Ανακαλύφθηκε το βαθύτερο σημείο της γης στην Ανταρκτική

Περίπου 3,5 χιλιόμετρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.
|
Open Image Modal
Steven Han via Getty Images

Tο βαθύτερο σημείο στην γη βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Ανταρκτικής, κάτω από τον παγετώνα Ντένμαν. Η παγωμένη αυτή μάζα βρίσκεται περίπου 3,5 χιλιόμετρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.

Μόνο στον ωκεανό υπάρχουν πιο βαθιά σημεία. Η πρόσφατη ανακάλυψη απεικονίζεται σε έναν νέο χάρτη της Λευκής Ηπείρου που δόθηκε στη δημοσιότητα και ο οποίος αποκαλύπτει ακριβώς το σχήμα του σημείου που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια.

Τα χαρακτηριστικά του είναι κρίσιμα ώστε να κατανοήσουμε τον τρόπο που μπορεί να μεταμορφωθεί η δομή τoυ νότιου πόλου στο μέλλον.

Το νέο εύρημα αποδεικνύει για παράδειγμα μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας για το πώς αναγνωρισμένες κορυφογραμμές θα εμποδίσουν την υποχώρηση των παγετώνων που λιώνουν σε έναν κόσμο που συνεχώς θερμαίνεται.

«Αναμφισβήτητα, πρόκειται για την πιο ακριβή σκιαγράφηση του τι βρίσκεται κάτω από τον πάγο της Ανταρκτικής», σχολίασε ο Δρ. Μάθιου Μόρλιγκεμ, ο οπ

οίος εργάστηκε για την μελέτη αυτή έξι ολόκληρα χρόνια.

Αναφέρεται πως το σημείο με την χαμηλότερη εκτεθειμένη γη στον πλανήτη βρίσκεται στην ακτή της Νεκράς Θάλασσας και είναι μόλις 413 μέτρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.

Oι ερευνητές ήξεραν μέχρι πρότινος ότι κάτω από τον μεγάλο παγετώνα στην ανατολική Ανταρκτική υπήρχε μια κοιλότητα, δεν είχαν ιδέα όμως πόσο βαθιά ήταν. Σχολιάζουν πως έγιναν αρκετές προσπάθειες για να γίνει μέτρηση χρησιμοποιώντας ειδική τεχνολογία.

Ο χάρτης και τα σχετικά ευρήματα έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό Nature Geoscience.

Το πιο βαθύ σημείο του πλανήτη - όχι μόνο στην ηπειρωτική γη- είναι η Τάφρος των Μαριανών η οποία κρύβει το χαμηλότερο σημείο της επιφάνειας του φλοιού της Γης, στα 10.971 μέτρα.

Η ομάδα των επιστημόνων, με επικεφαλής τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, δημιούργησε το χάρτη χρησιμοποιώντας στοιχεία από 19 ερευνητικά ιδρύματα και αρχεία 40 ετών. Χρησιμοποίησε ραντάρ και δορυφορικές εικόνες για να υπολογίσει το πάχος του πάγου, καλύπτοντας μια τεράστια περιοχή.

(Με πληροφορίες από BBC