Ανησυχία λόγω της αυξημένης πίεσης στο ΕΣΥ και σενάρια για διπλή μάσκα

Ολα ανοιχτά για παράταση του lockdown.
|
Open Image Modal
.
Eurokinissi

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τα επόμενα βήματα στον αγώνα κατά της πανδημίας στην χώρα μας, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, 1.400 νέα κρούσματα κορονοϊού και 27 θανάτους, με τους διασωληνωμένους να αυξάνονται διαρκώς, φτάνοντας πλέον στους 320, και την πληρότητα στις ΜΕΘ να αγγίζει στο 85%. 

Στο μικροσκόπιο των λοιμωξιολόγων έχουν μπει τις τελευταίες ώρες περιοχές που «κοκκινίζουν» από κρούσματα, όπως η Κάλυμνος και τα Ιωάννινα ή που παρουσιάζουν έντονη αύξηση του ιικού φορτίου (Αχαΐα, Εύβοια, Ρέθυμνο, Ηλεία, Κορινθία, Θάσο, Αργολίδα, Βοιωτία, Κεφαλονιά, Κάρπαθο και Ηράκλειο).

Σε επίκεντρο των ανησυχιών παραμένει η Αττική, όπου εντοπίζονται τα 687 από τα 1.400 νέα κρούσματα των τελευταίων 24 ωρών.

Το τρίτο lockdown που ανακοίνωσε η κυβέρνηση πρόσφατα θα βρίσκεται σε ισχύ τουλάχιστον έως τις 28 Φεβρουαρίου, χωρίς να μπορεί να αποκλείσει κανείς το ενδεχόμενο παράτασής του.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση χθες για πιθανή παράταση του lockdown, ανέφερε ότι σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα σταθεροποιείται η κατάσταση και εκτίμησε ότι εφόσον σαυτό συνεχιστεί, δεν θα χρειαστεί να παραταθεί το lockdown.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, δήλωσε στην ΕΡΤ: «Στόχος του λοκντάουν είναι να μειωθεί η κινητικότητα. Αν το τηρήσουμε θα ανοίξουμε, αν δεν το τηρήσουμε θα χρειαστεί να το επεκτείνουμε».

Ωστόσο, στις επόμενες 10 ημέρες τα δεδομένα είναι πιθανό να αλλάξουν και όσο συνεχίζεται η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας όλα τα σενάρια παραμένουν στο τραπέζι.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η αύξηση που παρατηρείται στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ ανησυχία εμπνέουν και οι μεταλλάξεις του ιού που συμβάλλουν στην ταχύτερη και ευρύτερη διασπορά του.

Στο τραπέζι η διπλή μάσκα

Τη σημερινή σύσκεψη των ειδικών αναμένεται να απασχολήσει και η χρήση διπλής μάσκας, κάτι που έχει προτείνει άλλωστε και το αμερικανικό ΚΕΕΛΠΝΟ (CDC).

Η χρήση της διπλής χειρουργικής μάσκας συνιστάται απέναντι σε μολύνσεις και χρησιμοποιείται από τους υγειονομικούς στις πτέρυγες Covid στα νοσοκομεία, όμως έχει δυσκολίες στη χρήση και είναι πολύ μεγάλη η σχετική συζήτηση παγκοσμίως, είπε στην ΕΡΤ ο Συμεών Μεταλλίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογία, υπεύθυνος Επιτροπής Λοιμώξεων Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ . «Το πόσο θα είναι υποχρεωτική, είναι μια συζήτηση που θα γίνει στην Επιτροπή και θα τεθούν όλα τα επιστημονικά στοιχεία και θα αποφασίσουμε με ξεκάθαρο μυαλό. Είναι σίγουρα χρήσιμη σε χώρους μεγάλου συγχρωτισμού, όμως ο στόχος είναι να αποφεύγουμε τέτοιους χώρους» σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο αναπλ. καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής των Ειδικών, Δημήτρης Παρασκευής, τόνισε: «Ενδεχομένως στις περιστάσεις που δεν μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα, η τήρηση της φυσικής απόστασης και υπάρχει συγχρωτισμός όπως για παράδειγμα στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή τα σούπερ μάρκετ, τότε ενδεχομένως να γίνει σύσταση για διπλή χρήση της μάσκας. Να τονίσω ότι δεν είναι κάτι κάτι που έχει αποφασιστεί, αλλά είναι κάτι που συζητιέται και θα γίνουν οι συστάσεις και ανακοινώσεις σύντομα»

(με πληροφορίες από ΕΡΤ)