Αντιδράσεις και από τους Eυρωπαίους tour operators για τα νέα μέτρα στον τουρισμό

Η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού (FedHATTA) έγινε αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών.
|
Open Image Modal
Κρουαζιερόπλοιο στην Σαντορίνη.
Kypros via Getty Images

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, αναφορικά με τον φόρο στους επιβάτες κρουαζιέρας και την αύξηση του Τέλους Ανθεκτικότητας.

Και οι αντιδράσεις δεν προέρχονται μόνο από την Ελλάδα (ξενοδόχοι κ.ά.), αλλά και από το εξωτερικό. Μάλιστα, η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού (FedHATTA) έχει γίνει αποδέκτης έντονος διαμαρτυριών από Ευρωπαϊκούς Συνδέσμους τουριστικών γραφείων και τουρ οπερέιτορ.

Όπως επισημαίνει ο FedHATTA τέτοιου είδους μέτρα έχουν αποκλειστικά εισπρακτικό χαρακτήρα, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τη βλάβη που θα προκαλέσουν στη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, επιβαρύνοντας τους ταξιδιώτες που επιλέγουν να ταξιδέψουν και να διανυκτερεύσουν ή να κάνουν κρουαζιέρα στη χώρα μας.

Το Τέλος Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση αυξήθηκε ήδη δύο φορές μέσα σε δύο χρόνια, και μάλιστα σε υπερβολικό βαθμό. Δεν γίνεται πάντα ο ίδιος τομέας να επιβαρύνεται με τη χρηματοδότηση των δράσεων της Πολιτείας για την κλιματική αλλαγή (των οποίων μάλιστα δεν έχει γίνει απολογισμός μέχρι σήμερα), καθώς δεν ευθύνεται μόνο αυτός για το πρόβλημα. 

Η τιμωρητική, τελικά, προς τους επισκέπτες της χώρας μας αυτή πολιτική, όπως τη χαρακτηρίζουν οι ξένοι τουρ οπερέιτορ, κινδυνεύει να αποτρέψει μεγάλο αριθμό ταξιδιωτών να επιλέξουν την Ελλάδα ως επόμενο προορισμό τους, υποχρεώνοντάς τους να αναζητήσουν άλλους τουριστικούς προορισμούς, πιο ανταγωνιστικούς, οι οποίοι δεν επιβαρύνονται οικονομικά κάθε χρόνο με νέους φόρους και τέλη με αποτέλεσμα είναι οικονομικά πιο συμφέροντες, τόσο για να τους επισκεφθούν όσο και για να παραμείνουν σε αυτούς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τιμωρητική, όμως, είναι αυτή η οικονομική πολιτική και για τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, όπως και για τον τουριστικό τομέα της χώρας μας στο σύνολό του, ο οποίος αποτελεί στυλοβάτη της Ελληνικής Οικονομίας.

Ο FedHATTA καταλήγει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αναλογιστεί εάν επιθυμεί την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού ή εάν τελικά θα τον οδηγήσει σε φορολογική ασφυξία.