Ανίκανο το Oruc Reis να ταράξει τη θερινή ραστώνη της κυβέρνησης

Οι αντιφάσεις και η αδράνεια συνιστούν συνταγή μακροπρόθεσμης απώλειας κυριαρχικών δικαιωμάτων
Open Image Modal
(Photo by Turkish National Defense Ministry/Anadolu Agency via Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

25 Αυγούστου σήμερα, η Τουρκία έχει παρατείνει την ισχύ της παράτυπης NAVTEX με έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για μερικές ημέρες ακόμα, αλλά η Ελληνική Κυβέρνηση ουδόλως δείχνει να ταράζεται και να αγωνιά. Ο Πρωθυπουργός συνέχιζε μέχρι προχθές ανέμελος τις διακοπές του στα ελληνικά νησιά και πολλά ΜΜΕ εξακολουθούν να αποθεώνουν τις κολυμβητικές ικανότητές του. Άλλη μια ημέρα αδράνειας, απάθειας και αδιαφορίας στη λογική του «μη μου τους κύκλους τάραττε» του Αρχιμήδη.

Η αύξηση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η παρουσία των στόλων των δύο χωρών στην περιοχή του Καστελορίζου συνιστά ένα άκρως αποσταθεροποιητικό γεγονός, αλλά η κυβέρνηση δε δείχνει πρόθυμη να απαντήσει: Τελικά διεξάγει έρευνες επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το τουρκικό ερευνητικό σκάφος “Oruc Reis”; Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πέτσας προσπάθησε προ ημερών να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, αλλά για ο – πρώην πλέον – Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας και προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού κ. Διακόπουλος τον διέψευσε, οδηγούμενος στην παραίτηση λόγω της ειλικρίνειάς του.

Δυστυχώς, η Τουρκία ακολουθεί μια μαξιμαλιστική και αναθεωρητική στρατηγική, η οποία θέτει ολόκληρη την περιοχή ενώπιον του στρατηγικού αδιεξόδου της αποσταθεροποίησης και της αβεβαιότητας. Σε αυτή την τακτική, εμείς οφείλουμε να αντιπαρατάξουμε μια στρατηγική αποτροπής με επίδειξη ισχυρής βούλησης και αποφασιστικότητας έναντι των τιθέμενων προκλήσεων. Τα αποτρεπτικά μηνύματα αποστέλλονται προς την άλλη πλευρά όταν διατυπώνονται έγκαιρα, με ενιαία φωνή και συνοδεύονται με ανάλογες τακτικές κινήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και των διπλωματών μας. Υπάρχει, όμως, η κυβερνητική βούληση για την οργάνωση μιας τέτοιας στρατηγικής, όταν διαπιστώνεται ότι ακόμη και ο λόγος των στελεχών της πλημμυρίζει από αντιφάσεις και παλινωδίες;

Μετά τη φίμωση του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, ακολούθησε η δήλωση του Βουλευτή της Ν.Δ. κ. Άγγελου Συρίγου, ο οποίος χαρακτήρισε τη συμφωνία οριοθέτησης Α.Ο.Ζ. με την Αίγυπτο ως «λύση ανάγκης». Δεν είναι μια «άριστη» και «εξαιρετική» συμφωνία, όπως είχαν διαφημίσει τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και η ίδια η κυβέρνηση; Γιατί ο – Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου – κ. Συρίγος θέτει εν αμφιβόλω την επιτυχία της συμφωνίας, αλλά αυτό δεν το ακούμε πουθενά, παρά μόνο ακούμε τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης;

Ανάλογη υπήρξε η αντίφαση όταν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ζητούσε την κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εταίρων μας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, κατά τη στιγμή που ο ίδιος ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Βαρβιτσιώτης δήλωνε ότι «είναι στρατηγική μας να μην επιζητούμε την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας»! Ζητούσαμε την ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους των Ευρωπαίων, αλλά εμείς οι ίδιοι υπονομεύαμε το δικό μας κεκτημένο του Ιουνίου 2019, όταν οι κύριοι Τσίπρας και Αναστασιάδης είχαν επιτύχει την επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας. Τέτοια αυτοκτονική εξωτερική πολιτική δεν έχει χαραχθεί ξανά στην ιστορία!

Προς το παρόν, το Oruc Reis μπαινοβγαίνει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, οι Τούρκοι αξιωματούχοι μας προειδοποιούν για τη συνέχιση των ερευνών έως και νότια της Κρήτης, ενώ η προκλητική NAVTEX παρατάθηκε έως τις 27 Αυγούστου με την αντίδραση της κυβέρνησης να είναι από χλιαρή έως ανύπαρκτη. Οι αντιφάσεις και η αδράνεια συνιστούν συνταγή μακροπρόθεσμης απώλειας κυριαρχικών δικαιωμάτων. Αν κρίνουμε από το γεγονός ότι οι Τούρκοι προειδοποιούν για τις επόμενες κινήσεις τους, τότε σύντομα θα έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα προς αντιμετώπιση από μια κυβέρνηση ελλιποβαρή και ανέτοιμη. Είναι καιρός για περισσότερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Είναι περίοδος, την κρισιμότητα της οποίας η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να συναισθανθεί, πριν να είναι αργά.

Ιωάννης Αθ. Σαρακιώτης

Δικηγόρος – Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

 

Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., bloggers) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της HuffPost Greece. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.