Δεν ήθελε πια να σιωπά ο πατέρας μιας μικρής εβραίας μαθήτριας στο Βερολίνο, η οποία για μήνες είχε πέσει θύμα mobbing από μουσουλμάνους συμμαθητές της που την απειλούσαν επειδή, όπως έλεγαν, δεν πίστευε στον Αλλάχ. Οι ευθύνες θα πρέπει να αναζητηθούν στο κοινωνικό περιβάλλον των μαθητών και όχι στα ίδια τα παιδιά, πιστεύει ο πρόεδρος του Κεντρικού Εβραϊκού Συμβουλίου της Γερμανίας Γιόζεφ Σούστερ μιλώντας στην DW: «Κανένας άνθρωπος δεν γεννιέται με έμφυτο αντισημιτισμό. Οι απόψεις αυτές προέρχονται από το κοινωνικό περιβάλλον των παιδιών. Κατά κύριο λόγο από τους γονείς, το τζαμί ή τους ιμάμηδες. Προφανώς οι ιμάμηδες αυτοί είτε δεν έχουν καταλάβει, είτε απορρίπτουν τον τρόπο λειτουργίας αλλά και τις αξίες της γερμανικής κοινωνίας».
Η περίπτωση της μικρής μαθήτριας δεν είναι δυστυχώς μεμονωμένη. Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία Κατά των Διακρίσεων στο Βερολίνο, μόνο στη γερμανική πρωτεύουσα καταγράφηκαν πέρυσι δώδεκα καταγγελίες για αντισημιτικές φραστικές ή σωματικές επιθέσεις. Δεν υπάρχει ωστόσο στατιστική για το θρήσκευμα των δραστών.
Μουσουλμανική πρωτοβουλία υπέρ του διαλόγου στα σχολεία
Ο επικεφαλής των Εβραίων της Γερμανίας θεωρεί ότι οι μουσουλμανικές κοινότητες θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες έτσι ώστε στα τζαμιά οι ιμάμηδες να μεταφέρουν στους πιστούς τις βασικές αξίες της συναίνεσης και της ανοχής που διέπουν τη γερμανική κοινωνία. Άμεση ήταν η αντίδραση του επικεφαλής του Μουσουλμανικού Συμβουλίου της Γερμανίας Αϊμάν Μάζιεκ, ο οποίος μέσω Twitter ανακοίνωσε ότι δέκα ιμάμηδες, κατά προτίμηση από κοινού με ραβίνους, θα επισκεφθούν το συντομότερο δυνατό σχολικές αίθουσες για να τονίσουν τη σημασία του διαλόγου και του αλληλοσεβασμού.
Ο πρόεδρος του Κεντρικού Εβραϊκού Συμβουλίου Γιόζεφ Σούστερ χαιρετίζει μεν την πρωτοβουλία των μουσουλμάνων, παραπέμπει ωστόσο στην αύξηση των φαινομένων ριζοσπαστικοποίησης νέων σε μεγάλα τμήματα της Γερμανίας. Και προειδοποιεί ότι δεν είναι μόνο οι Εβραίοι που αντιμετωπίζουν κίνδυνο στη χώρα: «Είναι προφανές ότι προς το παρόν στο στόχαστρο ορισμένων μουσουλμανικών κύκλων βρίσκονται κυρίως Εβραίοι. Όμως ακόμα και εκείνοι που δεν είναι Εβραίοι δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν, θεωρώντας ότι όλα αυτά αφορούν μόνο άλλους. Φοβάμαι ότι πολύ γρήγορα και άλλες μειονότητες ενδέχεται να βρεθούν στο στόχαστρο».
Πηγή: Deutsche Welle