«Δεν θα μείνουμε με τα χέρια δεμένα» δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Παραλίμνι ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «οι χθεσινές προκλητικές ενέργειες των Τούρκων στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου δεν γίνονται και δεν θα γίνουν αποδεκτές». Όπως μετέδωσε το ΚΥΠΕ, ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε ότι μόλις πρόσφατα, υπήρξε επανάληψη των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, του 550 και όχι μόνο, και παρά ταύτα «γίναμε μάρτυρες μιας απαράδεκτης κατάστασης, όπως απαράδεκτη βεβαίως είναι και η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε στην ξηρά είτε στην ΑΟΖ της».
«Δεν θα μείνουμε με τα χέρια δεμένα», τόνισε, προσθέτοντας ότι «η διπλωματική οδός, το διεθνές δίκαιο, οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες είναι εκείνες που υπαγορεύουν και χαράσσουν το τι δέον γενέσθαι ευθύς αμέσως».
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, ισχυρίστηκε το Σάββατο ότι τα Βαρώσια αποτελούν μέρος του εδάφους της «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος και ότι η περίκλειστη πόλη πρέπει επιτέλους να ανοίξει. «Και η υπομονή, και η αναζήτηση (λύσης) και η καλή πρόθεση, έχουν τα όριά τους. Τίποτε δεν είναι χωρίς τέλος», είπε.
Ο Οκτάι συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τα Βαρώσια. Στην συνέντευξη που έδωσε από την περίκλειστη πόλη, ο κ. Οκτάι είπε ότι βρίσκεται σε ένα θέρετρο, όχι μόνο της Κύπρου, αλλά ολόκληρης της περιοχής, «σε μια περιοχή που στο πλαίσιο μιας βιώσιμης ειρήνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, είχε κλείσει η Τουρκία λόγω της καλής της πρόθεσης».
Σε ερώτηση για το ψήφισμα 550 των Ηνωμένων Εθνών, ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι η περιοχή χαρακτηρίστηκε απαγορευμένη αλλά είναι έδαφος της «τδβκ». Παράλληλα ισχυρίστηκε ότι υπήρξε τρομοκρατία και καταπίεση εναντίον των Τουρκοκυπρίων. «Όπου πάει το τουρκικό έθνος φέρνει την ειρήνη. Μετά το 1974 δεν έπεσε εδώ ούτε σταγόνα αίμα», ισχυρίστηκε ο Οκτάι, προσθέτοντας πως «εδώ και μισό αιώνα ψάχνουμε λύση και δεν τη βρίσκουμε, σε κάθε συνάντηση πάμε ένα βήμα πίσω», πρόσθεσε. «Το Βαρώσι είναι έδαφος της ”τδβκ”. Μιλάμε για έδαφος των Τουρκοκυπρίων. Δεν πήραμε άδεια από κανέναν για να έρθουμε εδώ. Όπως είναι η Λευκωσία, είναι και το Βαρώσι».
Tόσο ο Οκτάι όσο και ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, ισχυρίστηκαν ότι η περίκλειστη πόλη είναι περιουσία των Βακουφίων. Σύμφωνα με τον Γκιουλ, η μελέτη των αρχείων της οθωμανικής αυτοκρατορίας προς αυτή την κατεύθυνση ολοκληρώνονται και θα τους ενισχύσει τα νομικά δικαιώματα, υποστηρίζοντας ότι τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ δεν λένε «ότι το Βαρώσι πρέπει να μείνει κλειστό».
(με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Φιλελεύθερο» της Κύπρου)