Τη στιγμή που ο αμερικανός ομόλογός του, Άντονι Μπλίνκεν εμφανώς συνέδεσε θέματα όπως η στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα αλλά και η επιμονή της στο βέτο για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ με την πώληση F-16 ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την συνάντηση τους, φαίνεται να επιμένει στην λογική της...λευκής επιταγής.
Αμέσως μετά την συνάντηση ζήτησε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να δείξει αποφασιστικότητα σε ό,τι αφορά το θέμα των μαχητικών αεροσκαφών.
″Αυτό που είναι σημαντικό εδώ είναι αν η (αμερικανική) κυβέρνηση θα δείξει αποφασιστικότητα ή όχι… Εάν υιοθετήσει σθεναρή στάση απέναντι σε οποιαδήποτε μέτρα με σκοπό να την αποτρέψουν (την πώληση των F-16 στην Τουρκία), το ζήτημα θα επιλυθεί», δήλωσε σύμφωνα με την τουρκική δημόσια τηλεόραση TRT.
Επικαλούμενος δε τα ”κοινά στρατηγικά συμφέροντα” ΗΠΑ και Τουρκίας, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ”δεν πρέπει να σπαταλήσει μια τόσο σημαντική συμφωνία μεταξύ δύο συμμάχων, μόνο και μόνο επειδή κάποιος ή ορισμένοι την εμποδίζουν. Δεν πρέπει να υποκύψει” εννοώντας προφανώς τον γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ αλλά και πιθανότατα την Ελλάδα.
Μαρτυρώντας δε τις πιέσεις που ασκήθηκαν κατά την συνάντηση και για το θέμα της ένταξης Σουηδίας και Φιναλνδίας στο ΝΑΤΟ-κάτι που φαίνεται και στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε- είπε πως ξεκαθάρισε στον αμερικανό ομόλογό του πως η άρση των ενστάσεων της Άγκυρας στην προοπτική ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αποτελεί προαπαιτούμενο για την απόκτηση των F-16. Σημείωσε όμως ότι του επισημάνθηκε πως η άρση των εμποδίων που βάζει η Άγκυρα στο συγκεκριμένο ζήτημα θα συνεκτιμηθεί θετικά από το Κογκρέσο.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια, δήλωσε αισιόδοξος πως η πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα θα προχωρήσει.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ταχθεί υπέρ της πώλησης των F-16 στην Τουρκία, παράλληλα με την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα. Ωστόσο, κορυφαία στελέχη του Κογκρέσου εναντιώνονται σθεναρά στην προοπτική πώλησης F-16 στην Τουρκία, ανάμεσά τους ο ισχυρός Δημοκρατικός επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ.
Η άρνηση της Άγκυρας να επικυρώσει το πρωτόκολλο για την προσχώρηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία έχει εντείνει την ανησυχία των επικριτών της συμφωνίας στο Κογκρέσο.
«Οι επανειλημμένες επιθέσεις του (τούρκου προέδρου) Ερντογάν στους κούρδους συμμάχους μας στη Συρία και η συνεχιζόμενη φιλική στάση απέναντι στη Ρωσία – συμπεριλαμβανομένης της καθυστέρησης στο ζήτημα της προσχώρησης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ – αποτελούν σοβαρούς λόγους ανησυχίας», υπογράμμισε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν. «Όπως έχω ξαναπεί, για να αποκτήσει η Τουρκία τα F-16, χρειαζόμαστε διαβεβαιώσεις» για αυτές τις ανησυχίες, συμπλήρωσε.