Ανακοινώσεις από τον Κυρ. Μητσοτάκη για την αξιοποίηση ελληνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου

Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων.
Open Image Modal
.
Joe Raedle via Getty Images

Λίγο μετά τις 10:00 αναμένονται ανακοινώσεις, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εντατικοποίηση ερευνών και την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Μετά και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση που έρχεται ως συνέπεια του πολέμου, κρίνεται αναγκαίο από το Μέγαρο Μαξίμου να υπάρξει απεξάρτηση της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο και ταυτόχρονα να αξιοποιήσει τα δικά της κοιτάσματα.

Κάτι που εκτός από τα προφανή οικονομικά οφέλη, αναμένεται να ενισχύσει το γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας. Προαναγγελία της απόφασης του είχε κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμα του προ ημερών  για τα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, όταν είχε αναφέρει ότι μεταξύ των δράσεων που απαιτούνται για την ενεργειακή αυτάρκεια της Ελλάδας, περιλαμβάνεται «ασφαλώς και η αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου με οικονομικό ενδιαφέρον».

ΙΕΝΕ: Κοιτάσματα υδρογονανθράκων της τάξης των 250 δισ. ευρώ

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού έρχονται μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση ειδικής Έκθεσης που εκπόνησε τις τελευταίες εβδομάδες το επιτελείο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) για τις δυνατότητες εκμετάλλευσης του δυναμικού υδρογονανθράκων που αποδεδειγμένα διαθέτει η Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται στην Έκθεση ότι «η δυνητική αξία των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα είναι της τάξης των €250 δισ. Στις θαλάσσιες περιοχές όπου έχουν διεξαχθεί αναγνωριστικές σεισμικές έρευνες έχουν ήδη προδιαγραφεί πάνω από 30 πιθανοί ερευνητικοί στόχοι, οι οποίοι με συμπληρωματικές έρευνες θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε στόχους ερευνητικών γεωτρήσεων για ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Αν λάβουμε υπόψη ότι θα είναι επιτυχημένο το 1/4 των γεωτρήσεων στις γεωλογικές δομές που έχουν εντοπιστεί στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νοτίως και δυτικώς της Κρήτης, τότε οι δομές αυτές θα μπορούσαν να φιλοξενούν δυνητικά αποθέματα της τάξης των 70-90 τρισ. κυβικών ποδιών αερίου, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΔΕΥ20, ικανών να καλύψουν το 15%-20% των καταναλώσεων της ΕΕ».

Άρση γραφειοκρατικών εμποδίων και επίσπευση διαδικασιών

Στην πολυσέλιδη Έκθεση του ΙΕΝΕ που έχει τίτλο «Οικονομικά και Γεωπολιτικά Οφέλη από την Αξιοποίηση Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα» σημειώνονται επίσης οι καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί στις έρευνες εξαιτίας γραφειοκρατικών διαδικασιών αλλά και λόγω κυβερνητικών χειρισμών τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις ανακοινώσεις που θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιλαμβάνονται και δράσεις για την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων με στόχο την επίσπευση των σεισμικών ερευνών στις υφιστάμενες παραχωρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το ερευνητικό ενδιαφέρον εστιάζεται σε περιοχές όπως το Ιόνιο, ο Κυπαρισσιακός κόλπος, δύο περιοχές στην Κρήτη (δυτικά και νοτιοδυτικά του νησιού) και σε ορισμένα χερσαία τμήματα της δυτικής Ελλάδας και όπως αναφέρεται στην Έκθεση του ΙΕΝΕ, 4  είναι οι ενεργοί επενδυτές που συνεχίζουν να δίνουν το παρών σε 11 παραχωρήσεις.

Οι «παίκτες» αυτοί είναι τα ΕΛΠΕ, η Energean, η γαλλική TotalEnergies και η αμερικανική ExxonMobil, ενώ εγκατέλειψε πλήρως τη δραστηριότητα της στην Ελλάδα η ισπανική εταιρεία Repsol.

Ενεργειακή στρατηγική συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ

Σε κάθε περίπτωση πάντως μιλάμε για δράσεις που για να έχουν αποτέλεσμα θα χρειαστούν χρόνια. Προκειμένου να στηριχθεί πιο άμεσα η ενεργειακή τροφοδοσία της Ελλάδας,  βασικός στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι η ανάπτυξη στρατηγικής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε, χθες (11/4), στην Ιερουσαλήμ, τριμερής Σύνοδος των Υπουργών Ενέργειας των τριών χωρών και μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και τα έργα που προωθούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τα οποία θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια και θα συμβάλλουν στη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων προμήθειας ενέργειας. Όπως το έργο EuroAsia Interconnector για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και ο  αγωγός φυσικού αερίου EastMed.