Ανώτατο όριο στις υποχρεωτικές ηλεκτρονικές συναλλαγές για τα υψηλά εισοδήματα

Οι προβληματισμοί του Υπ.Οικονομικών
Open Image Modal
Nattakorn Maneerat / EyeEm via Getty Images

Το σενάριο να μπει ανώτατο όριο στο υποχρεωτικό ποσό συναλλαγών με ηλεκτρονικό χρήμα εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Με δεδομένο ότι το 30% ανεξαρτήτως του ύψους εισοδήματος το οποίο θεσπίζει από το 2020 το υπουργείο Οικονομικών είναι αρκετά υψηλό ποσοστό, προκαλείται ανησυχία σχετικά με το αν θα μπορούν να το καλύψουν οι φορολογούμενοι με υψηλά εισοδήματα.

Σύμφωνα με φοροτεχνικούς το 30% για τα υψηλά εισοδήματα είναι ιδιαίτερα υψηλό, γεγονός το οποίο αποδεικνύεται και από τα στοιχεία που έχει στα χέρια του το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτά, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές των φορολογούμενων με εισόδημα έως και 30.000 ευρώ προσεγγίζουν το 40%, υπερκαλύπτοντας έτσι το υποχρεωτικό όριο του 30%.

Συγκεκριμένα τα στοιχεία δείχνουν ότι φορολογούμενοι με εισόδημα έως 10.000 ευρώ δήλωσαν κατά μέσο όρο δαπάνες ύψους 4.400 ευρώ ή το 44% του εισοδήματός τους, αν και ήταν υποχρεωμένοι να συγκεντρώσουν μόλις το 10% του εισοδήματος τους δηλαδή 1.000 ευρώ. Πάνω από το 30% ήταν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και για αυτούς που είχαν εισόδημα έως και 30.000 ευρώ. Σε αυτή την κατηγορία το μέσο ποσοστό ηλεκτρονικών πληρωμών στις δηλώσεις του 2019 ήταν στη ζώνη του 36%, ποσοστό που αποδεικνύει ότι και αυτή η κατηγορία θα μπορέσει να καλύψει το υποχρεωτικό ποσοστό.

Αντίθετα, ιδιαίτερα χαμηλά ήταν τα ποσοστά όσο αυξάνεται το δηλωθέν εισόδημα.  Ειδικά για πολύ υψηλά εισοδήματα το ποσοστό των συναλλαγών που έκαναν με ηλεκτρονικό χρήμα σε πολλές περιπτώσεις δεν ξεπερνά το 10%. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι αρκετοί φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά στο πρόστιμο το οποίο επιβάλει ο νόμος, καθώς το ποσό που δεν θα καταφέρουν να καλύψουν θα φορολογηθεί με συντελεστή 22%.



Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο εξετάζει να βάλει «ταβάνι» στις δαπάνες που θα πρέπει να δηλώσει κάθε φορολογούμενος. Το πιθανότερο σενάριο είναι το «πλαφόν» να μπει στις 20.000 ή στις 30.000 ευρώ. Δηλαδή οι φορολογούμενοι με δηλωθέν εισόδημα άνω των 67.000 ευρώ θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές έως και 20.000 ή αντίστοιχα με δηλωθέν εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές αξίας τουλάχιστον 30.000 ευρώ  προκειμένου να μην τους επιβληθεί φορολογική ποινή.

Φοροτεχνικοί εξηγούν ότι φορολογούμενοι με ιδιαίτερα υψηλά εισοδήματα θα είναι αδύνατο να προχωρήσουν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές με το 30% του εισοδήματος τους, γεγονός που θα τους φέρει αντιμέτωπους με υπέρογκα πρόστιμα. 

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και φέτος οι φορολογούμενοι πρέπει να δαπανούν με πλαστικό χρήμα το 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, το 15% για το τμήμα του εισοδήματος από 10.000 έως 30.000 ευρώ και το 20% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από 30.000 ευρώ με μέγιστο ποσό δαπάνης στο συγκεκριμένο κλιμάκιο τα 30.000 ευρώ