Για τις κινδύνους που ελλοχεύουν από μια πιθανή απόπειρα εσκεμμένης εξάπλωσης του κορονοϊού με την προσδοκία πως θα επιτευχθεί ανοσία της αγέλης, προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, τονίζοντας μάλιστα πως κάτι τέτοιο θα ήταν ανήθικο.
Η παρέμβαση του Τέντρος κρίθηκε αναγκαία μετά τα fake news περί δήθεν ειδικών που συνιστούν αυτές τις μεθόδους, και τα οποία διαδόθηκαν ταχύτατα.
«Η ανοσία της αγέλης χρησιμοποιείται στον εμβολιασμό, όταν ένας πληθυσμός μπορεί να προστατευτεί από έναν συγκεκριμένο ιό εάν έχει εμβολιαστεί ένα συγκεκριμένο ποσοστό του υπόλοιπου πληθυσμού» εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής του ΠΟΥ, όπως αναφέρει ο Guardian.
Fake news και ανύπαρκτοι επιστήμονες όπως ο...dr.Johny Bananas
Για την ιλαρά, για παράδειγμα, εκτιμάται ότι εάν το 95% του πληθυσμού εμβολιαστεί, το υπόλοιπο 5% θα προστατεύεται επίσης από την εξάπλωση του ιού. Για την πολιομυελίτιδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 80%.
«Η ανοσία της αγέλης επιτυγχάνεται προστατεύοντας τους ανθρώπους από έναν ιό, όχι με την έκθεσή τους σε αυτόν» ανέφερε και συνέχισε εξηγώντας πως «Ποτέ στην ιστορία της δημόσιας υγείας δεν χρησιμοποιήθηκε η ανοσία της αγέλης ως στρατηγική για την αντιμετώπιση μιας επιδημίας, πόσο μάλλον μιας πανδημίας».
Η προειδοποίηση του Τέντρος, έρχεται μετά την είδηση πως μια διεθνής ομάδα επιστημόνων ζητούσε σε ανοιχτή επιστολή της προς τις κυβερνήσεις να επιτρέψουν σε νέους και υγιείς ανθρώπους να επιστρέψουν στην κανονική ζωή, προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους.
Αργότερα όμως προέκυψε ότι αρκετοί από τους υποτιθέμενους επαϊόντες που εμφανίζονται να έχουν υπέγραψαν την αποκαλούμενη «Δήλωση του Γκέιτ Μπάρινγκτον» (“Great Barrington declaration”) δεν ήταν καν υπαρκτά πρόσωπα, όπως πχ ο Dr Johnny Bananas.
Ωστόσο, η δήλωση, επανέφερε στη δημοσιότητα το θέμα της ανοσίας της αγέλης και της προβολής αυτής ως ενδεδειγμένης λύσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ανήθικη επιλογή
Η εμπιστοσύνη στη φυσική απόκτηση της ανοσίας της αγέλης θα ήταν «επιστημονικά και ηθικά προβληματική», δήλωσε μάλιστα ο Τέντρος επισημαίνοντας πως «Το να αφήνουμε έναν επικίνδυνο ιό που δεν κατανοούμε πλήρως να είναι ελεύθερος είναι απλά ανήθικο. Δεν είναι επιλογή».
Επισήμανε την έλλειψη πληροφοριών σχετικά με την ανάπτυξη ανοσίας σε ότι αφορά τον Covid-19, συμπεριλαμβανομένου του πόσο ισχυρή είναι η ανοσοαπόκριση και πόσο καιρό παραμένουν αντισώματα στο σώμα.
Ανέφερε μάλιστα ορισμένες περιπτώσεις που εκτιμάται πως ασθενείς έχουν μολυνθεί με τον ιό για δεύτερη φορά ενώ τόνισε τα πολλά και μακροχρόνια προβλήματα υγείας που αφήνει πίσω της η μόλυνση από τον κορονοϊό , τα οποία οι ερευνητές μόλις τώρα αρχίζουν να κατανοούν.
Όπως είπε, εκτιμάται πως ένα ποσοστό μικρότερο του 10% του πληθυσμού στις περισσότερες χώρες έχει προσβληθεί από τον ιό άρα «Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων στις περισσότερες χώρες παραμένει ευάλωτη σε αυτόν...Το να αφήσουμε τον ιό να κυκλοφορήσει ανεξέλεγκτος σημαίνει πως επιτρέπουμε περιττές λοιμώξεις, ταλαιπωρία και θάνατο».
Πιο θανατηφόρος από τη γρίπη
Επιπροσθέτως κατά την συνέντευξη Τύπου, η Μαρία Βαν Κέρχοφ, ανώτερο στέλεχος του ΠΟΥ ανέφερε πως εκτιμάται ότι ένα 0,6% των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό έχουν πεθάνει εξαιτίας αυτού. Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 1.085.000 άνθρωποι και τα κρούσματα είναι περισσότερα από 38.000.000 (εδώ η αναλογία είναι περίπου 2,8%-2,9% αλλά πάντα επί των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ενώ τα πραγματικά είναι σαφώς πολύ περισσότερα, εξ ου και η διαφορά στον υπολογισμό της θνητότητας).
«Ως ποσοστό μπορεί να μην ακούγεται μεγάλο» ενώ όπως είπε ήταν πολύ υψηλότερο από αυτό της εποχικής γρίπης (σύμφωνα μ. Επίσης επεσήμανε πως «η αναλογία θανάτων/μολύνσεων αυξάνεται δραματικά με την ηλικία».
Βέβαια ενώ οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα είναι σαφώς πιο πιθανό να αρρωστήσουν σοβαρά από το Covid-19, ο Τέντρος υπογράμμισε ότι δεν ήταν οι μόνοι που διατρέχουν κίνδυνο. «Άνθρωποι όλων των ηλικιών έχουν πεθάνει», όπως είπε.
Ο οργανισμός εξέφρασε επίσης αισιοδοξία για την ταχύτητα ανάπτυξης των εμβολίων κατά του ιού, με 40 εμβόλια υποψήφια για κλινικές δοκιμές, συμπεριλαμβανομένων 10 που είναι στη τελική φάση 3.
Ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί επανειλημμένα ότι ένα εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό θα είναι έτοιμο πριν από τις εκλογές των ΗΠΑ τον επόμενο μήνα.
Ωστόσο, ο επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Σούμια Σουιαμινάθαν δήλωσε ότι τα εμβόλια που είναι σε φάση δοκιμών τελικού σταδίου δεν αναμένεται να παράγουν επαρκή δεδομένα για να ζητήσουν την κανονιστική έγκριση έως το Δεκέμβριο τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο.
«Μέχρι τις αρχές του 2021, αναμένουμε να ξεκινήσουν ορισμένες δοκιμές που θα παρέχουν δεδομένα στις ρυθμιστικές αρχές», είπε. Μετά από αυτό όμως, οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να εξετάσουν τα δεδομένα πριν λάβουν τις αποφάσεις τους.