Προτάσεις Ελλάδας και Τουρκίας στον ΓΓ του ΝΑΤΟ

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ λαμβάνει τις προτάσεις Ελλάδας και Τουρκίας για δημιουργία μηχανισμού αποκλιμάκωσης. Τουρκικές προσπάθειες για δημιουργία εντυπώσεων περί «ανοιχτού» διαλόγου.
|
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Τις προτάσεις τους στη στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ για την δημιουργία ενός μηχανισμού αποκλιμάκωσης της έντασης υποβάλλουν, σύμφωνα με πηγές της HuffPost Greece, Ελλάδα και Τουρκία- με την τουρκική πλευρά να προσπαθεί για άλλη μια φορά να δημιουργήσει την εντύπωση περί ενός «ανοιχτού» διαλόγου. 

Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, επικαλούμενο το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, μετέδωσε την Πέμπτη πως άρχισε την Πέμπτη «συνάντηση τεχνικής φύσης» μεταξύ στρατιωτικών αντιπροσωπειών Τουρκίας και Ελλάδας στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητηθούν μέθοδοι για τη μείωση των κινδύνων από περιστατικά στην ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, όπως ανέφεραν πηγές της HuffPost Greece, αυτό που λαμβάνει χώρα είναι υποβολή προτάσεων στη στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ, με την ελληνική και την τουρκική πλευρά να αποστέλλουν σημειώματα τα οποία λαμβάνει ο γγ του ΝΑΤΟ, με σκοπό να συντάξει ένα κοινά αποδεκτό κείμενο που θα περιγράφει έναν μηχανισμό αποκλιμάκωσης της έντασης- οπότε, σε αυτό το πλαίσιο, αυτό που προσπαθεί η Τουρκία είναι να δημιουργήσει την εντύπωση ότι είναι σε εξέλιξη ένας «ανοιχτός» διάλογος,  τη στιγμή που στην πραγματικότητα πρόκειται για μια αργή διαδικασία, η οποία προϋποθέτει διαρκή ανταλλαγή σημειωμάτων. 

 

Το τουρκικό πρακτορείο υποστηρίζει ότι πρόκειται για την «τέταρτη» τεχνική συνάντηση, και ότι μια «αρχική» συνάντηση είχε λάβει χώρα στις 10 Σεπτεμβρίου. Τότε ελληνικές διπλωματικές πηγές είχαν αναφέρει σχετικά με τουρκικούς ισχυρισμούς περί «ανταλλαγής απόψεων» στο πλαίσιο «τεχνικών συζητήσεων» στο ΝΑΤΟ πως ο Έλληνας αξιωματικός μετέβη στο γραφείο του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ προκειμένου να υποβάλει τα σχόλια της ελληνικής πλευράς επί των προτάσεων του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης. Ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής ζήτησε από τον Έλληνα αξιωματικό σειρά διευκρινίσεων επί των υποβληθέντων σχολίων. Όπως υπογράμμιζαν οι ελληνικές διπλωματικές πηγές, δεν υπήρξε διάλογος με τον Τούρκο αξιωματικό και οι αναφορές των Τούρκων σε «ανταλλαγή απόψεων» στο πλαίσιο «τεχνικών συζητήσεων» εντάσσονταν στη διαρκή προσπάθεια της Τουρκίας να παρουσιάσει μια εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα προκειμένου να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων για τις παράνομες ενέργειές της.

 

 

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία δεν ανανέωσε τη Navtex για το ερευνητικό σκάφος «Όρουτς Ρέις» η οποία έληγε στις 12 Σεπτεμβρίου, με το πλοίο να αποσύρεται στην Αττάλεια. Είχε προηγηθεί σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα από την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη Med7 πως εάν δεν σταματήσει τις επιθετικές ενέργειες, θα ακολουθήσουν κυρώσεις σε βάρος της.

 

Η ελληνική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει ως θετικό πρώτο βήμα από την Τουρκία την απόσυρση του τουρκικού σκάφους, τονίζοντας πως πρέπει να έχει και συνέχεια και ότι διάλογος με απειλές και προκλήσεις δεν μπορεί να υπάρξει- με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να τονίζει πως διάλογος θα γίνει μόνο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και να αφήνει ανοιχτό «παράθυρο» για συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Από πλευράς της η Τουρκία εξακολουθεί να ζητά διάλογο «χωρίς προϋποθέσεις», ενώ έχει υποστηρίξει πως η επιστροφή του «Όρουτς Ρέις» δεν σημαίνει πως έχουν τελειώσει οι επιχειρήσεις του στην ανατ. Μεσόγειο και ότι οι τουρκικές δραστηριότητες θα συνεχιστούν. Παρόλα αυτά, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χαρακτήρισε θετικά τα μηνύματα Μητσοτάκη για έναρξη διαλόγου.