Αναλύοντας τη σημειολογία της συνάντησης Μπάιντεν - Τζόνσον

Οι ΗΠΑ ενεργοποιούν το έργο του Τσώρτσιλ για την ιστορία των Αγγλόφωνων Λαών και ενισχύουν δεσμούς.
|

O Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συναντήθηκαν την Πέμπτη 11/6/2021, μια ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των G7 προκειμένου να συζητήσουν ένα σύμφωνο συνεργασίας για την ενίσχυση των εμπορικών, ταξιδιωτικών και τεχνολογικών δεσμών μεταξύ των δύο εθνών.

«Η ειδική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ισχυρότερη από ποτέ» έγραψε ο Τζο Μπάιντεν στο λογαριασμό του στο twitter, o οποίος ευχαρίστησε τον Τζόνσον για τη φιλοξενία.

Από τη συγκεκριμένη συνάντηση, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη των συναντήσεων που θα έχει ο Αμερικανός πρόεδρος επί ευρωπαϊκού εδάφους, οι επικοινωνιολόγοι του POTUS, διάλεξαν μια φωτογραφία των δυο πολιτικών στην παραλία της Κορνουάλης. Μια εικόνα χίλιες λέξεις λένε οι υπεύθυνοι των επικοινωνιακών μηνυμάτων και σίγουρα η συγκεκριμένη εικόνα είναι κάτι παραπάνω από χίλιες λέξεις.

Το φωτογραφικό στιγμιότυπο ήρθε να επικυρώσει τη συμφωνία των δυο χωρών για ενίσχυση των μεταξύ τους σχέσεων σε εμπόριο, ταξίδια και τεχνολογία, θυμίζοντας την επαφή Ρούζβελτ Τσώρτσιλ, οι οποίοι παραμονές του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου είχαν μια ιδιαίτερη σχέση που στιγμάτισε και τον αγώνα της Δύσης ενάντια στον γερμανικό άξονα.

Η στάση του σώματος των δυο πολιτικών είναι χαρακτηριστική. Με την πλάτη το φακό ατενίζουν τη θάλασσα- ας μην ξεχνάμε ότι και οι δυο χώρες είναι παραδοσιακές ναυτικές δυνάμεις.

Ο Μπάιντεν ακουμπά σχεδόν προστατευτικά το χέρι του στον ώμο του Τζόνσον σε μια προσπάθεια να τον οδηγήσει παρακάτω. Τουλάχιστον αυτό δείχνει η αποτύπωση της στιγμής. Καθώς η Αγγλία με το BREXIT εγκατάλειψε την Ευρώπη, μέλος της οποίας δεν ήταν ποτέ ουσιαστικά, αλλά μόνο à la carte, άνοιξε διάπλατα ο δρόμος για επιπλέον ενίσχυση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, η οποία αναλύντας τη φωτογραφία, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αναλαμβάνει το ρόλο του προστάτη.

Η επιλογή της Κορνουάλης, όπου θα πραγματοποιηθεί σήμερα και η Σύνοδος Κορυφής των G7 δεν είναι τυχαία. Η κομητεία της Κορνουάλης βρέχεται βορειοδυτικά από τον Ατλαντικό και νότια από τη Θάλασσα της Μάγχης έχοντας μια ιδιαίτερη γεωγραφική θέση και ενισχύοντας τη άποψη, γνωστή στους παλαιότερους κύκλους των γεωπολιτικών, πως η Αγγλία είναι το φυσικό υπερωκεάνιο των ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές ακτές. Επίσης, συνδέεται άμεσα με το παρελθόν της χώρας, καθώς το χωριό Τίνταγκελ επί της κομητείας σχετίζεται με το μύθο του Βασιλιά Αρθούρου και τους Ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης.

Τα παραπάνω μπορεί σε κάποιους να φαίνεται πως δεν έχουν σημασία, αλλά είναι χαρακτηριστικά σημάδια που δείχνουν τις μετατοπίσεις των γεωπολιτικών ισορροπιών μετά το BREXIT και την αδυναμία της Ευρώπης να αναλάβει πολιτικό ρόλο. Καθώς λοιπόν οι ΗΠΑ εστιάζουν στην αντιπαράθεση με την Κίνα, ενεργοποιούν, όπως φαίνεται, το έργο του Τσώρτσιλ για την ιστορία των Αγγλόφωνων Λαών και ενισχύουν δεσμούς.