Τι σημαίνει για την Ευρώπη η δεξιά στροφή της Σουηδίας

Τι σημαίνει για την Ευρώπη η δεξιά στροφή της Σουηδίας
|
Open Image Modal
Ints Kalnins / Reuters

Η Σουηδία, που παραδοσιακά θεωρείται στην Ευρώπη ως η κυρίαρχη χώρα της σοσιαλδημοκρατίας, κινείται προς τα δεξιά - αλλά όχι τόσο έντονα όπως άλλες χώρες της ΕΕ.

Οι Σοσιαλδημοκράτες κατέρρευσαν στις εκλογές της Κυριακής, καταγράφοντας το χειρότερο αποτέλεσμα του κόμματος τα τελευταία 100 χρόνια. Παρόλα αυτά, παρέμειναν η ισχυρότερη πολιτική δύναμη μπροστά από τους λαϊκούς Δημοκρατικούς, κερδίζοντας περισσότερους ψηφοφόρους απ′ ότι αναμενόταν στις δημοσκοπήσεις.

 

Η HuffPost Deutscheland επισημαίνει, ότι η Σουηδία εισέρχεται σε περίοδο αβεβαιότητας και είναι ασαφές ποιος θα κυβερνήσει με ποιους.

-Ο «κοκκινοπράσινος» κυβερνητικός συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών και των Οικολόγων εξασφάλισε το ελάχιστο δυνατό προβάδισμα έναντι της Συμμαχίας της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης: δύο έδρες, ή ίσως ακόμη και μόλις μία (144 ή 143, έναντι 142). Και μάλιστα απομένει ακόμη να καταμετρηθούν την Τετάρτη οι ψήφοι των Σουηδών του εξωτερικού, που συχνά ευνοούν τη δεξιά.

Μετά τις σουηδικές εκλογές, οι κεντροαριστερές κυβερνήσεις στην Ευρώπη μετράνε άλλη μία απώλεια. Η Σουηδία ήταν ως τώρα ένα από τα έξι κράτη της ΕΕ με κλασική κεντροαριστερή κυβέρνηση.Τώρα, οι Σοσιαλδημοκράτες, που έχουν διαμορφώσει τη Δυτική Ευρώπη όσο σχεδόν κανένα άλλο κόμμα, θα δυσκολευτούν ιδιαίτερα να σχηματίσουν κυβέρνηση. Μετά από την καταμέτρηση των ψήφων σε όλες σχεδόν τις περιφέρειες, έχασαν ποσοστό 3%, καταλαμβάνοντας το 28,4%.Οι συντηρητικοί που συγκέντρωσαν ποσοστό 19,8%, έχασαν ακόμα περισσότερο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

-Τα ποσοστά αυτά ασκούν πίεση και στους σοσιαλδημοκράτες και στους συντηρητικούς εν όψει των ευρωεκλογών του Μαΐου. «Δυστυχώς, το αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί σημείο καμπής για τη Σουηδία και την Ευρώπη. Ο εθνολαϊκισμός αυξάνεται και θα παρεμποδίσει τη συγκρότηση κυβέρνησης», δήλωσε ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μάικλ Ροθ μιλώντας στη Welt. «Δεν μπορούμε να απομονωθούμε από την παγκοσμιοποίηση και τις δραματικές συνθήκες που υπάρχουν άλλα μέρη του κόσμου. Οι δεξιοί λαϊκιστές παρουσιάζονται ως μετριοπαθείς και μοντέρνοι, οπότε πολλοί ψηφοφόροι δεν φοβούνται να τους ψηφίσουν για τις υποτιθέμενες απλές λύσεις που προτείνουν».


-Συνεχίζεται η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, καθώς οι «Σουηδοί Δημοκράτες» συγκέντρωσαν το 17,6% των ψήφων και πήραν 63 έδρες (έναντι 12,9% και 49 αντίστοιχα, στις προηγούμενες εκλογές). 

Καθώς όλα τα κόμματα αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Σουηδούς Δημοκράτες, οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι ενδέχεται να αποτελέσουν κλειδί στις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης με δεδομένο ότι η πολιτική ισχύς στο επόμενο σουηδικό κοινοβούλιο θα είναι κατακερματισμένη.


-Σχεδόν ένας στους πέντε Σουηδούς ψήφισε υπέρ του αντι-μεταναστευτικού κόμματος, καθιστώντας το τρίτη ισχυρότερη πολιτική δύναμη.
-Η προσφυγική κρίση του 2015 άλλαξε τη Σουηδία, η οποία εδώ και πολύ καιρό θεωρείται ως χώρα που τους υποδέχτηκε με ανοιχτές αγκάλες.
Όπως και η Γερμανία, έτσι και η σκανδιναβική χώρα φιλοξενεί πολλούς πρόσφυγες σε σχέση με τον πληθυσμό της. Όπως και στη Γερμανία, παρά την ανθηρή οικονομία και τη χαμηλή ανεργία, το άγχος των Σουηδών σχετικά με το προσφυγικό αυξανόταν σε ορισμένα τμήματα του πληθυσμού. Και ακριβώς όπως συνέβη στη Γερμανία, ένα λαϊκιστικό κόμμα επωφελείται από αυτό.

 

(Mε πληροφορίες από huffingtonpost.de )