολούθησε μια μαχητική αλλά και συχνά χαοτική προσέγγιση στον τρόπο διακυβέρνησης.

Open Image Modal
Χθεσινή συνεδρία του υπουργικού Συμβουλίου.
POOL New via Reuters

Η ηγεσία του έχει βυθιστεί σε σκάνδαλα και λάθη τους τελευταίους μήνες, και στον ίδιο  επιβλήθηκε πρόστιμο από την αστυνομία για παραβίαση των νόμων που αφορούσαν το lockdown για την πανδημία ενώ υπάρχει και μια αναφορά σε βάρος του σχετικά με τη συμπεριφορά αξιωματούχων στο γραφείο του στην Ντάουνινγκ Σριτ που  επίσης παραβίασαν τους  τους κανόνες του lockdown, που οι ίδιοι επέβαλαν.

Υπήρξαν επίσης πολλές ανατροπές και ανακολουθίες στις πολιτικές που άσκησε, μια άτυχης υπεράσπιση ενός βουλευτή που παραβίασε τους κανόνες σχετικά με το λόμπινγκ και κριτική ότι δεν έκανε αρκετά για να αντιμετωπίσει την εκτίναξη του κόστος ζωής καθώς  πολλοί Βρετανούς να αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την αύξηση στις τιμές των καυσίμων και των τροφίμων.

Η εφημερίδα Times του Λονδίνου ανέφερε ότι η ”συστηματική ανεντιμότητα” του Τζόνσον ήταν ”εντελώς διαβρωτική” για το έργο της κυβέρνησης και σημειώνει πως το ”παιχνίδι τελείωσε” (“The game is over!”).

″Κάθε μέρα που παραμένει [σ.σ. στην εξουσία] την αίσθηση του χάους είναι όλο και πιο έντονη”, αναφέρει η εφημερίδα. ”Για το καλό της χώρας, να φύγει”.

Η τελευταία πράξη του πολιτικούς δράματος έρχεται καθώς η οικονομία παραπαίει, με ορισμένους οικονομολόγους να προειδοποιούν ότι η χώρα μπορεί να οδηγηθεί σε ύφεση.

Open Image Modal
O Τζόνσον με τους δύο υπουργούς που παραιτήθηκαν.
via Associated Press

 

Απώλεια εμπιστοσύνης, δικασμένο κόμμα. Τι ακολουθεί.

Το τελευταίο σκάνδαλο ανάγκασε τον Τζόνσον να ζητήσει συγγνώμη για το διορισμό ενός βουλευτή, του Κρις Πίντσερ, σε θέση που αφορά την εύρυθμη λειτουργία του κόμματος και πειθαρχικές διαδικασίες, ακόμη και αφού είχε λάβει γνώση-όπως ομολόγησε- πως είχε κατηγορηθεί για ανάρμοστη συμπεριφορά όπως σεξουαλική παρενόχληση. 

Αυτό οδήγησε τον Ρίσι Σουνάκ να παραιτηθεί από τη θέση του Υπουργού Οικονομικών και στον Σαχίντ Τζαβίντ από αυτή του Υπουργού Υγείας ενώ σήμερα παραιτήθηκαν, μεταξύ άλλων υψηλόβαθμων στελεχών σε υπουργεία, οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Οικονομικών Υπηρεσιών, ο υφυπουργός Παιδείας, Γουίλ Κουίνς, η υφυπουργός Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων, Τζο Τσόρτσιλ  η Λόρα Τροτ, από τη θέση της στο υπουργείο Μεταφορών κ.α. Ο συνολικός αριθμός στελεχών που παραιτήθηκαν φτάνουν πλέον τους 15 σε ένα 24ωρο. 

″Είναι σαφές για μένα ότι αυτή η κατάσταση δεν θα αλλάξει υπό την ηγεσία σας - και ως εκ τούτου έχετε χάσει την εμπιστοσύνη μου”,  ανέφερε ο Τζαβίντ στην επιστολή παραίτησής του.

Αρκετοί από τους υπουργούς κάνουν λόγο επίσης για κακή κρίση, κακά πρότυπα και αδυναμία του Τζόνσον να πει την αλήθεια.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση του YouGov έδειξε ότι το 69% των Βρετανών πίστευε ότι ο Τζόνσον έπρεπε να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία, αλλά προς το παρόν ένα μεγάλο μέρος της υπουργικού συμβουλίου  τον στηρίζει. 

″Υποστηρίζω πλήρως τον πρωθυπουργό”, είπε η υπουργός της Σκωτίας, Άλιστερ Τζακ. ”Λυπάμαι που βλέπω καλούς συναδέλφους να παραιτούνται, αλλά έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε”.

Open Image Modal
O Τζόνσον εξερχόμενος της Ντάουνινγκ Στριτ
via Associated Press

 

Πριν από ένα μήνα, ο Τζόνσον επιβίωσε πολιτικά μιας πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν βουλευτές του κόμματός του  και έτσι δεν μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με μια δεύτερη για διάστημα ενός έτους. Ωστόσο, ορισμένοι βουλευτές επιδιώκουν να αλλάξουν αυτόν τον κανόνα ενώ ο Τζόνσον είναι επίσης υπό έρευνα από μια κοινοβουλευτική επιτροπή για το εάν είπε ψέματα στο κοινοβούλιο για παραβιάσεις του lockdown.

Εάν ο Τζόνσον προχωρούσε σε παραίτηση, η διαδικασία αντικατάστασής του θα μπορούσε να διαρκέσει μερικούς μήνες.

Μόλις πριν από δυόμισι χρόνια, ο Τζόνσον κέρδισε μια τεράστια κοινοβουλευτική πλειοψηφία με την υπόσχεσή να διαχειριστεί το Brexit. Αλλά έκτοτε, ο αρχικός χειρισμός του για την πανδημία επικρίθηκε ευρέως και η κυβέρνηση έχει βρίσκεται από τη μια δύσκολη θέση στην άλλη.

Αν και ο Τζόνσον κέρδισε πολλούς επαίνους για την υποστήριξή του στην Ουκρανία, αυτό δεν του έχει δώσει κάποια ώθηση στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν ότι οι Συντηρητικοί υστερούν από το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα και τα ποσοστά δημοτικότητας του πρωθυπουργού είναι πολύ χαμηλά. σ

Η μαχητική προσέγγισή του έναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης επιβαρύνει τη λίρα, επιδεινώνοντας τον πληθωρισμό που προβλέπεται να ξεπεράσει το 11%. ”Μετά από όλη τη βρομιά, τα σκάνδαλα και την αποτυχία, είναι σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση καταρρέει”, δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ.