Εχουμε γράψει ότι δεδομένων των καταστάσεων, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου κινήθηκαν καλά, ως προς τις αφίξεις.
Τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες, υποδέχθηκαν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου 160.685 διεθνείς αφίξεις, μέσω 1.340 πτήσεων κι όλα αυτά, παρά την κατακόρυφη άνοδο των κρουσμάτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ισπανία, Ην. Βασίλειο) αλλά και τον περιορισμό των μετακινήσεων σε χώρες οι οποίες αποτελούν βασικές δεξαμενές τουρισμού (Ισραήλ).
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Fraport Greece (για τα διεθνή αεροδρόμια της Ρόδου της Κω, της Σαντορίνης και της Μυκόνου) και της Υ.Π.Α (για το διεθνές αεροδρόμιο της Καρπάθου), κατά το πρώτο 15ήμερο του τρίτου μήνα από το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, πραγματοποιήθηκαν 1.340 πτήσεις μέσω των οποίων έφθασαν 160.685 αλλοδαποί τουρίστες.
Συγκεκριμένα: στη Ρόδο αφίχθησαν 75.550 αλλοδαποί τουρίστες μέσω 590 πτήσεων, στην Κω 44.098 (344 πτήσεις), στη Μύκονο 19.464 (205), στη Σαντορίνη 20.241 (189) και στην Κάρπαθο 1.332 (20).
Αξίζει να αναφερθεί ότι εξαιτίας των πιέσεων που δέχεται η τουριστική αγορά από τις αρνητικές διεθνείς εξελίξεις και της επιδεινούμενης κατάστασης κυρίως σε τρίτες χώρες, οι δεξαμενές που πλέον έχουν μείνει ανοιχτές για τους προορισμούς του Ν. Αιγαίου, είναι η Γερμανία, η Αγγλία, η Γαλλία, η Πολωνία και η Τσεχία.
Ωστόσο, ακόμη και σε ανοιχτές αγορές προς τη χώρα μας, όπως η Γερμανία, μετά την έξαρση των κρουσμάτων σε πολλούς μεσογειακούς προορισμούς, το κλίμα αβεβαιότητας που προκαλούν οι διαρκώς μεταβαλλόμενοι δείκτες επηρεάζει σημαντικά την διάθεση για ταξίδια, γεγονός που στρέφει ένα σημαντικό ποσοστό τουριστών σε ταξίδια εντός της χώρας τους.
Για τον ακριβή υπολογισμό του συνολικού αριθμού επισκεπτών σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, θα πρέπει επίσης να συνυπολογιστούν οι επιβάτες που μετακινούνται μέσω του διεθνούς αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» με πτήσεις εσωτερικού αλλά και οι επιβάτες που μετακινούνται μέσω του ακτοπλοϊκού δικτύου.