Αν κάνουμε αυτό το απλούστατο βήμα στο σούπερ μάρκετ το νούμερο στη ζυγαριά θα πέσει κατακόρυφα

Ας ξεκινήσουμε από σήμερα κιόλας. Προλαβαίνουμε ως το καλοκαίρι.
Open Image Modal
freemixer via Getty Images

Αν ενδιαφερόμαστε για την υγεία μας, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνουμε είναι να παραμένουμε ενημερωμένοι.

Oι προληπτικές εξετάσεις και η διαχείριση δεικτών όπως η αρτηριακή πίεση ή η χοληστερόλη, θα μας βοηθήσουν να αποφύγουμε ένα σύνολο καταστροφικών παθήσεων. Το ίδιο και ο εμβολιασμός, η άσκηση και ο ποιοτικός και επαρκής ύπνος.

Αρκούν όμως όλα αυτά από μόνα τους;

Όλα τα παραπάνω φυσικά βοηθούν. Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί δίχως το κομμάτι της καλής διατροφής. Και ίσως ο πιο βασικός κανόνας της ισορροπημένης διατροφής είναι να εξετάζουμε τα συστατικά και τις διατροφικές ετικέτες των τροφίμων που τρώμε.

«Το να γνωρίζουμε πώς να διαβάζουμε μια διατροφική ετικέτα είναι σημαντικό για όσους θέλουμε να αυξήσουμε την αυτογνωσία μας σχετικά με το τι καταναλώνουμε», μας προτρέπει η Tάρα Σμιντ, επικεφαλής διαιτολόγος στη Mayo Clinic.

Ποιες είναι οι διατροφικές ετικέτες των τροφίμων

Οι ετικέτες των τροφίμων, είναι τα ασπρόμαυρα κάθετα ορθογώνια που βλέπουμε συνήθως στο πλάι της συσκευασίας. Τις συναντάμε παντού: Στις αγαπημένες μας μάρκες γάλακτος, στα πατατάκια, τα αναψυκτικά, τα δημητριακά και σχεδόν όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα.

Κάθε ετικέτα τροφίμων χωρίζεται σε δύο ενότητες: Tη λίστα των συστατικών και τα δεδομένα που αφορούν τη θρεπτική αξία του προϊόντος.

«Η λίστα των συστατικών μας δείχνει τι περιέχεται μέσα σε ένα τρόφιμο», εξηγεί η Κάρεν Κόλινς, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και σύμβουλος διατροφής στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο.

Το πρώτο συστατικό που εμφανίζεται είναι αυτό που κυριαρχεί στη σύσταση του προϊόντος, ενώ το τελευταίο συστατικό που αναφέρεται, βρίσκεται στο σνακ μας σε μικρότερη ποσότητα σε σχέση με όλα τα άλλα.

Το άλλο μέρος της ετικέτας μας δίνει στοιχεία σχετικά με τη θρεπτική αξία του προϊόντος. Αυτές οι πληροφορίες περιλαμβάνουν λεπτομέρειες για τη σύνθεση των μακροθρεπτικών συστατικών του τροφίμου, όπως η ποσότητα υδατανθράκων, πρωτεϊνών, λιπαρών, νατρίου και προστιθέμενων σακχάρων.

Σε τι εξυπηρετούν οι ετικέτες των τροφίμων;

Oι πληροφορίες που παίρνουμε από τις ετικέτες των τροφίμων

1. Μας βοηθούν να προγραμματίσουμε τα γεύματα και τα σνακ μας κάθε μέρα και

2. Μας αποτρέπουν από το να τρώμε μεγάλες ποσότητες τροφών με συστατικά που συνδέονται με αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία

Αυτές οι ετικέτες εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά ως μέρος ενός προγράμματος ενημέρωσης για τη δημόσια υγεία, για την προώθηση υγιεινών διατροφικών επιλογών, κατάλληλων για κάθε μεμονωμένο καταναλωτή.

Πώς να διαβάζουμε έξυπνα τις διατροφικές ετικέτες

1. Το πρώτο πράγμα που εξετάζουμε στην ετικέτα είναι η συνιστώμενη ατομική μερίδα

Το να δίνουμε προσοχή στις διατροφικές ετικέτες πρακτικά σημαίνει να παρακολουθούμε πόσες ατομικές μερίδες τρώμε από το κάθε προϊόν. Για παράδειγμα, το μέγεθος της προτεινόμενης μερίδας για πολλές μάρκες δημητριακών πρωινού, είναι συχνά μόνο ένα φλιτζάνι. Αλλά οι περισσότεροι τρώμε δύο και τρία φλιτζάνια σε ένα μόνο πρωινό γεύμα, κάτι που ίσως να μην κάναμε αν γνωρίζαμε πόση ποσότητα συνίσταται να βάλουμε στο μπολ μας.

2. Έπειτα εξετάζουμε τον αριθμό των θερμίδων

Αυτή η πληροφορία βασίζεται στην αρχή ότι η μέση πρόσληψη ενός ενήλικα είναι οι 2.000 θερμίδες την ημέρα. Βέβαια εμείς, μπορεί να καταναλώνουμε λιγότερες ή περισσότερες θερμίδες σε ημερήσια βάση, ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, το επίπεδο της σωματικής μας δραστηριότητας, το βάρος μας και φυσικά, το εάν προσπαθούμε να χάσουμε ή να διατηρήσουμε τα κιλά μας. 

3. Τέλος, επικεντρωνόμαστε στα θρεπτικά συστατικά του προϊόντος

Τρομερά σημαντικό είναι επίσης να δίνουμε προσοχή στην περιεκτικότητα του προϊόντος σε θρεπτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες A, B, C, D, E και K, καθώς και σε μέταλλα όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος και το κάλιο.

Και κάτι τελευταίο...

Καλό είναι να εξετάζουμε και τη συνολική ποσότητα διαιτητικών ινών που περιλαμβάνονται σε κάθε τρόφιμο και να αποφεύγουμε ή να ελαχιστοποιούμε την κατανάλωση ειδών που έχουν πολλά πρόσθετα σάκχαρα, τρανς και κορεσμένα λιπαρά και νάτριο.

(Mε πληροφορίες από Usatoday).