Αναφορές θέλουν νεκρό τον αρχηγό της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ

Φήμες αναφέρουν ότι ανατινάχτηκε για να γλιτώσει τη σύλληψη από αντιπάλους.
Open Image Modal
.
Handout . via REUTERS

Ο στρατός της Νιγηρίας εξετάζει αναφορές ότι ο αρχηγός της Μπόκο Χαράμ πέθανε αφού ανατινάχτηκε για να αποφύγει τη σύλληψη από μια αντίπαλη ομάδα.

Ο Αμπουμπακάρ Σεκάου, μακροχρόνιος ηγέτης της ισλαμιστικής εξτρεμιστικής οργάνωσης - επίσης γνωστής ως Jama’atu Ahlus-Sunnah Lidda’Awati Wal Jihad (JAS) - είχε κηρύξει εξέγερση στη βορειοανατολική Νιγηρία για περισσότερο από μια δεκαετία.

Υπήρξαν πολλές αναφορές στα μέσα ενημέρωσης της Νιγηρίας την Πέμπτη που ισχυρίζονται ότι πέθανε αυτοκτονώντας, διαψεύδοντας άλλες πληροφορίες που τον ήθελαν να έχει απαχθεί μετά από συγκρούσεις με αντίπαλη ομάδα. Αλλες αναφορές από διεθνή πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι ήταν είτε νεκρός είτε βαριά τραυματισμένος.

Open Image Modal
Handout . via REUTERS

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σέκαου θεωρείται νεκρός, με τον ίδιο να εμφανίζεται στο παρελθόν σε βίντεο με χλευαστική διάθεση.

Ο εκπρόσωπος του στρατού της Νιγηρίας, Μοχάμεντ Γερίμα, είπε στο CNN ότι ο στρατός «εξακολουθεί να ερευνά» τον φερόμενο θάνατο του Σεκάου.

Μια πηγή κοντά στο Μπόκο Χαράμ ανέφερε στο CNN ότι έμαθε πως ο Σεκάου πέθανε την Τετάρτη το απόγευμα μετά την έκρηξη γιλέκου αυτοκτονίας που φορούσε.

Η πηγή αυτή δεν εμπλέκεται στις δραστηριότητες της ομάδας, αλλά είχε στενή επαφή με τα μέλη της για χρόνια.

Η ίδια πηγή είπε στο CNN ότι ο Σεκάου εντοπίστηκε στο κρησφύγετο του, στα δάση της Σαμπίζα, και του ζητήθηκε να παραδοθεί και να δηλώσει υποταγή στο τμήμα του Ισλαμικού Κράτους της Δυτικής Αφρικής (ISWAP), μια ομάδα που αποχώρησε από τη Μπόκο Χαράμ το 2016 για να ευθυγραμμιστεί με το ISIS.

Ο Σεκάου περιβαλλόταν από τους διοικητές του ISWAP που είχαν αφοπλίσει πολλούς από τους μαχητές της Μπόκο Χαράμ κατά τις συγκρούσεις μεταξύ των δύο ομάδων, κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Ραμαζανιού, ανέφερε η πηγή.

Σύμφωνα με πολλούς, ο θάνατός του θα σήμαινε το τέλος της Μπόκο Χαράμ, η οποία απέκτησε διεθνώς κακή φήμη το 2014 μετά την απαγωγή 276 μαθητριών στο Τσιμπόκ της πολιτείας Μπόρνο. Πάνω από 100 κορίτσια εξακολουθούν να αγνοούνται μέχρι σήμερα.

(με πληροφορίες από CNN)