Με επιστολή τους στην περιφερειάρχη Χριστιάνα Καλογήρου, οι Γιούλα Αργυρούδη, περιφερειακή σύμβουλος Βορείου Αιγαίου με την παράταξη ”Οικολογικός Άνεμος”, και ο Μιχάλης Μπάκας, τέως περιφερειακός σύμβουλος, ζητάνε την επανεξέταση από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου του ζητήματος της παύσης λειτουργίας της δομής φιλοξενίας προσφύγων στο ΠΙΚΠΑ της Μυτιλήνης, για λόγους που όπως έχει ανακοινωθεί έχουν να κάνουν με θέματα «δημόσιας υγείας και περιβάλλοντος».
Όπως σημειώνεται στην επιστολή των αυτοδιοικητικών «η δομή φιλοξενίας του ΠΙΚΠΑ αποτέλεσε πανευρωπαϊκό πρότυπο μονάδας φιλοξενίας προσφύγων, την έχουν επισκεφθεί πλήθος επισήμων, υπουργοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα με τον καγκελάριο της Αυστρίας κ. Φάϊμαν το 2015, ενώ η προσπάθεια είχε βραβευτεί με το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν για το 2016 της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες».
Στην επιστολή οι αυτοδιοικητικοί καταλήγουν σημειώνοντας πως «επειδή ο χώρος του ΠΙΚΠΑ πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί, παρέχοντας υπηρεσίες πολύτιμες για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση στο νησί μας, ζητείται η παρέμβαση της περιφερειακής αρχής για τη συνέχεια της λειτουργίας του χώρου, με επανέλεγχο από την υπηρεσία των υγειονομικών συνθηκών, καθώς τα μικροπροβλήματα που διαπιστώθηκαν φέρονται πλέον να έχουν επιλυθεί».
Με την ευκαιρία ζητείται από την κ. Καλογήρου να ενημερώσει το περιφερειακό συμβούλιο «για τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες της Περιφέρειας για το προσφυγικό ζήτημα καθώς και την πρόοδο του έργου για την κατασκευή δύο κέντρων για ασυνόδευτους ανήλικους στη Μυτιλήνη, προϋπολογισμού δυο εκατ. ευρώ, που το 2015 έχει ενημερώσει ότι είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες αλλά από τότε δεν είχαμε τίποτα νεότερο».
Εξάλλου, σε ανακοίνωσή της, η Κίνηση Πολιτών ”Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο” εκφράζει την ανησυχία της για τις πρόσφατες παρεμβάσεις της περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, με στόχο τη διακοπή λειτουργίας της δομής υποστήριξης προσφύγων-μεταναστών στο ΠΙΚΠΑ.
«Τα μέλη της Συνύπαρξης από το 2012 είχαν πρωτοστατήσει στη λειτουργία της δομής αυτής, εξασφαλίζοντας στοιχειώδεις συνθήκες διαμονής σε συνανθρώπους (πρόσφυγες - μετανάστες) όταν από την Πολιτεία δεν υπήρχε καμία μέριμνα γι′ αυτούς. Πολλές φορές από τότε, παρόλο που με την ένταση των προσφυγικών ροών δημιουργήθηκαν κι άλλοι χώροι διαμονής στο νησί, το ΠΙΚΠΑ λειτούργησε κατά κάποιο τρόπο ”εφεδρικά”, δίνοντας λύση στη διαχείριση επειγουσών και οξυμένων καταστάσεων, όπως: φωτιές στη Μόρια, μετακίνηση ασυνόδευτων παιδιών, περίθαλψη ασθενών κ.ά. Απ΄ όσο γνωρίζουμε, ουδέποτε στα τόσα χρόνια της λειτουργίας του δημιουργήθηκε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στην περιοχή, παρά μόνο το τελευταίο διάστημα, με την αναγκαστική μεταφορά εκεί Κούρδων από το κέντρο της Μόριας, γεγονός που ανησύχησε-ενόχλησε οπτικά, ορισμένους περιοίκους και επαγγελματίες, χάριν των οποίων ενεργοποιήθηκε, ως φαίνεται, η κ. περιφερειάρχης!» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Η ”Συνύπαρξη” προτείνει καταληκτικά στην Περιφέρεια να εξετάσει με προσοχή τις ενστάσεις κατά των πρόσφατων αποφάσεών της. «Η περίπτωση του ΠΙΚΠΑ δεν έχει να κάνει με δράσεις ορισμένων άλλων ΜΚΟ. Ακόμα και σε τέτοιες περιπτώσεις, θα ήταν προτιμότερη η υπόδειξη συμμόρφωσης σε υπάρχουσες νομοθεσίες και προδιαγραφές μέσα σε κάποιο ορισμένο χρονικό πλαίσιο και μόνο σε περίπτωση μη συμμόρφωσης και τήρησης των προαναφερόμενων να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα».