Ανακεφαλαιώνοντας για τον ΕΦΚΑ. Οι αντιδράσεις εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ

Ανακεφαλαιώνοντας για τον ΕΦΚΑ. Οι αντιδράσεις εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ
|
Open Image Modal
NurPhoto via Getty Images

Οργανωτικές αλλαγές αναμένονται εάν και εφόσον το ΣτΕ αποφανθεί επισήμως να κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο για ΕΦΚΑ. Τουλάχιστον, έτσι τόνισε ο  «πατέρας» του νόμου κ. Γιώργο Κατρούγκαλος δειυκρινίζοντας ότι προσαρμογή θα υπάρξει αλλά η ουσία του νόμου δεν θα αλλάξει.

Αν και σχετική απόφαση δεν έχει δημοσιευθεί επίσημα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, πληροφορίες του «Πρώτου Θέματος» ανέφεραν ότι την περασμένη Παρασκευή οι σύμβουλοι με ψήφους 17 υπέρ, 8 κατά έκαναν δεκτή την αίτηση των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων που προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο κρίνοντας αντισυνταγματική:

  • Την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) αλλά και των αγροτών στον ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης). Αντίθετα, κρίθηκε σύννομη η ένταξη στο φορέα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
  • Τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος).

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα Νέα, συνολικά έγιναν 23 προσφυγές κατά του ασφαλιστικού νόμου 4387/2016 με τον οποίο καθορίστηκαν ο νέος τρόπος ασφάλισης, ο ΕΦΚΑ, καθώς και οι νέες ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών. Ενώ, παράλληλα, σύμφωνα με το in.gr  το ανώτατο δικαστήριο θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο ακόμη διασκέψεις μέχρι να κρίνει όλα τα θέματα που έχουν τεθεί με τις προσφυγές. Όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ της «Η Καθημερινή», στο υπουργείο Εργασίας αναμένουν την επίσημη απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου και δεν προβαίνουν σε οποιαδήποτε δημόσια δήλωση ενω στο ίδιο ρεπορτάζ γίνεται λόγος ότι ταυτόχρονα στο υπουργείο εξετάζονται τρόποι διόρθωσης του προσδιορισμού της βάσης υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών. 

Σε συνέντευξή του ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, Τάσος Πετρόπουλος, τόνισε ότι ο ΕΦΚΑ δεν είναι στον αέρα και πως «τίποτε δεν με ανησυχεί».

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων αν και εξέφρασαν ικανοποιήση για το ενδεχόμενο προτίμησαν να τηρήσουν στάση αναμονής καιπροέτρεψαν ταυτόχρονα τους ασφαλισμένους να μην αμελήσουν την καταβολή εισφορών τους. 

Ειδικότερα, η ΕΣΕΕ κάλεσε τους εμπόρους να παραμείνουν συνεπείς στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις μέχρι την επίσημη απόφαση του ΣτΕ για τον ΕΦΚΑ. Από την πλευρά του, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο έκανε λόγο για αδικίες με τον ΕΦΚΑ. 

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός, σχολιάζοντας τις πληροφορίες για την υπό έκδοση απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τόνισε μεταξύ άλλων: «Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη, ως τελευταίο αποκούμπι όσων η κρατική αυθαιρεσία αδικεί. Θυμίζω ότι είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως τόσο για την αδικία της κατάργησης του βιώσιμου ασφαλιστικού ταμείου των μηχανικών, όσο και για το παράλογο -και όπως φαίνεται παράνομο- ύψος των ασφαλιστικών εισφορών του νέου ασφαλιστικού συστήματος».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, κάλεσε καλεί τους Επαγγελματίες Βιοτέχνες Εμπόρους (ΕΒΕ) που εκπροσωπεί, να συνεχίσουν να καταβάλουν κανονικά τις εισφορές τους.