Ανδρας ανέπτυξε όγκο στο τριχωτό της κεφαλής μετά από δεκαετίες breakdance

Oι γιατροί πιστεύουν ότι αναπτύχθηκε λόγω των επαναλαμβανόμενων headspins.
|
Open Image Modal
.
BMJ Case Reports 2024

Ερευνητές στη Δανία δημοσίευσαν ένα ιατρικό περιστατικό που αποκαλύπτει μια απροσδόκητη συνέπεια μιας από τις πιο εμβληματικές κινήσεις του breakdance, το headspin.

Το breakdance, ή breaking όπως το αποκαλούν οι αθλητές του, έκανε το ντεμπούτο του ως επίσημο άθλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι. Οι breakers διαγωνίζονται σε μάχες που κρίνονται με κριτήρια όπως η εκτέλεση, η μουσικότητα, η πρωτοτυπία και η τεχνική.

Αν και το breaking γιορτάζεται για την αθλητικότητα και τη δημιουργικότητά του, ενέχει επίσης φυσικούς κινδύνους. Αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και άλλα νευρικά προβλήματα, καθώς και μια κατάσταση γνωστή στην κοινότητα του breakdancing ως headspin hole, ένας τραυματισμός από υπερβολική χρήση που μπορεί να επηρεάσει το τριχωτό της κεφαλής.

Η κατάσταση συνήθως ξεκινά με απώλεια μαλλιών, αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε ένα σημαντικό εξόγκωμα στην κορυφή του κεφαλιού.

Στo συγκεκριμένο περιστατικό , που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο ιατρικό περιοδικό BMJ, ένας άνδρας περίπου 30 ετών, ο οποίος έχει ασχοληθεί με το breakdance για σχεδόν 20 χρόνια, υποβλήθηκε σε θεραπεία για έναν καλοήθη όγκο που είχε αυξηθεί σε πάχος μεγαλύτερο από 2,54 εκατοστά.

Η πάθηση θεωρείται ότι προκαλείται από την επαναλαμβανόμενη τριβή μεταξύ του τριχωτού της κεφαλής και του δαπέδου κατά τη διάρκεια των headspins, που επιδεινώνεται από την πίεση που ασκείται κατά τη διάρκεια της κίνησης.

 

 

«Πιστεύουμε ότι η πάθηση είναι αποτέλεσμα της επαναλαμβανόμενης τριβής μεταξύ του κεφαλιού και του δαπέδου, σε συνδυασμό με την επιβαρυντική φύση των headspins, που συσσωρεύονται με τα χρόνια του breakdance» δήλωσε ο Dr. Christian Baastrup Søndergaard, ειδικός νευροχειρουργός στην Κοπεγχάγη.

«Αυτή η επαναλαμβανόμενη καταπόνηση του κρανίου, του τριχωτού της κεφαλής και του δέρματος πιθανότατα πυροδοτεί φλεγμονή και με την πάροδο του χρόνου, η μικρή αιμορραγία μπορεί να οδηγήσει σε πάχυνση του δέρματος και ουλώδη ιστό, σχηματίζοντας το χαρακτηριστικό εξόγκωμα». 

Ο ασθενής ανέφερε δυσφορία και πόνο και είπε ότι απέφευγε τις δημόσιες εξόδους χωρίς καπέλο για να κρύψει το εξόγκωμα. Αφού οι χειρουργοί αφαίρεσαν τον όγκο, ο ασθενής εξέφρασε ανακούφιση. «Είναι υπέροχο να μπορώ να βγαίνω δημόσια χωρίς καπέλο ή καπέλο. Πολλοί άνθρωποι μου λένε ότι δεν παρατηρούν πια το εξόγκωμα και ότι το κεφάλι μου φαίνεται εντελώς φυσιολογικό» είπε χαρακτηριστικά. 

Παρά τη σχετική ευαισθητοποίηση στην κοινότητα του breakdance, η ιατρική βιβλιογραφία σχετικά με την «τρύπα στο κεφάλι» παραμένει περιορισμένη, σύμφωνα με τους ερευνητές.