Ανεβάζει τόνους η Τουρκία, στον απόηχο της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στην Αθήνα και της συνάντησης με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, με το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος να εκδίδει ανακοίνωση όπου χαρακτηρίζει κενούς και άκυρους χάρτες της ΕΕ στο πλαίσιο μελετών χωροταξικού θαλάσσιου σχεδιασμού.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε το Σάββατο, «η χώρα μας παρακολουθεί στενά τις Μελέτες Χωροταξικού Θαλάσσιου Σχεδιασμού της ΕΕ, απευθύνει τις απαραίτητες προειδοποιήσεις στις σχετικές πλευρές και λαμβάνει όλα τα μέτρα για να προστατέψουμε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.
Οι χάρτες που χρησιμοποιούνται για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο σε αυτή τη μελέτη είναι κενοί και άκυροι για την Τουρκία και δεν έχουν πρακτικές ή νομικές συνέπειες. Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι δεν θα επιτρέψουμε σε αυτό το έργο να παραβιάσει τα δικαιώματα της χώρας μας.
Σε αυτή την περίπτωση θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι η ΕΕ δεν έχει αρμοδιότητα να εκφράζει άποψη σε διαφωνίες περί θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ κυρίαρχων χωρών.
Η εμπλοκή της ΕΕ σε τέτοιες πρωτοβουλίες κάνει τη διευθέτηση των προβλημάτων δυσκολότερη. Οι μονομερείς αποφάσεις περί θαλάσσιας δικαιοδοσίας είναι απαράδεκτες.
Τέτοιες απόπειρες θα υπονόμευαν τις προσπάθειες για μια εκτενή, δίκαιη και βιώσιμη λύση στα διασυνδεόμενα προβλήματα σχετικά με το Αιγαίο. Μια ειλικρινής και ενδελεχής προσέγγιση πρέπει να υιοθετηθεί για την επίλυση των προβλημάτων με βάση το διεθνές δίκαιο, τη φιλία και την καλή γειτονία».
Το ζήτημα των εν λόγω χαρτών προκάλεσε αίσθηση στην Τουρκία, λόγω του τρόπου που παρουσιάζει τα ελληνικά χωρικά ύδατα (στα 12 νμ) και την ΑΟΖ.
Επίσης, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, μιλώντας στο A Haber, υποστήριξε πως στο Αιγαίο δεν υπάρχει «μόνο ένα πρόβλημα», κάνοντας λόγο για στρατιωτικοποίηση των νησιών, τα οποία υποστήριξε ότι πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα, σχηματισμούς που δεν έχει καθοριστεί το καθεστώς τους, υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα και εναέριο χώρο.
Παράλληλα ανέφερε ότι σκοπός είναι να μην αυξηθεί η ένταση και γίνονται προσπάθειες και από την ελληνική πλευρά, σχολιάζοντας πως υπάρχει μια διαδικασία που άρχισε και κάποια θέματα συζητώνται ανοιχτά και με ειλικρίνεια και ότι αναζητούνται λύσεις που μπορούν να γίνουν αποδεκτές και οι δύο πλευρές.
Ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ
«Η Τουρκία παρακολουθεί στενά τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), διαβιβάζει τις απαραίτητες προειδοποιήσεις στα αρμόδια μέρη και λαμβάνει όλα τα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.
Οι χάρτες που χρησιμοποιούνται στην παρούσα μελέτη για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο είναι άκυροι για την Τουρκία και δεν τίθεται θέμα να δημιουργήσουν πρακτικό ή νομικό αποτέλεσμα.
Επαναλαμβάνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων της Τουρκίας με αυτόν τον σχεδιασμό.
Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι η ΕΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα να εκφράζει άποψη για θαλάσσιες διαφορές μεταξύ κυρίαρχων κρατών. Η εμπλοκή της ΕΕ σε τέτοιες πρωτοβουλίες καθιστά πιο δύσκολη την επίλυση αυτών των διαφορών.
Οι μονομερείς ενέργειες σχετικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας είναι απαράδεκτες. Τέτοιες μονομερείς προσπάθειες θα υπονομεύσουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης στα αλληλένδετα ζητήματα του Αιγαίου.
Θα πρέπει να υιοθετηθεί μια ειλικρινής και περιεκτική προσέγγιση για την επίλυση των προβλημάτων στη βάση του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας».