Ανεξέλεγκτη η φωτιά στο Ρέθυμνο - Εκκενώσεις οικισμών και μπαράζ μηνυμάτων από το 112

Στο πύρινο μέτωπο ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, και 40 δασοκομαντος από Αθήνα.
|
Open Image Modal
Eurokinissi

Σκληρή μάχη έδιναν και τη νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις με τη φωτιά στο νότιο Ρέθυμνο μετά τις μεγάλες αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν το πρωί της Πέμπτης στην πυρκαγιά που καίει στην περιοχή.

Το βράδυ της Πέμπτης επιχειρούσαν 290 πυροσβέστες, 20 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 54 οχήματα, με συνδρομή από υδροφόρες ΟΤΑ, μηχανήματα έργου και εθελοντές. Στο πύρινο μέτωπο μετέβη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας καθώς και δεύτερη αερομεταφερόμενη ομάδα από Αθήνα με 40 δασοκομάντος. Μετά την άφιξη του στο Ρέθυμνο, είπε πως «με ικανοποίηση βλέπω ότι για δεύτερη φορά δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, αλλά πρέπει όλοι μαζί...να δουλέψουμε έτσι ώστε να μη βρεθούμε σε δύσκολη θέση αύριο αν ξανανέβουν οι άνεμοι και τα μποφόρ. Πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά σήμερα το βράδυ και αύριο, επειδή θα παραμείνουν όλα τα εναέρια μέσα και θα έχουμε τις ρίψεις, διαβροχές, τους κύκλους, ευελπιστούμε σε ένα καλό αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση κανένας δεν πρόκειται να φύγει από δω εάν δεν κάνουμε πρώτα τη δουλειά μας».

Τεράστιες είναι οι καταστροφές, που αναφέρονται κυρίως σε καλλιέργειες συμμιγή ελαιώνα. Εννιά χωριά που έχουνε εκκενωθεί μετά από αλεπάλληλες ειδοποιήσεις από το «112». 

Το βράδυ πυροσβεστικές δυνάμεις κατά ομάδες επιχειρούσαν σε περιοχές που είχε αναζωπυρωθεί η φωτιά, με το κύριο μέτωπο να αφορά στα χωριά Πλάτανος και Αποδούλου, ενώ αναζωπυρώσεις παρουσιάζονταν και στα χωριά Βαθιακό και Αγία Παρασκευή. Τα τέσσερα αυτά χωριά ήταν τα πιο δύσκολα μέτωπα που αντιμετώπισε η Πυροσβεστική μέχρι να πέσει το φως της ημέρας, το οποίο σήμανε και τη λήξη των εναέριων ρίψεων από τα 13 συνολικά ελικόπτερα και αεροσκάφη τα οποία βοηθούσαν τις επίγειες δυνάμεις, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός.

Χιλιάδες είναι τα στρέμματα που έχουν καεί με την πλειονότητα αυτών να αφορά σε ελαιώνες, ενώ τα χωριά που εκενώθηκαν συνολικά είναι εννέα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δήμαρχος Αμαρίου.Τα χωριά που διατάχθηκε να εκκενωθούν είναι η Αγία Παρασκευή, ο Πλάτανο, το Αποδούλου, το Βαθιακό, η Λοχριά, ο Άδραχτος, ο Ρίζικας, η Σάττα και το Χορδάκι

Ο άνεμος ήταν ο μεγαλύτερος εχθρός διότι άλλαζε συνεχώς κατεύθυνση αναζωπύρωνε συνέχεια μέτωπα, τα οποία πυροσβέστες είχαν καταφέρει να σβήσουν και αυτό δημιούργησε σχεδόν μία κατάσταση, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Μουρτζανός, «τέλειου πανικού».

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία οι άνεμοι στην περιοχή αναμενόταν να πέσουν μετά τις 23:00.

Open Image Modal
.
Eurokinissi

 

Όπως προαναφέρθηκε, αλλεπάλληλα μηνύματα μέσω του «112» έχουν στάλθηκαν στους κατοίκους λόγω της δασικής πυρκαγιάς.

* Στις 12:10 εκδόθηκε ενημερωτικό μήνυμα από το 112 για ετοιμότητα στις περιοχές Αποδούλου, Άγιος Ιωάννης και Νίθαυρη για ετοιμότητα

* Στις 12:39 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Αποδούλου προς Φουρφουρά

* Στις 12:50 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Αγία Παρασκευή προς Μάνδρες

* Στις 15:06 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Βαθιακό προς Πλάτανο

* Στις 15:30 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Πλάτανος προς Λοχριά

* Στις 15:45 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Αποδούλου προς Νίθαυρη

* Στις 15:55 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Σάτα προς Κλίμα

* Στις 15:55 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Ρίζικας προς Μάνδρες

*Στις 16:25 απομάκρυνση από τις περιοχές Άρδακτος και Λοχριά προς Καμάρες.

Open Image Modal
.
Eurokinissi

Ο άνεμος στην περιοχή έτρεφε τις αναζωπυρώσεις σε πολλά και διαφορετικά μέτωπα. Οι καταστροφές από την πύρινη λαίλαπα είναι μεγάλες τόσο σε υποδομές όπως δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης όσο και σε καλλιέργειες, ελαιώνες, μέρος δασικής έκτασης και γεωργικές εκμεταλλεύσεις όπως αμπελώνες. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αμαρίου Παντελή Μουρτζανό ο δήμος δοκιμάζεται από το μέγεθος της φωτιάς και κάλεσε να κηρυχθεί η περιοχή, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Έχει κινητοποιηθεί πολύ μεγάλο μέρος των πυροσβεστικών δυνάμεων από όλη την Κρήτη σε συνεπικουρία των δασοκομάντος που έφτασαν αργά το βράδυ της Τετάρτης από την Αθήνα με εντολή του Βασίλη Κικίλια.

Open Image Modal
Eurokinissi

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)