Ανατροπή με το Baby Reindeer: «Κακώς χαρακτηρίζεται ως αληθινή ιστορία» αποφάνθηκε δικαστής

«Καταδεικνύει κακή πρόθεση, εφόσον το Netflix επέλεξε να πλασάρει στο κοινό την συγκεκριμένη ιστορία ως γεγονός ενώ ήξερε ότι ήταν φανταστική»
Open Image Modal
Ο Ρίτσαρντ Γκαντ ποζάρει δίπλα στο πόστερ της σειράς Baby Reindeer του Netflix - 8 Μαϊου 2024, Λος Αντζελες
Araya Doheny via Getty Images

Ενας Αμερικανός δικαστής αποφάσισε ότι η γυναίκα που κατηγορείται για stalking του δημιουργού του Baby Reindeer, Ρίτσαρντ Γκαντ, μπορεί να προχωρήσει την αγωγή της για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του Netflix, σημειώνοντας ότι η σειρά εσφαλμένα χαρακτηρίστηκε ως «αληθινή ιστορία», καθώς το Netflix «δεν έκανε καμία προσπάθεια» να διασταυρώσει την ιστορία του Γκαντ και τα ακριβή γεγονότα πίσω από αυτήν.

Η Φιόνα Χάρβεϊ, γυναίκα στην οποία βασίζεται ο χαρακτήρας της «Μάρτα» στη σειρά, ισχυρίζεται ότι το σίριαλ υπονοεί ψευδώς πως επιτέθηκε σεξουαλικά στον Γκαντ, του έκανε ζημιά στα μάτια με τα δάχτυλά της και οδηγήθηκε τη φυλακή επειδή τον καταδίωκε. Αφού οι θεατές κατάφεραν να την ταυτοποιήσουν ως πηγή έμπνευσης για τον χαρακτήρα της Μάρτα, η Χάρβεϊ υπέβαλε μήνυση 170 εκατομμυρίων δολαρίων, υποστηρίζοντας ότι η σειρά την έχει δυσφημίσει απεικονίζοντας την αρνητική ηρωίδα ως καταδικασμένη stalker, καθώς στην πραγματικότητα δεν είχε καταδικαστεί.

Στην απόφασή που εκδόθηκε την Παρασκευή στην Καλιφόρνια, ο περιφερειακός δικαστής Γκάρι Κλάουσνερ σημείωσε ότι επειδή τα επεισόδια της σειράς ξεκινούν με τη σημείωση «αυτή είναι μια αληθινή ιστορία», το Netflix ουσιαστικά καλεί τους θεατές να δουν την ιστορία ως πραγματικό γεγονός. Ομως, ενώ οι «υποτιθέμενες ενέργειες της Χάρβεϊ είναι κατακριτέες», διαπίστωσε ο δικαστής, οι ενέργειες της Μάρτα στο σόου είναι «χειρότερες» από αυτές που κατηγορείται η Χάρβεϊ στην πραγματικότητα.

«Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ stlaking και δικαστικής καταδίκης για stalking δικαστήριο», αποφάνθηκε. «Ομοίως, υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ του ακατάλληλου αγγίγματος και της σεξουαλικής επίθεσης. Ενώ οι υποτιθέμενες ενέργειες του ενάγοντα (σ.σ. της Χάρβεϊ) είναι καταδικαστέες, οι ισχυρισμοί των κατηγορουμένων (ο Γκαντ και οι παραγωγοί της σειράς) είναι χειρότερου βαθμού και θα μπορούσαν να έχουν διαφορετικό αποτέλεσμα στο μυαλό ενός θεατή».

Προς υπεράσπισή του, ο Γκαντ ισχυρίστηκε ότι η Χάρβεϊ τον καταδίωκε για χρόνια ενώ δούλευε σε μια παμπ του Λονδίνου, του «τσιμπούσε» τα οπίσθια και του έστελνε χιλιάδες ενοχλητικά email και φωνητικά μηνύματα. Είπε ότι ενώ την κατήγγειλε στην αστυνομία, εκείνη έλαβε «προειδοποίηση για παρενόχληση» και δεν διώχθηκε ποινικά ούτε φυλακίστηκε

Ο Γκαντ είπε ότι το σόου του Netflix ήταν μια μυθιστορηματική εξιστόρηση των γεγονότων και δεν προορίζονταν ως μια απεικόνιση της πραγματικότητας με ακρίβεια. Τον Ιούνιο, οι Sunday Times είχαν γράψει ότι ο Γκαντ είχε επιφυλάξεις για την επισήμανση «true story» στη σειρά και ότι συμπεριλήφθηκε κατόπιν αιτήματος του Netflix.

Ο Κλάουσνερ αναφέρθηκε στο άρθρο των Sunday Times στην απόφασή του, υποστηρίζοντας ότι καταδεικνύει «κακή πρόθεση» εφόσον το Netflix επέλεξε να πλασάρει στο κοινό την συγκεκριμένη ιστορία ως γεγονός ενώ ήξερε ότι ήταν φανταστική.

Η Χάρβεϊ δεν κατονομάστηκε ποτέ στο Baby Reindeer, αλλά τα μέλη του κοινού την αναγνώρισαν γρήγορα μέσω των αναρτήσεών της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ίδια λέει ότι έχει δεχτεί απειλές για τη ζωή της, με τον δικαστή να αναγνωρίζει ότι έχει υποστεί «σοβαρή συναισθηματική δυσφορία» με αποτέλεσμα να νιώθει φόβο να βγει έξω από το σπίτι της.

Ο Κλάουσνερ απεφάνθη ότι «οι κατηγορούμενοι δεν κατέβαλαν καμία προσπάθεια να διερευνήσουν την ακρίβεια αυτών των δηλώσεων και απεικονίσεων ή να λάβουν περαιτέρω μέτρα για να κρύψουν την ταυτότητά της». Ετσι αρνήθηκε την ένταση του Netflix, που ζητάει να απορριφθεί η μήνυση, επιτρέποντας στη Χάρβεϊ να ασκήσει αγωγή για σκόπιμη πρόκληση συναισθηματικής δυσφορίας από «ακραίες και εξωφρενικές» ψευδείς δηλώσεις.

Πηγή: Guardian