Ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τη Βενεζουέλα, χωρίς τη λέξη «Μαδούρο»

Η δημόσια τοποθέτηση του ελληνικού ΥΠΕΞ για τα δραματικά γεγονότα στη Βενεζουέλα - σε διαφορετικό πνεύμα από εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ.
Open Image Modal
Handout . / Reuters

Με μία ανακοίνωση γραμμένη σε διπλωματική γλώσσα - και πολύ προσεκτική - ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος καταγράφει την επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στα δραματικά γεγονότα που εκτυλίσσονται στη Βενεζουέλα τα τελευταία 24ωρα.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο κείμενο της ανακοίνωσης δεν υπάρχει πουθενά το όνομα του Νικολάς Μαδούρο, ούτε κάποια ιδιαίτερη έκφραση στήριξης προς τον πανταχόθεν αμφισβητούμενο Πρόεδρο της Βενεζουέλας...

Το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα μέσα από την ανακοίνωση, παραπέμπει σε λογική εκτόνωσης της έντασης και επίλυσης της κρίσης μέσα από μεσολαβητικές πρωτοβουλίες. Παράλληλα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος τονίζει ότι πρέπει η ΕΕ να καταλήξει σε ενιαία θέση, να μη συρθεί «πίσω από πρωτοβουλίες άλλων μεγάλων Δυνάμεων» (εννοώντας προφανώς και τις κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ) και να μην επιτραπεί ανάμιξη του στρατού.

Είναι αξιοσημείωτο, ότι πριν από πέντε ημέρες ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης είχε επισκεφθεί τον επιτετραμμένο της Βενεζουέλας στην Αθήνα Φρέντι Φερνάντεζ, ακριβώς για να εκφράσει δημόσια την στήριξη του κόμματος στον Μαδούρο:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την αμέριστη στήριξη και την αλληλεγγύη του στον νόμιμο Πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ύστερα από τη χθεσινή ενέργεια του ηγέτη της αντιπολίτευσης και προέδρου της Εθνικής Συνέλευσης της χώρας Χουάν Γκουάιδο, να ανακηρύξει τον εαυτό του προσωρινό Πρόεδρο της χώρας, αμφισβητώντας με αυτό τον τρόπο, η αντιπολίτευση, το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του περασμένου Μαΐου» είχε δηλώσει ο Πάνος Σκουρλέτης.

Open Image Modal
Eurokinissi

 Η σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Η Ελλάδα είναι αλληλέγγυα προς στο λαό της Βενεζουέλας, στηρίζει τη δημοκρατία και επιδιώκει την αποκατάσταση της κοινωνικής ειρήνης σε μια πολύ πολωμένη κοινωνία, σ’ ένα πολύ πολωμένο πολιτικό σύστημα. Και πιστεύουμε πάγια ότι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο μπορούν να ξεπεραστούν αυτές οι διαφορές είναι ο πολιτικός διάλογος.

Απ’ την πρώτη στιγμή επιδιώξαμε, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενωμένη, να παίξει έναν παρόμοιο ρόλο, προωθώντας την ιδέα μιας ομάδας κρατών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που για ιστορικούς λόγους έχουν ιδιαίτερη επιρροή στην περιοχή, να αναλάβουν αυτόν τον μεσολαβητικό ρόλο. Σε αντίστοιχο πλαίσιο κινούνται και πρωτοβουλίες άλλων κρατών, όπως της Ουρουγουάης και του Μεξικού και στην ίδια κατεύθυνση, άλλωστε, κινήθηκε και η πρόσφατη παρέμβαση του Πάπα Φραγκίσκου.

Θεωρούμε βασικό θέμα, πρώτον η ΕΕ να έχει ενιαία θέση. Δεύτερον, να μη συρόμαστε πίσω από πρωτοβουλίες άλλων μεγάλων Δυνάμεων. Τρίτον, να υπάρχει απόλυτος σεβασμός στη Δημοκρατία, να μην επιτραπεί η ανάμιξη του στρατού ως παράγοντα που να διαμορφώνει εξελίξεις, όπως φαίνεται να ζητούν πλευρές των δυνάμεων της αντιπολίτευσης.

Τις θέσεις αυτές μετέφερα, εκφράζοντας επίσης και την υποστήριξή μου στις μέχρι τώρα προσπάθειες της, στην ΥΕ/ΑΕ της ΕΕ, την κα Federica Mogherini. Τις ίδιες θέσεις, επίσης, θα επιδιώξουμε να επικρατήσουν την Πέμπτη και την Παρασκευή στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ακριβώς γιατί θέλουμε την ΕΕ να είναι πρωταγωνίστρια για την ειρήνη και να μην είναι παράγοντας που θα επιδεινώνει και δεν θα επιλύει τα προβλήματα, όπως πολλές φορές έχουμε δει δυστυχώς να συμβαίνει σε άλλες χώρες του κόσμου.

Δεν θέλουμε η Βενεζουέλα να γίνει άλλη μια Λιβύη της Νότια Αμερικής. Θέλουμε να έχει δημοκρατία, ευημερία και ένα λαό ο οποίος θα είναι ενωμένος και θα μπορέσει, πράγματι, να ασκεί τα δημοκρατικά του δικαιώματα, σε μια Δημοκρατία για το δικό του και μόνο συμφέρον.»