Ανοιχτό το ενδεχόμενο διαγραφής προστίμου των ανεμβολίαστων άνω των 60, εφόσον εμβολιαστούν

«Τα μέτρα περιορισμού δεν καταργούνται, αναστέλλονται» ξεκαθάρισε ο Θάνος Πλεύρης.
Open Image Modal
.
Eurokinissi

Ανοιχτό το ενδεχόμενο διαγραφής προστίμου για τους άνω των 60 άφησε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. «Δεν έχει αποφασιστεί, αλλά οφείλω να μεταφέρω ότι υπάρχει η σκέψη για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, σε περίπτωση που τελικά εμβολιαστούν, να διαγραφεί το πρόστιμο το οποίο έχει καταλογιστεί σε βάρος τους. Αν πάνε να εμβολιαστούν. Αλλά απλώς τώρα είμαστε σε συζήτηση», είπε χαρακτηριστικά.

Στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός Υγείας είπε πως η πανδημία βρίσκεται εδώ και κάνει κύκλους. «Είχαμε αύξηση κρουσμάτων τον Μάρτιο, χωρίς όμως να βλέπουμε πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δηλαδή, ο αριθμός των διασωληνωμένων ήταν διαχειρίσιμος από το ΕΣΥ, δεδομένου ότι έχουμε πάνω από 600 κλίνες ΜΕΘ μόνο για Covid περιστατικά και οι διασωληνωμένοι είναι σταθερά στους 350. Οι απλές κλίνες είχαν μια πίεση αλλά ελεγχόμενη», είπε.

Τα στοιχεία των τελευταίων 15 ημερών δείχνουν μία συνεχή πτώση. Αυτό συνδέεται και με τον καιρό, αλλά και με τα αυξημένα ποσοστά εμβολιασμού και νόσησης, επισήμανε ο κ.Πλεύρης και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή, περίπου το 85% των ενήλικων συμπολιτών μας έχει εμβολιαστεί και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει νοσήσει. Αυτό, λοιπόν, μας δίνει- όχι μόνο σε μας, αλλά συνολικά σε όλες οι ευρωπαϊκές χώρες- τη δυνατότητα να ακολουθήσουμε ένα συγκεκριμένο μοντέλο για την περίοδο του καλοκαιριού με άρση των μέτρων όσο περισσότερο γίνεται αλλά και επιφυλακή. Γι′ αυτό τα μέτρα δεν καταργούνται, αναστέλλονται. Ενδεχομένως το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο να έχουμε μία επιθετική επάνοδο της πανδημίας».

Ο κ. Πλεύρης επισήμανε πως είναι σύμφωνη η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για το συνολικό πλάνο αποκλιμάκωσης των μέτρων η άρση των οποίων έχει συζητηθεί σε 3-4 συνεδριάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

«Το συνολικό πλάνο της αποκλιμάκωσης βρίσκει σύμφωνους τους επιστήμονες, αλλά από εκεί και πέρα ως προς επιμέρους θέματα υπάρχουν και διαφορετικές θέσεις. Ωστόσο, για το συνολικό πλαίσιο αποκλιμάκωσης, ακριβώς επειδή στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, ήταν σύμφωνη η Επιτροπή», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ