Επανεκκίνηση και ανακατατάξεις αναμένονται στην αγορά ακινήτων μετά από μια δεκαετία και πλέον που η οικοδομή είχε «νεκρώσει» και οι αγοραπωλησίες ήταν ελάχιστες. Ηδη από το φθινόπωρο στην αγορά παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον με αρκετούς αγοραστές να έχουν εκφράσει ενδιαφέρον, αλλά και αρκετούς πωλητές να δοκιμάζουν τις προθέσεις της αγοράς.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η επαναδραστηριοποίηση των κατασκευαστών, ειδικά μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει για τρία χρόνια το ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η ζήτηση ακινήτων που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία έχει αυξηθεί κατακόρυφα, γεγονός που θα αλλάξει τις ισορροπίες στην αγορά.
Η συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση θα βοηθήσει τους κατασκευαστές να «διώξουν» τα νεόδμητα ακινήτου που έχουν εδώ και χρόνια απούλητα, προκειμένου να ξεκινήσουν νέες οικοδομές. Οι εκτιμήσεις του κλάδου είναι ότι στην κατηγορία αυτών είναι περί τα 100.000 ακίνητα, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν οι τιμές και των παλαιότερων ακινήτων τα οποία αυτή την εποχή βρίσκονται προς πώληση.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς, αν και τους τελευταίους μήνες υπάρχει μια ανοδική τάση στις τιμές των προς πώληση ακινήτων (σε αρκετές περιοχές υπερβολικά ανοδική), το επόμενο διάστημα θα υπάρξει διόρθωση στις τιμές. Η διόρθωση αυτή θα είναι αποτέλεσμα της ανάγκης των κατασκευαστών να πουλήσουν τα σπίτια που έχουν μείνει απούλητα τόσο καιρό, προκειμένου να ξεκινήσουν την κατασκευή νέων οικοδομών. Με βάση αυτά τα στοιχεία, η αγορά εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει μείωση τιμών στα νεόδμητα ακίνητα «προηγούμενης γενιάς».
Η κίνηση αυτή σε συνδυασμό με την αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα για τα νεόδμητα, θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και τις τιμές των παλαιότερων ακινήτων, καθώς οι αγοραστές θα στραφούν προς τα νεότερα ακίνητα, με αποτέλεσμα να μειωθεί η ζήτηση. Ως κίνητρο βέβαια για την αγορά παλαιότερου ακινήτου, προτάσσεται η έκπτωση φόρου κατά 40% στις δαπάνες που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων.
Την ίδια στιγμή οι ειδικοί της αγοράς προβλέπουν ακόμα μεγαλύτερη κίνηση όσο πλησιάζει ο χρόνος αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Οι φορολογούμενοι σπεύδουν να μεταβιβάσουν ακίνητα πριν από την αλλαγή των τιμών ζώνης για να γλιτώσουν από τυχόν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις. Πριν από την απόκτηση μιας κατοικίας οι υποψήφιοι αγοραστές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μια αγοραπωλησία συνοδεύεται συνήθως από γραφειοκρατία και έξοδα. Κίνητρο επίσης για την αγορά παλαιότερου ακίνητου, είναι και το νέο πρόγραμμα εξοικονομώ κατ΄ οίκον το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει από την άνοιξη και θα περιλαμβάνει:
-Επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ ή άλλες Κοινοτικές πηγές
-Τραπεζικά δάνεια,
-Ιδιωτική συμμετοχή των ιδιοκτητών των κτιρίων,
-Φοροαπαλλαγές και
-Την συνεισφορά του λεγόμενου καθεστώτος επιβολής, στο πλαίσιο του οποίου οι προμηθευτές ενέργειας (και στο εξής και οι διαχειριστές των δικτύων διανομής, δηλαδή ο ΔΕΔΔΗΕ και οι Εταιρείες Διανομής Αερίου) θα πρέπει - σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία - να κάνουν επενδύσεις και να επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας.
Κινητικότητα στην αγορά φέρνουν και οι αλλαγές που έρχονται στις αντικειμενικές τιμές. Οι αυξήσεις που θα φέρει η ένταξη 2.900 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικών τιμών και η ευθυγράμμιση τους με τις εμπορικές, έχει κάνει αρκετούς ενδιαφερόμενους να επισπεύσουν τις διαδικασίες είτε αγοράς, είτε πώλησης ή ακόμα και μεταβίβασης του ακινήτου.