Σε συμφωνία ως προς την αναβολή του Brexit κατέληξαν οι ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες αργά το βράδυ της Πέμπτης.
Όπως έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, οι 27 ανταποκρινόμενοι στα αιτήματα του Ηνωμένου Βασιλείου «σε θετικό πνεύμα», συμφωνούν σε παράταση του Άρθρου 50 μέχρι τις 22 Μαΐου εάν εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο η συμφωνία εξόδου την επόμενη εβδομάδα.
Εάν δεν εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα η συμφωνία, τότε η παράταση θα είναι ως τις 12 Απριλίου- ημερομηνία μέχρι την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποδείξει έναν δρόμο προς τα εμπρός. Παράλληλα, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας.
Όπως σημείωσε ο Τουσκ, η συμφωνία ήταν ομόφωνη.
Όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου σε συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, συμφώνησε στις προτάσεις της ΕΕ. Επίσης, πρόσθεσε ότι μέχρι τις 12 Απριλίου – ημερομηνία ως την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει επίσης να υποδείξει εάν θα θέσει υποψηφίους στις ευρωεκλογές- «όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι...η βρετανική κυβέρνηση θα έχει και πάλι την επιλογή συμφωνίας, μη συμφωνίας, μακράς αναβολής ή ανάκλησης του Άρθρου 50».
Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει αποφασίσει ως τις 12 Απριλίου εάν θα συμμετέχει στις εκλογές, «η επιλογή μιας μακράς αναβολής θα καταστεί αυτόματα αδύνατη», τόνισε, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως η ατμόσφαιρα μεταξύ των ηγετών της ΕΕ ήταν «πολύ καλύτερη» από ό,τι ανέμενε.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβε πως η ΕΕ είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα- περιλαμβανομένου Brexit άνευ συμφωνίας- και ότι η συμφωνία δεν μπορεί να αλλάξει- κάτι που τονίζεται και στο ανακοινωθέν του Συμβουλίου, όπως δόθηκε στη δημοσιότητα.
Όπως είπε ο Τουσκ- παραπέμποντας σε ανάλογο σχόλιό του στο παρελθόν- υπάρχει «μια ειδική θέση στην κόλαση» για αυτούς που προωθούσαν το Brexit χωρίς να έχουν «ούτε σκίτσο σχεδίου» για το πώς θα το υλοποιούσαν. Σε ερώτηση εάν θα έπρεπε να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος στην κόλαση, σε περίπτωση που οι Βρετανοί βουλευτές καταψηφίσουν και πάλι, ο Τουσκ απάντησε πως «σύμφωνα με τον πάπα μας, η κόλαση είναι ακόμα άδεια, και αυτό σημαίνει πως υπάρχει πολύς χώρος», ενώ ο Γιούνκερ πρόσθεσε «μην πάτε στην κόλαση».
Στη δική της συνέντευξη Τύπου, η Τερέζα Μέι αναφέρθηκε σε «μικρή» καθυστέρηση και πρόσθεσε πως θα ήταν λάθος να ζητηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετέχει στις ευρωεκλογές (προαπαιτούμενο για μια μεγάλη αναβολή) τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα. Όπως είπε, κατανοεί πως οι βουλευτές είναι εκνευρισμένοι, τονίζοντας ωστόσο πως «βρισκόμαστε σε ώρα αποφάσεων» και προσθέτοντας πως θέλει έξοδο με συμφωνία. Παράλληλα, σε ερώτηση ποια είναι η σειρά προτίμησής της μεταξύ εξόδου από την ΕΕ με ή χωρίς συμφωνία, καθυστέρησης του Brexit και ανάκλησης του Άρθρου 50, αρνήθηκε να απαντήσει, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως δεν θα υποστηρίξει ανάκληση του Άρθρου 50. Ως προς το αίτημα ανάκλησης του Brexit, που υπογράφτηκε από εκατομμύρια πολίτες, η Βρετανίδα πρωθυπουργός απάντησε ότι το δημοψήφισμα έγινε και η κυβέρνηση συμφώνησε να υλοποιήσει το αποτέλεσμά του- και αυτό ακριβώς κάνει.
Η «ανάκριση» της Μέι
Οι ηγέτες της ΕΕ υπέβαλλαν ερωτήσεις στη Μέι για πάνω από μια ώρα κατά την έναρξη της συνόδου, ειδικά ως προς το πώς πιστεύει πως θα κερδίσει τη στήριξη των βουλευτών για μια συμφωνία που έχει ήδη απορριφθεί δύο φορές. Η πρωθυπουργός επανέλαβε πως εκτιμά ότι θα μπορέσει να περάσει τη συμφωνία της την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ωστόσο δεν έδωσε ικανοποιητικές απαντήσεις για το ενδεχόμενο αποτυχίας.
Νωρίτερα, πληροφορίες έκαναν λόγο για πρόταση αναβολής ως τις 7 Μαΐου. Αργότερα κυκλοφόρησαν πληροφορίες για τις 31 Δεκεμβρίου, αλλά υπό τον όρο η Βρετανία να συμφωνήσει ως τις 11 Απριλίου να συμμετέχει στις ευρωεκλογές. Υπενθυμίζεται πως η Βρετανίδα πρωθυπουργός ήθελε καθυστέρηση ως τις 30 Ιουνίου.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στις Βρυξέλλες, η Τερέζα Μέι μίλησε για 90 λεπτά στους Ευρωπαίους ηγέτες και ρωτήθηκε επανειλημμένα ποια ήταν τα σχέδιά της σε περίπτωση που έχανε και την τρίτη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο. Σημειώνεται πως ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είχε προειδοποιήσει πως εάν καταψηφιστεί εκ νέου η συμφωνία της την επόμενη εβδομάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο θα έπρεπε να εξέλθει άνευ συμφωνίας.
«Σε περίπτωση αρνητικής βρετανικής ψήφου, οδεύουμε προς μη συμφωνία. Το ξέρουμε όλοι. Και είναι επιτακτικό να είμαστε ξεκάθαροι αυτές τις ημέρες και ώρες» είπε ο Μακρόν, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, είπε πως μια μικρή καθυστέρηση στο Brexit «θα γινόταν υπό συνθήκες, εάν υπάρξει θετική ψήφος την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή των Κοινοτήτων....κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε, τώρα η λύση είναι στο Λονδίνο».
Παράταση ως τις 22 Μαΐου πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας
Την πρόταση να δοθεί παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου στο Ηνωμένο Βασίλειο, είχε διατυπώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της τοποθέτησης του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τόνισε πως αν δεν ψηφιστεί η συμφωνία στο Λονδίνο, τότε υπάρχουν δύο δρόμοι, είτε η αποχώρηση χωρίς συμφωνία είτε η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.
(με πληροφορίες από BBC, Reuters, Guardian)