Πώς θα ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας, ώστε να καταπολεμά τους ιούς και να παραμένουμε υγιείς ανάμεσα σε συναδέλφους, συγκατοίκους, συνεπιβάτες που φτερνίζονται ανά πέντε λεπτά;
Η δρ Tζένα Μακιότσι, η οποία έχει περάσει είκοσι χρόνια βυθισμένη στον κόσμο της ανοσολογίας, προσπαθώντας να κατανοήσει τον τρόπο που λειτουργεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα, έχει διαπιστώσει ότι η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία.
Ποιος είναι λοιπόν σύμφωνα με την ειδικό ο Νο1 τρόπος να παραμείνουμε γεροί και δυνατοί μέσα στις γιορτές;
Το να τρώμε εποχιακά λαχανικά ή με άλλα λόγια, η ευθυγράμμιση της δίαιτάς μας με την εποχή, είναι μια συνήθεια που μπορεί να μας προστατέψει από τους ιούς και το κοινό κρυολόγημα που εξαπλώνονται με τις αλλαγές του καιρού.
«Όπως εμείς προσαρμοζόμαστε στις ανεπαίσθητες αλλαγές της θερμοκρασίας και του φωτός της ημέρας, έτσι αντιδρούν και τα φρούτα και τα λαχανικά που τρώμε», εξηγεί η Mακιότσι.
Αυτό καθιστά τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής πιο πλούσια σε φωτοχημικά και άλλα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας.
Αυτός είναι και ο λόγος που η ειδικός συνιστά την συγκεκριμένη εποχή του χρόνου να ενσωματώσουμε στο πλάνο διατροφής μας την πορτοκαλί κολοκύθα, την κόκκινη πιπεριά, τα πορτοκάλια, καθώς και άλλα λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C.
«Η βιταμίνη C είναι η περίφημη θρεπτική ουσία που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό και συμβάλλει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων», εξηγεί η Δρ Mακιότσι, ενώ προσθέτει ότι η εν λόγω βιταμίνη υποστηρίζει παράλληλα και την καλή υγεία του εντέρου μας, η οποία επιδρά άμεσα στη γενική υγεία.
Εxtra tip: Μένουμε ενυδατωμένοι
Η δρ Mακιότσι εξηγεί ότι τους πιο κρύους μήνες το σώμα μας τείνει να αισθάνεται λιγότερη δίψα. Αυτό, σε συνδυασμό με τον ξηρό κρύο αέρα, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη απώλεια υγρών και αφυδάτωση.
Η αφυδάτωση μας καθιστά πιο επιρρεπείς στις λοιμώξεις, ενώ όσοι πίνουμε και περισσότερο καυτό καφέ για να ζεσταθούμε, κινδυνεύουμε ακόμα περισσότερο από την επικίνδυνη απώλεια υγρών.
Δεν φταίει μόνο το κρύο που κρυολογήσαμε
Προσοχή: Δεν είναι μόνο ο κρύος καιρός που θέτει σε κίνδυνο την ευεξία μας. Το παρατεταμένο σκοτάδι και τα πρώιμα ηλιοβασιλέματα μπορούν επίσης να επηρεάσουν την υγεία μας. Προκειμένου να ανισταθούμε, η δρ Mακιότσι συνιστά τη λήψη βιταμίνης D καθημερινά, η οποία μπορεί να βελτιώσει τη συνολική απόδοση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Κι αν κρυολογήσω πώς θα θεραπευτώ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά;
Η ανάρρωση είναι μια διαδικασία που απαιτεί τον χρόνο της. Ανάρρωση δεν σημαίνει απλώς πρόσκαιρη υποχώρηση των συμπτωμάτων μιας ίωσης. Και παρόλο που οι σύγχρονες εργασιακές συνθήκες το καθιστούν τρομερά δύσκολο, μετά την εξαφάνιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος, θα πρέπει να επιστρέψουμε σταδιακά στις δραστηριότητές μας, όχι βιαστικά και απότομα.
Χρειαζόμαστε τουλάχιστον μια εβδομάδα για να ξεπεράσουμε πλήρως μια λοίμωξη. Αν όμως ριχτούμε άγαρμπα στην απαιτητική ρουτίνα μας, αμέσως μετά από μια ασθένεια, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να ξανακυλήσουμε και αυτή τη φορά, τα συμπτώματα να είναι πολύ πιο ανυπόφορα.