Αναφορές για τουρκικούς βομβαρδισμούς σε θέσεις Κούρδων στη Συρία

Διευκρινίσεις για τον ρόλο των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.
|
Open Image Modal
Δυνάμεις του τουρκικού πυροβολικού έχουν λάβει θέσεις στα σύνορα της Συρίας με την τουρκική πόλη Σανλιούρφα, στην οποία επικρατεί το κουρδικό στοιχείο,
ASSOCIATED PRESS

Αναφορές πως οι τουρκικές δυνάμεις βομβάρδισε κατά τη διάρκεια της νύχτας θέσεις των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που στην συντριπτική πλειοψηφία τους απαρτίζονται από Κούρδους, κάνουν τα συριακά μέσα ενημέρωσης.

Την ίδια στιγμή βίντεο έχουν αναρτηθεί σε λογαριασμούς φορέων που σχετίζονται με τις κουρδικές δυνάμεις στην περιοχή παρουσιάζοντας, όπως, αναφέρουν, εικόνες από αεροπορικές επιδρομές. 

Εκτιμάται πως αυτές εντάσσονται στην στρατιωτική προετοιμασία της Άγκυρας για εισβολή στη Συρία. Σύμφωνα δε με ανάρτηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας όλα είναι έτοιμα. 

Σημειώνεται πως ο Ντόνανλντ Τραμπ έδωσε το «πράσινο φως» στον τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν να εισβάλλει στη Βόρεια Συρία, με στόχο τη δημιουργία μια ζώνης ασφαλείας στην οποία θα εγκατασταθούν εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες που σήμερα φιλοξενούνται στην Τουρκία.

Απώτερος στόχος ωστόσο της Άγκυρας είναι να πλήξει τις κουρδικές δυνάμεις στην περιοχή, που αποτελούν διαρκή απειλή για τη Τουρκία και να αλλάξει την πληθυσμιακή σύνθεση στην περιοχή περιορίζοντας το κουρδικό στοιχείο. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Σάνα η Τουρκία έπληξε τη νύχτα θέσεις του SDF ανατολικά της πόλης Ταλ Αμπιάντ.  Δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες στις τάξεις των Κούρδων.

Νωρίτερα, όπως αναφέρεται, αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας διεξήγαγαν πλήγμα εναντίον κουρδικού κέντρου διοίκησης στην πόλη Μαλικίγια, στην επαρχία Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Μαγιαντίν.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Αλ Χαντάθ ανέφερε ότι έγιναν επίσης αεροπορικά πλήγματα σε περιοχή κοντά στα σύνορα Συρίας-Ιράκ, όχι μακριά από το σημείο διέλευσης Σεμάλκα. Δύο γέφυρες καταστράφηκαν σε αυτόν τον βομβαρδισμό.

ΗΠΑ: «Δεν αποχωρούμε» από τη Συρία

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ μετά τις αρχικές αοριστίες ξεκαθαρίζουν πως δεν αποσύρουν πλήρως τα στρατεύματά τους από τις περιοχές της εμπόλεμης Συρίας όπου είναι ανεπτυγμένα και επιχειρούν, όπως τόνισε ανώτερος αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος διευκρινίζοντας ότι περίπου πενήντα ως εκατό στρατιωτικοί απλώς θα αναδιπλωθούν εντός συριακού εδάφους, δηλαδή θα απομακρυνθούν από περιοχές τις οποίες θα στοχοθετήσει η Τουρκία, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να πάθουν κάτι.

«Αυτό δεν συνιστά αποχώρηση από τη Συρία», επέμεινε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, το αμερικανικό Πεντάγωνο τόνισε στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας ότι θα ήταν «κακή ιδέα» να υπάρξει κανονική εισβολή τουρκικών στρατευμάτων και ότι σε αυτή την περίπτωση, η Άγκυρα θα φέρει την ευθύνη για το ξέσπασμα ανθρωπιστικής κρίσης ή την αναζωπύρωση της δράσης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Ο αξιωματούχος διαβεβαίωσε πως η αναδίπλωση που αποφάσισε ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ισοδυναμεί με «πράσινο φως» για να σφαγιαστούν οι Κούρδοι και επανέλαβε την προειδοποίηση του ενοίκου του Λευκού Οίκου ότι η Ουάσινγκτον θα πλήξει οικονομικά την Άγκυρα εάν υπερβεί τα εσκαμμένα, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες. Ωστόσο ο αξιωματούχος είπε πως η Ουάσινγκτον δεν σκοπεύει να συγκρουστεί ανοικτά με την Τουρκία για «οποιαδήποτε ενέργεια κάνει στη Συρία».

Σύμφωνα δε με δηλώσεις έτερου αμερικανού αξιωματούχου που μίλησε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έλαβαν μέτρα για να περιορίσουν τη δράση της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία. Στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνεται ο αποκλεισμός της Τουρκίας από τον κατάλογο των σχεδιαζόμενων συμμαχικών αεροπορικών αποστολών (air-tasking order, ATO), που χρησιμοποιείται από το Πεντάγωνο για τον συντονισμό των αεροσκαφών διαφόρων δυνάμεων που κάνουν εξόδους σε περιοχές επιχειρήσεων, καθώς και η διακοπή της ενημέρωσης της Άγκυρας για τη συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση και αναγνώριση (intelligence, surveillance, and reconnaissance, ISR) των αμερικανικών δυνάμεων που μάχονται εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Τα μέτρα που έλαβε το Πεντάγωνο μοιάζουν να είναι σχεδιασμένα προκειμένου ουσιαστικά να κλείσουν την τουρκική ΠΑ έξω από τον εν λόγω εναέριο χώρο.

 

Πηγές: Sana, Reuters, AΠΕ-ΜΠΕ