Αν θέλουμε να νιώσουμε τις ευεργετικές συνέπειες του καφέ, ας μην πιούμε μόλις ξυπνήσουμε

Αν αποζητούμε μια γερή δόση καφεΐνης πρωί - πρωί, ας μάθουμε γιατί πρέπει να περιμένουμε λίγο.
Open Image Modal
ThomasVogel via Getty Images

Ισως η καφετιέρα μας είναι έτοιμη κάθε πρωί στις 7 έτσι ώστε να γλιστρήσουμε από το κρεββάτι και να κεράσουμε τον εαυτό μας ένα φλυτζάνι, ή είμαστε το είδος του ανθρώπου που έχει ήδη παγωμένα αποθέματα στο ψυγείο να μας περιμένουν κάθε στιγμή. Σε κάθε περίπτωση, αν βασιζόμαστε στον καφέ για να μας κάνει από (άτομο με) θολά μάτια και χαμηλή λειτουργικότητα, σε (άτομο με) αιχμηρά και έτοιμο να αδράξει την ημέρα, δεν μπορούμε να σας κατηγορήσουμε. 

Αλλά αν σας λέγαμε ότι ότι πιθανότατα θα κερδίσουμε, από άποψη ενέργειας αν περιμένουμε μια ώρα για να πιούμε καφέ αντί να το επιχειρήσουμε πρώτο πράγμα το πρωί; Αν σας φαίνεται εντελώς φρικτό, ακούστε μας - υπάρχει ένας σοβαρός λόγος που το προτείνουμε. Ακολουθεί ό,τι πρέπει να γνωρίζετε.

Πρέπει να μιλήσουμε για την κορτιζόλη

Η κορτιζόλη είναι η ορμόνη του στρες του σώματος. Τείνει να έχει μια αρνητική επίδραση - μελέτες έχουν δείξει ότι συμβάλλει στο κοιλιακό λίπος - και πολλοί από εμάς το έχουμε υπερβολικό λόγω έντονου στρες στη ζωή μας. Αλλά εξυπηρετεί μια σημαντική λειτουργία στο σώμα: το πρωί, για παράδειγμα, με φυσικό τρόπο αυξάνεται, μαζί με την αδρεναλίνη, για να μας δώσει ενέργεια και να μας βοηθήσει να επικεντρωθούμε. Έτσι, η συμπλήρωση αυτής της επιπλέον κορτιζόλης με μια δόση καφεΐνης συνιστά ...σπατάλη, καθώς διαθέτουμε ήδη  φυσική ενέργεια - και  το να περιμένουμε να μειωθούν τα επίπεδα της κορτιζόλης προτού καταναλώσουμε καφεΐνη, (αυτό) αφήνει κάθε πηγή ενέργειας να λάμψει ξεχωριστά. Επομένως, αντί να πάρουμε μια γερή δόση θα παρουσιάσουμε μια παρατεταμένη περίοδο πιο ήρεμης ενέργειας.

Και σε αυτό το σημείο, η προσθήκη καφεΐνης στο «μείγμα» όταν το σώμα μας έχει ήδη υψηλή περιεκτικότητα σε κορτιζόλη θα μπορούσε να προκαλέσει αίσθημα νευρικότητας για οποιονδήποτε ακόμη και ελαφρώς ευαίσθητο στον καφέ. «Υπάρχει επιστήμη πίσω από τον διαχωρισμό καφεΐνης και κορτιζόλης, ώστε να μην πηγαίνουν κατευθυνόμενα και να έχουν αρνητικές επιδράσεις στο σώμα», εξηγεί η Τρέισι Λοκγουντ Μπέκερμαν, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και συγγραφέας του The Better Period Food Solution . «Βασικά θέλουμε η καφεΐνη στον καφέ να λάμψει ως σόλο και να μην επηρεαστεί από τα ισχυρά επίπεδα της κορτιζόλης». 

Εξηγεί ότι χάρη στην κορτιζόλη, η εγρήγορση και η εστίασή μας τείνουν να κορυφώνονται 30-45 λεπτά μετά το ξύπνημα. «Έτσι, για να ζήσουμε την αληθινή  εμπειρία της καφεΐνης, μπορούμε να περιμένουμε λίγο πριν πιούμε τον καφέ μας, κάτι που θα επιτρέψει στην κορτιζόλη να κατέβει σε χαμηλότερα επίπεδα», λέει. 

Ωστόσο, εάν ψάχνουμε για ένα τεράστιο «πουσάρισμα» καφεΐνης και δεν τείνουμε να μας πειράζει τα νεύρα ο καφές, ας μην ανησυχούμε. Ο δρ Στήβεν Γκούντρι, καρδιοθωρακικός χειρουργός στο International Heart and Lung Institute Center for Restorative Medicine, λέει ότι ο συνδυασμός καφεΐνης με μια φυσική ενεργειακή «σπίθα» μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αναλάβουμε ένα δύσκολο έργο, όπως μια προπόνηση νωρίς το πρωί.

«Η κορτιζόλη γενικά αρχίζει να αυξάνεται περίπου στις 4 π.μ., όπως και η επινεφρίνη (αδρεναλίνη), για να μας προετοιμάσει για την ημέρα. Και οι δύο προκαλούν αύξηση του σακχάρου στο αίμα, ώστε να έχουμε άφθονο διαθέσιμο καύσιμο», εξηγεί. «Η καφεΐνη αυξάνει επίσης τη γλυκόζη, οπότε αν θέλουμε να σηκωθούμε και να συνεχίσουμε να πάμε, είτε για προπόνηση ή απλά να βγάλουμε βόλτα το σκυλί, ας πιούμε αυτό το φλιτζάνι καφέ». 

Open Image Modal
Elena Popova via Getty Images
.

Τούτου λεχθέντος, αυτό το φαινόμενο θα μοιάζει περισσότερο με βραχυκύκλωμα ενεργειακού κλονισμού και μπορεί να μην διαρκέσει όλο το πρωί.

Θα μπορούσε να υπάρχει ψυχολογικό πλεονέκτημα από το να περιμένουμε να πιούμε τον καφέ μας. «Η προσδοκία που προκαλείται από την καθυστέρηση μπορεί να αυξήσει τις αισθήσεις και την ικανοποίησή σας για οποιαδήποτε ουσία, συμπεριλαμβανομένης της καφεΐνης», εξηγεί ο Πήτερ Ντάγκλας, αδειούχος κλινικός κοινωνικός λειτουργός και ιδρυτής της Humantold. «Επίσης, μόλις το πρωϊνό  φλιτζάνι της χαράς γίνει μέρος της ρουτίνας, (τότε) είναι προβλέψιμο. Η σταθερότητα είναι ένας παράγοντας βαρεμάρας και θα δημιουργήσει μια καινοτόμα συνθήκη το να καθυστερήσουμε (να απολαύσουμε) την πρώτη μας κούπα.

Η Αλισον Στόουν LCSW και ένας ολιστικός ψυχοθεραπευτής που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, προσθέτει ότι ίσως αξίζει τον κόπο να πειραματιστούμε με την καθυστέρηση του καφέ σας έως ότου μπορέσουμε πραγματικά να τον απολαύσουμε και να τον απολαύσουμε, όχι όταν κάνουμε εκατομμύρια πράγματα και τρέχουμε. «Εάν τα πρωινά μας είναι χαοτικά και βρεθούμε να κόβουμε τον καφέ από την (πρωινή μας) συνήθεια, ίσως αξίζει να δοκιμάσουμε να καθυστερήσουμε αυτό το φλιτζάνι μέχρι να έχουμε δύο έως τρία λεπτά για να το απολαύσουμε πραγματικά», λέει. 

Πώς να οργανώσουμε το πρωινό μας

Αν είμαστε κάποιος που τείνει να επηρεάζονται τα νεύρα του από εκείνη την πρωινή κούπα καφέ, ίσως να προτιμήσουμε τις συμβουλές της Λόκγουντ από του Γκούντρι, καθώς το να προσθέσουμε καφεΐνη επιπρόσθετα από μια φυσική «ένεση» κορτιζόλης κι αδρεναλίνης, μάλλον δεν είναι καλή ιδέα. 

Στη συνέχεια, υπάρχει το χρονοδιάγραμμα του φαγητού του πρωινού: Εάν είμαστε επιρρεπείς σε «αναταραχές» καφεΐνης, πιθανότατα θα πρέπει να πιούμε τον πρωινό μας καφέ μαζί με το φαγητό μας. «Για να πάρουμε μια ”ήρεμη” ενέργεια, σίγουρα θα συνιστούσα (τον καφέ) μαζί με το πρωινό, ώστε να μην ρίχνουμε καφεΐνη στο σύστημά μας χωρίς ένα προστατευτικό στρώμα φαγητού για να αμβλύνουμε την ταχεία απορρόφηση», συμβουλεύει η Λόκγουντ. «Φροντίστε να πιείτε και ένα ωραίο ψηλό ποτήρι νερό». 

Προσθέτει ότι οι αντιδράσεις στην καφεΐνη διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Επομένως, εάν δεν είμαστε κάποιος που παθαίνουν τα νεύρα του από την καφεΐνη, ας δοκιμάσουμε να πειραματιστούμε με διαφορετικές ώρες πρωινού.

«Ας κάνουμε αυτό ένα πρωί πείραμα κι ας αξιολογήσουμε τα επίπεδα ενέργειας μετά από μια μέρα πίνοντας καφέ πριν από το πρωινό και την άλλη μέρα (πίνοντας καφέ) μετά το πρωινό», προτείνει η Λόκγουντ. «Η καφεΐνη είναι μια εξαιρετικά εξατομικευμένη εμπειρία, οπότε είναι σημαντικό να συντονιστούμε στο σώμα μας και να κρίνουμε βάσει αυτού». 

Όσον αφορά την καφεΐνη, να κάνουμε αυτό που επιθυμούμε. Εάν θέλουμε μια επιπλέον ώθηση ενέργειας για μια σκληρή προπόνηση, ο συνδυασμός της με την κορτιζόλη και την αδρεναλίνη μπορεί να είναι καλή ιδέα - αλλά εάν θέλουμε παρατεταμένη ενέργεια όλο το πρωί, ας δοκιμάσουμε να αφήσουμε την φυσική σπίθα κορτιζόλης και την ενίσχυση καφεΐνης να λάμψουν ξεχωριστά.