Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου

«Ο εκλογικός πρέπει να αποτρέπει την ακυβερνησία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Οικονόμου.
Open Image Modal
Eurokinissi

Η πρώτη ερώτηση που τέθηκε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, μετά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο μπρίφινγκ, αφορούσε στο ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Τις προηγούμενες φορές που είχε τεθεί παρόμοια ερώτηση στον κ. Οικονόμου –και ήταν πολλές αυτές οι φορές- η απάντηση του ήταν ότι δεν μελετάται τέτοιο ενδεχόμενο. Σήμερα όμως φάνηκε να ανοίγει ένα «παράθυρο» για αλλαγή του εκλογικού νόμου. «Τα δεδομένα είναι γνωστά. Πάγια θέση της παράταξης μας είναι ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να αποτυπώνει τους εκλογικούς συσχετισμούς και να οδηγεί σε ισχυρές και σταθερές διακυβερνήσεις και αντίστροφα ο εκλογικός νόμος να είναι τέτοιος έτσι ώστε να αποτρέπει την ακυβερνησία και τον σχηματισμό αδύναμων κυβερνήσεων που δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις πολύ αυξημένες ανάγκες ουσιαστικών αποφάσεων που επιβάλλει το διεθνές περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Οικονόμου, ενώ για το ενδεχόμενο συνεργασιών με πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται δεξιότερα της ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε: «Εμείς θα επιδιώξουμε μία καθαρή εντολή σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης».

Τον ασκό του Αιόλου για το ενδεχόμενο αλλαγής εκλογικού νόμου είχε ανοίξει νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος σε τηλεοπτική συνέντευξη του (ΑΝΤ1), αναφέρθηκε στην τοξικότητα που υπάρχει στο πολιτικό κλίμα και που κάνει δύσκολες τις πιθανότητες συνεργασίας.

«Όταν ένα κόμμα, πολύ σημαντικό στη διαμόρφωση των πλειοψηφιών, όπως είναι το ΚΙΝΑΛ, έχει τη σαφή τοποθέτηση ότι δεν συνεργάζεται με το πρώτο κόμμα, τότε ποια είναι η εναλλακτική;», διερωτήθηκε ο κ. Γεραπετρίτης και συμπλήρωσε: «Θέλω να παραμείνω θεσμικός, αυτός είναι ο εκλογικός νόμος, όμως δεν μπορεί να ξεφεύγει της προσοχής μας ότι αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται ένα κλίμα το οποίο υποβαθμίζει την πιθανότητα των συνεργασιών», διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν γίνεται με ευθύνη της κυβέρνησης και ξεκαθάρισε ότι «εκείνο που είναι κρίσιμο για τη χώρα είναι να υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα».

«Ελεγε ψέματα ο κ. Τσίπρας»

Κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δέχθηκε ερώτηση και για τις αποκαλύψεις Πιτσιόρλα, σχετικά με το θέμα των παρακολουθήσεων. Υπενθυμίζεται ότι μέσω συνέντευξής του στα «Νέα» ο Στέργιος Πιτσιόρλας, που διατέλεσε αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, ζητά εξηγήσεις για την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, πρόκειται για μία πολύ σοβαρή υπόθεση και ότι αποδεικνύεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε ψέματα στη Βουλή όταν διαβεβαίωνε ότι επί κυβερνήσεως του δεν παρακολουθούνταν πολιτικοί ενώ έθεσε και θέμα νομιμότητας της συγκεκριμένης επισύνδεσης. «Πρέπει να δώσει απαντήσεις ο κ. Τσίπρας, όπως του ζητά και ο στενός του συνεργάτης, πρώην επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ και υπουργός κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του», τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου.