Ανακάλυψαν σήραγγα κάτω από αρχαίο αιγυπτιακό ναό, ακριβές αντίγραφο της σήραγγας του Ευπαλίνου

Η σήραγγα χρονολογείται στην περίοδο των Πτολεμαίων, εποχή κατά την οποία η Αίγυπτος διοικούνταν από μια δυναστεία βασιλιάδων που καταγόταν από έναν από τους στρατηγούς του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Open Image Modal
.
Courtesy of the Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο ανακάλυψαν μια τεράστια σήραγγα κάτω από έναν ναό στην αρχαία πόλη Ταπόσιρις*, δυτικά της Αλεξάνδρειας.

Η σήραγγα μήκους 1.305 μέτρα, που έφερε νερό σε χιλιάδες ανθρώπους στην εποχή της ακμής της, ανακαλύφθηκε από μια αρχαιολογική ομάδα Αιγυπτιακής Δομινικανή Δημοκρατίας, ανέφερε σε δήλωση το αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων.

Αρχαίοι Αιγύπτιοι οικοδόμοι κατασκεύασαν τη σήραγγα ύψους 2 μέτρα σε βάθος περίπου 20 μέτρων κάτω από το έδαφος, είπε η Κάθλιν Μαρτίνεζ, μια Δομινικανή αρχαιολόγος και διευθύντρια της ομάδας που ανακάλυψε τη σήραγγα, στο Live Science.

«[Είναι] ένα ακριβές αντίγραφο της σήραγγας του Ευπαλίνου στην Ελλάδα, το οποίο θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μηχανικά επιτεύγματα της αρχαιότητας», είπε η Μαρτίνεζ. Η σήραγγα του Ευπαλίνου**, στη Σάμο, ένα ελληνικό νησί στο ανατολικό Αιγαίο, μετέφερε επίσης νερό.

Η αρχαιολογία του ναού Ταπόσιρις Μάγκνα είναι πολύπλοκη. Μέρη του ναού είναι βυθισμένα κάτω από το νερό. Επίσης, ο ναός έχει πληγεί από πολλούς σεισμούς, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές. Η σήραγγα στο Ταπόσιρις χρονολογείται στην περίοδο των Πτολεμαίων (304 π.Χ. έως 30 π.Χ.), εποχή κατά την οποία η Αίγυπτος διοικούνταν από μια δυναστεία βασιλιάδων που καταγόταν από έναν από τους στρατηγούς του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

 

 

Τα ευρήματα μέσα στη σήραγγα περιελάμβαναν δύο κεφάλια από αλάβαστρο: το ένα από τα οποία πιθανότατα απεικονίζει έναν βασιλιά και το άλλο αντιπροσωπεύει ένα άλλο υψηλόβαθμο άτομο, είπε ο Μαρτίνεζ.

Η ακριβής ταυτότητά τους είναι άγνωστη. Νομίσματα και υπολείμματα αγαλμάτων αιγυπτιακών θεοτήτων βρέθηκαν επίσης στη σήραγγα, είπε ο Μαρτίνεζ.

Την εποχή που κατασκευάστηκε η σήραγγα, το Ταπόσιρις Μάγκνα είχε πληθυσμό μεταξύ 15.000 και 20.000 ανθρώπων, είπε η Μαρτίνεζ.

Η σήραγγα χτίστηκε κάτω από έναν ναό που τιμούσε τον Όσιρι, έναν αρχαίο Αιγύπτιο θεό του κάτω κόσμου, και την Ίσιδα, μια αιγυπτιακή θεά που ήταν η σύζυγος του Όσιρι.

Προηγούμενες εργασίες στο ναό αποκάλυψαν έναν θησαυρό νομισμάτων που κόπηκαν με το πρόσωπο της Κλεοπάτρας VII.

Οι ανασκαφές στο Ταπόσιρις Μάγκνα και η ανάλυση των αντικειμένων από την τοποθεσία βρίσκονται σε εξέλιξη.

..............

 

*Η Ταπόσιρις η μεγάλη ήταν αρχαία πόλη της Αιγύπτου στις ακτές της Μεσογείου πλησίον της σημερινής Αμπουσίρ. Το όνομα της πόλης προέρχεται από το όνομα του Όσιρις και δόθηκε από τους Έλληνες μετά την κατάκτηση της Αιγύπτου από τον Μέγα Αλέξανδρο.

** Το Ευπαλίνειο όρυγμα αποτελεί σύμφωνα με τον Ηρόδοτο ένα από τα σημαντικότερα έργα στην ιστορία της μηχανικής το οποίο από το 1992 έχει χαρακτηριστεί από την Unesco Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Πρόκειται για μια σήραγγα μήκους 1.036 μέτρων κοντά στο Πυθαγόρειο της Σάμου, η οποία κατασκευάστηκε κατά τον 6ο αιώνα π.Χ. για να χρησιμεύσει σαν υδραγωγείο. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ήταν ότι ανοίχθηκε ταυτόχρονα και από τις δύο πλευρές του βουνού: το όρυγμα αυτό ήταν αμφίστομον , όπως το χαρακτήρισε ο Ηρόδοτος, χάρις στον οποίον έγινε γνωστό. Οι δύο σήραγγες συναντήθηκαν περίπου στο μέσον με αξιοθαύμαστη ακρίβεια, κάτι που ήταν σημαντικό επίτευγμα για τα τεχνολογικά δεδομένα της εποχής.