Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε (Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022) απόφαση για παράταση του «καθεστώτος κυρώσεων» για «μη νομιμοποιημένες δραστηριότητες γεώτρησης» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο - για έναν ακόμη χρόνο, έως τις 12 Νοεμβρίου 2023.
Όπως σημειώνει η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η απόφαση ελήφθη μετά την αναθεώρηση του πλαισίου των περιοριστικών μέτρων ως απάντηση στις δραστηριότητες της χώρας (Τουρκίας).
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διατηρήσει επομένως την ικανότητά της να επιβάλλει στοχευμένα περιοριστικά μέτρα σε πρόσωπα ή οντότητες που είναι υπεύθυνα ή εμπλέκονται σε μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεώτρησης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει.
Οι κυρώσεις συνίστανται σε απαγόρευση ταξιδιού στην ΕΕ και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για πρόσωπα και οντότητες. Επιπλέον, τα πρόσωπα και οι οντότητες της ΕΕ απαγορεύεται να διαθέτουν κεφάλαια σε αυτούς που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των κυρώσεων.
Μεγαλοστελέχη της κρατικής τουρκικής εταιρείας πετρελαίων στη λίστα των κυρώσεων
Επί του παρόντος, δύο άτομα – ένα Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Turkish Petroleum (TPAO) και Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Μεχμέτ Φερούχ Ακαλίν, καθώς και και ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Εξερεύνησης TPAO Αλί Κοσκούν Νάμογλου – υπόκεινται σε κυρώσεις καθώς είναι υπεύθυνοι για τον ”σχεδιασμό, διαχείριση και υλοποίηση δραστηριοτήτων έρευνας υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.”
Η ΤΡΑΟ είναι ο τουρκικός φορέας που έχει αναλάβει τις έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στη Μαύρη Θάλασσα.
Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ την επομένη της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.
″Η Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτή στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς για τα θαλάσσια σύνορα που διατυπώθηκαν από την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή διοίκηση. Τόνισε πολλές φορές ότι οι υπερβολικές διεκδικήσεις της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και της Τουρκικής Κύπρου”, αναφέρει η Σαμπάχ στην ιστοσελίδα της.
Παράλληλα υπενθυμίζει ότι η Άγκυρα έχει στείλει πολλά γεωτρύπανα στην περιοχή που εμπίπτει στην υφαλοκρηπίδα της για να εξερευνήσει ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο, ”διεκδικώντας τα δικαιώματά της στην περιοχή καθώς και στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ).
Οι Τούρκοι ηγέτες έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η Άγκυρα είναι υπέρ της επίλυσης όλων των εκκρεμών προβλημάτων στην περιοχή μέσω του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων”.