Aναζήτηση εργασίας: 3 εγκληματικά λάθη που ο υποψήφιος νέος εργοδότης δεν θα συγχωρήσει

Και πώς θα δράσουμε αποτελεσματικά, για να βρούμε όχι απλώς μια δουλειά, αλλά μια πραγματικά συμφέρουσα ευκαιρία.
Open Image Modal
skynesher via Getty Images

Σήμερα, οι καλές ευκαιρίες εύρεσης εργασίας είναι ομολογουμένως περιορισμένες. Κρίμα δεν είναι να υποκύπτουμε σε συμπεριφορές που κάθιστούν το ζήτημα ακόμα πιο περίπλοκο;

Τα καλά νέα, είναι ότι προκειμένου να αποφύγουμε τα λάθη που μας εκθέτουν στους δυνητικούς εργοδότες, η Λίντσεϊ Μαστέιν, πρώην υπεύθυνη προσλήψεων στην Amazon και νυν Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας προπονητών καριέρας Talent Paradigm, μοιράζεται μαζί μας τρία υπερπολύτιμα μυστικά.

1. Δεν στέλνουμε βιογραφικό στην ίδια εταιρεία ξανά και ξανά

Ειδικά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αν για παράδειγμα έχουμε κάνει κρούση στην ίδια επιχείρηση είκοσι φορές τα τελευταία δύο χρόνια και δεν μας έχουν προσλάβει, αυτό από μόνο του αποτελεί κόκκινη σημαία.

Η ομάδα ανθρώπινου δυναμικού σίγουρα θα σκεφτεί πως «Κάτι δεν πάει καλά με αυτόν τον υποψήφιο. Λογικά για αυτό δεν έχει προσληφθεί μέχρι τώρα».

Ανεξάρτητα λοιπόν από το πόσο ικανοί είμαστε για αυτή τη δουλειά, ένας υπεύθυνος προσλήψεων πιθανότατα δεν θα αφιερώσει χρόνο για να διερευνήσει περαιτέρω την υποψηφιότητά μας. Το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να μπούμε στη μαύρη λίστα.

2. Δεν επιλέγουμε τη ρύθμιση «Open to work» στο LinkedIn

Kαι μόνο που παραμένουμε ενεργοί στο LinkedIn σημαίνει ότι είμαστε σε μια διαρκή αναζήτηση για κάτι καλύτερο. Χρησιμοποιώντας ωστόσο υπερβολικές περιγραφές, όπως «Οpen to Wοrk», είναι σαν να λέμε ότι δεν είμαστε και τόσο επιλεκτικοί όσον αφορά τις ευκαιρίες εργασίας που μας δίνονται κατά καιρούς. Ότι δεν προχωράμε την καριέρα μας με μέτρο, που να μας βοηθά να αναπτύσσουμε νέες δεξιότητες και να γινόμαστε καλύτεροι.

3. Ακόμα κι αν είμαστε άνεργοι δεν παραπονιόμαστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Αναρτήσεις του τύπου «Μόλις απολύθηκα και έχω δύο παιδιά στο σπίτι, οπότε  πραγματικά χρειάζομαι δουλειά», αν και προκαλούν τη συμπάθεια του κόσμου, δείχνουν αδυναμία και μας κάνουν να φαινόμαστε ευάλωτοι και χωρίς φιλοδοξίες. 

Μια ανάρτηση όπως αυτή απωθεί τους ανθρώπους επειδή δεν προέρχεται από μια θέση ισχύος. Αντίθετα, εάν έχουμε απολυθεί και θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο ότι αναζητάμε νέες ευκαιρίες, προσπαθούμε να δούμε την κατάσταση ως νέα αρχή και ευκαιρία για απολογισμό των μέχρι τώρα επιτευγμάτων μας.

Μπορούμε επομένως στα social media να μιλήσουμε για όλα αυτά που μάθαμε και το πώς οι εμπειρίες μας, μας έχουν εξοπλίσει για τις μελλοντικές προκλήσεις. Όλα αυτά επιδεικνύουν προσαρμοστικότητα και μια προνοητική νοοτροπία.

Άλλωστε, δεν ψάχνουμε για οποιαδήποτε δουλειά. Ψάχνουμε για μια καλή δουλειά, με αξιοπρεπείς συνθήκες.

(Mε πληροφορίες από cnbc).