Ο Ελον Μασκ έκλεισε συμφωνία για την εξαγορά του Twitter έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά τη Δευτέρα, σε μια συναλλαγή που θα δώσει τον έλεγχο της πλατφόρμας μέσων κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιείται από εκατομμύρια χρήστες και παγκόσμιους ηγέτες στον πλουσιότερο άνθρωπος του κόσμου.
Είναι μια σημαντική στιγμή για την 16χρονη πορεία της εταιρείας, η οποία αναδείχθηκε ως μία από τις πιο σημαντικές δημόσιες «πλατείες» στον κόσμο και τώρα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις.
Ο Μασκ, ο οποίος αυτοαποκαλείται απολυταρχικός της ελευθερίας του λόγου, έχει επικρίνει την «αυτοσυγκράτηση» του Twitter. Θέλει ο αλγόριθμος του Twitter για την ιεράρχηση των tweets να είναι δημόσιος και αντιτίθεται στην παροχή υπερβολικής ισχύος στις εταιρείες που διαφημίζονται στην πλατφόρμα.
Οι πολιτικοί ακτιβιστές αναμένουν ότι το καθεστώς Μασκ θα σημαίνει λιγότερη λογοκρισία και επαναφορά των απαγορευμένων ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Οι Συντηρητικοί στις ΗΠΑ είναι ένθερμα υπέρ μιας προοπτικής λιγότερων ελέγχων, ενώ ορισμένοι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν φόβους για αύξηση της ρητορικής μίσους.
Ο Μασκ έχει υποστηρίξει, επίσης, φιλικές προς τον χρήστη προσαρμογές, όπως ένα κουμπί που θα δίνει την επιλογή επεξεργασίας της ανάρτησης, και την καταπολέμηση των «spam bots» που «βομβαρδίζουν» με ανεπιθύμητα tweets.
Οι συζητήσεις για τη συμφωνία, η οποία την περασμένη εβδομάδα φαινόταν αβέβαιη, επιταχύνθηκαν το Σαββατοκύριακο αφού ο Μασκ προσέλκυσε τους μετόχους του Twitter με λεπτομέρειες ως προς την διόλου αμελητέα χρηματική προσφορά του.
Το Twitter άρχισε να διαπραγματεύεται με τον Μασκ για να αγοράσει την εταιρεία στην προτεινόμενη τιμή των 54,20 δολαρίων ανά μετοχή.
«Η ελευθερία του λόγου είναι το θεμέλιο μιας λειτουργικής δημοκρατίας και το Twitter είναι η ψηφιακή πλατεία όπου συζητούνται ζητήματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Μασκ.
Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, αναφέρθηκε στη συμφωνία αργά τη Δευτέρα με μια σειρά από tweets που ευχαριστούσαν τόσο τον Μασκ όσο και τον σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο του Twitter, Παράγκ Αγκραουάλ, που «έβγαλαν την εταιρεία από μια αδύνατη κατάσταση».
«Το Twitter ως εταιρεία ήταν πάντα το μοναδικό μου θέμα και η μεγαλύτερη μετάνοια μου. Ανήκε στη Wall Street και στο μοντέλο διαφήμισης. Το να το πάρεις πίσω από τη Wall Street είναι το σωστό πρώτο βήμα», είπε.
Οι μετοχές του Twitter σημείωσαν άνοδο 5,7% τη Δευτέρα φτάνοντας στα 51,70 δολάρια.
Ακόμα κι έτσι, πάντως, η προσφορά που κατέθεσε ο Μασκ ήταν πολύ κάτω από το εύρος των 70 δολαρίων όπου διαπραγματευόταν το Twitter πέρυσι.
Η κίνηση αυτή του Μασκ συνεχίζει μια παράδοση δισεκατομμυριούχων να εξασφαλίζουν τον έλεγχο των πλατφορμών μέσων ενημέρωσης με τεράστια επιρροή, συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς της Washington Post από τον Τζεφ Μπέζος το 2013.
Ο Μασκ, ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία με περιουσία άνω των 300 δισ. δολαρίων, είπε ότι δεν ενδιαφέρεται πρωτίστως για τα οικονομικά του Twitter.
Ο διευθύνων σύμβουλος τόσο της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla όσο και της αεροδιαστημικής εταιρείας SpaceX, και δεν είναι σαφές πόσο χρόνο θα αφιερώσει στο Twitter ή τι ακριβώς θα κάνει.
«Μόλις κλείσει η συμφωνία, δεν ξέρουμε ποια κατεύθυνση θα πάρει η πλατφόρμα», είπε ο Αγκραουάλ στους εργαζόμενους τη Δευτέρα.
Ο οικονομικός αναλυτής Ντάνιελ Αιβς εξηγεί ότι το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας είχε την πλάτη του «στον τοίχο» μόλις ο Μασκ κατέθεσε την πρότασή του, από την στιγμή που δεν εμφανίστηκαν άλλοι πλειοδότες.
Αν και έχει μόλις το ένα δέκατο του μεγέθους του Facebook, το Twitter συνέβαλε σε σημαντικά γεγονότα, όπως η εξέγερση της Αραβικής Ανοιξης και η εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021.
Αφού το Twitter μπλόκαρε τον Τραμπ λόγω ανησυχιών για υποκίνηση βίας μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο από τους υποστηρικτές του, ο Μασκ είχε γράψει στην πλατφόρμα: «Πολλοί άνθρωποι θα είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με την υψηλή τεχνολογία της Δυτικής Ακτής ως τον de facto διαιτητή της ελευθερίας του λόγου».
Ο Τραμπ, η εταιρεία του οποίου δημιουργεί το αντίπαλο δέος του Twitter που ονομάζεται Truth Social, δήλωσε σε συνέντευξη στο Fox News τη Δευτέρα ότι δεν θα επιστρέψει στο Twitter.
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει τη συμφωνία του Μασκ, αλλά είπε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανησυχεί εδώ και καιρό για τη δύναμη των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης.
«Οι ανησυχίες μας δεν είναι νέες», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, προσθέτοντας ότι οι πλατφόρμες πρέπει να λογοδοτήσουν. «Ο πρόεδρος έχει μιλήσει εδώ και καιρό για τις ανησυχίες του σχετικά με τη δύναμη των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου του Twitter και άλλων, να διαδίδουν παραπληροφόρηση».