Θεωρείται πολλά υποσχόμενο για την παραγωγή μπαταριών.
Open Image Modal
.
SPBU

Ένα νέο ορυκτό, το οποίο φαίνεται πολλά υποσχόμενο για την παραγωγή μπαταριών, ανακάλυψαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αγίας Πετρούπολης.

Το νέο είδος ορυκτό, ο «πετροβίτης» (petrovite) ανακαλύφθηκε από ομάδα ερευνητών της οποίας ηγήθηκε ο Στανισλάβ Φιλάτοφ, καθηγητής του Τμήματος Κρυσταλλογραφίας του πανεπιστημίου. Το όνομα δόθηκε προς τιμή του Τόμας Πετρόφ, διακεκριμένου κρυσταλλογράφου και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αγίας Πετρούπολης.

Ο Φιλάτοφ και συνάδελφοί του από άλλα ερευνητικά ιδρύματα στη Ρωσία μελετούσαν εδώ και πάνω από 40 χρόνια την ορυκτολογία κώνων σκωριών και ροών λάβας από την Καμτσάτκα, που προήλθαν μετά από δύο μεγάλες εκρήξεις του ηφαιστείου Τολμπατσίκ, το 1975-1976 και το 2012-2013. Η περιοχή αυτή θεωρείται μοναδική από άποψης ορυκτολογικής ποικιλομορφίας. Τα τελευταία χρόνια επιστήμονες έχουν ανακαλύψει δεκάδες νέα ορυκτά εκεί, πολλά εκ των οποίων είναι μοναδικά στον κόσμο.

Η πρόσφατη ανακάλυψη, ο πετροβίτης, Na10CaCu2(SO4)8, προκύπτει ως μπλε σφαιρικές συγκεντρώσεις κρυστάλλων με εγκλεισμένα αέρια. «Το άτομο χαλκού στην κρυσταλλική δομή του πετροβίτη έχει έναν ασυνήθιστο και πολύ σπάνιο συντονισμό επτά ατόμων οξυγόνου. Τέτοιοι συντονισμοί είναι χαρακτηριστικοί μόνο σε μερικές ενώσεις, καθώς και στο saranchinaite, που ανακαλύφθηκε από συναδέλφους μας από το Πανεπιστήμιο Αγίας Πετρούπολης- την ερευνητική ομάδα του καθηγητή Όλεγκ Σιίντρα» είπε ο Φιλάτοφ.

Το ορυκτό αποτελείται από άτομα οξυγόνου, χαλκού και NaS, που σχηματίζουν ένα πορώδες πλαίσιο. Τα κενά συνδέονται μεταξύ τους με κανάλια μέσω των οποίων διέρχονται σχετικά μικρά άτομα νατρίου. Οι επιστήμονες ως εκ τούτου διαπίστωσαν πως δομή του πετροβίτη είναι πολλά υποσχόμενη ως ηλικό για μπαταρίες ιόντων νατρίου.