Τα «ελληνικά» νησιά στις Μπαχάμες

Τα «ελληνικά» νησιά στις Μπαχάμες
Open Image Modal
evandavies/Flickr

Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στον χάρτη του Τριγώνου των Βερμούδων και των Μπαχαμών, είναι πιθανόν το μάτι κάποιου να πέσει πάνω σε δύο ονόματα νησιών τα οποία όχι απλά μοιάζουν...εκτός τόπου σε σχέση με τα γύρω τοπωνύμια, αλλά φαντάζουν ιδιαίτερα...ελληνοπρεπή!

Ο λόγος για την...Άνδρο (Andros) και την Ελευθέρα (Eleuthera).

Άνδρος

Open Image Modal

Η Άνδρος στις Μπαχάμες αποτελεί στην ουσία ένα αρχιπέλαγος, το μεγαλύτερο εκ των 26 κατοικημένων νησιών των Μπαχαμών. Πολιτικά θεωρείται ένα ενιαίο νησί, αλλά στην ουσία αποτελεί ένα σύμπλεγμα εκατοντάδων μικρών νησίδων, που αποτελούν τους «δορυφόρους» τριών μεγαλύτερων: της Βόρειας Άνδρου, του Μάνγκροουβ Κέι και της Νότιας Άνδρου. Ο μεγαλύτερος οικισμός είναι η Πόλη της Άνδρου (Andros Town), με πληθυσμό 2.318 ατόμων (ο συνολικός πληθυσμός ήταν 7.386 το 2010). Η Άνδρος είναι γνωστή στις Μπαχάμες με δύο «παρατσούκλια», τα «Κοιμώμενος Γίγαντας» και «Μεγάλη Αυλή».

Οι πρώτοι κάτοικοί της ήταν οι αρχικοί κάτοικοι των Μπαχαμών, οι Λουκαϊάν, μέχρι την άφιξη των Ισπανών τον 15ο αιώνα- αξίζει να σημειωθεί ότι από την Άνδρο πέρασε και ο Πονς ντε Λεόν κατά την αναζήτηση της Πηγής της Νιότης. Σημειώνεται ότι οι Λουκαϊάν ήταν φημισμένοι για τις ικανότητές τους στην ελεύθερη κατάδυση- κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την υποδούλωσή τους από τους Ισπανούς και τη μεταφορά μεγάλων αριθμών στην Κουμπάγκουα, όπου χρησιμοποιούνταν ως βουτηχτές/ κυνηγοί μαργαριταριών. Μολυσματικές ασθένειες που μετέφεραν οι Ισπανοί είχαν τρομακτικές επιπτώσεις στον πληθυσμό τους, με αποτέλεσμα την πρακτική εξόντωσή τους ως το 1520. Οι Βρετανοί κατέφθασαν στην περιοχή τον 17ο αιώνα, και σημειώνεται ότι η Άνδρος αποτέλεσε...άνδρο πειρατών κατά τον 17ο και τον 18ο αιώνα (στη Βόρεια Άνδρο υπάρχουν δύο σπηλιές που πήραν το όνομά τους από τον Κάπτεν Μόργκαν).

Σημειώνεται ότι στην Άνδρο υπάρχει (σαφέστατα) και ελληνική «πινελιά», καθώς τον 19ο και στις αρχές του 20ού αιώνα Έλληνα σφουγγαράδες μετανάστευσαν εκεί λόγω της πλούσιας σε σφουγγάρια περιοχής στα δυτικά του νησιού- αξίζει να σημειωθεί ότι η σπογγαλιεία της Άνδρου ήταν η μεγαλύτερη βιομηχανία των Μπαχαμών μέχρι το 1930.

Όσον αφορά στην ονομασία του νησιού, το αρχικό του όνομα ήταν Espiritu Santu (το όνομα που έδωσαν οι Ισπανοί). Το όνομα θεωρείται ότι προέκυψε κατά την περίοδο της βρετανικής διοίκησης των νησιών, με κάποια έγγραφα να έχουν το όνομα «Andrews Island», και έναν χάρτη του 1782 να κάνει λόγο για «San Andreas». Το όνομα εκτιμάται ότι προέκυψε από τον Σερ Έντμουντ Άντρος, διοικητή του Μπαρμπέιντος το 1672 και στη συνέχεια της Ν. Υόρκης, της Μασαχουσέτης και της Νέας Αγγλίας. Άλλες εκδοχές αποδίδουν το όνομα στους κατοίκους του St. Andro Island (1.400 μετανάστευσαν εκεί το 1787), αλλά και στους Έλληνες σφουγγαράδες- αν και θεωρείται μάλλον «αδύναμη», καθώς έφτασαν εκεί τον 19ο αιώνα.

Ελευθέρα

Open Image Modal

Η Ελευθέρα στις Μπαχάμες βρίσκεται 80 χλμ ανατολικά του Νασάου (που είναι γνωστό για το πειρατικό του παρελθόν). Ο πληθυσμός του, σύμφωνα με καταμέτρηση του 2000, ανερχόταν στα 8000 άτομα, και το όνομά του προέρχεται όντως από την ελληνική λέξη. Οι αρχικοί του κάτοικοι ήταν Αραουάκ (Ταΐνο), που υποδουλώθηκαν και εκτοπίστηκαν από τους Ισπανούς, για να δουλέψουν στα ορυχεία τις Ισπανιόλα, όπου και εξοντώθηκαν ως το 1550. Οι πρώτοι Ευρωπαίοι άποικοι θεωρείται ότι κατέφθασαν το 1638 από τις Βερμούδες- οι Πουριτανοί «Eleutherian Adventurers», που έδωσαν και στο νησί το όνομά του. Το νησί άκμασε ιδιαίτερα κατά την περίοδο 1950 με 1980. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νησί υπάρχουν και βάσεις του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και της αεροπορίας.