Οι αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα ότι ανακάλυψαν έναν ασυνήθιστο θησαυρό από πολύ καλά διατηρημένα αντικείμενα των Μάγια κάτω από την πόλη της Τσίτσεν Ιτζά, στη χερσόνησο του Γιουκατάν στο Μεξικό.
Τα αντικείμενα βρέθηκαν μέσα σε μία σπηλιά με το όνομα Μπαλμκού, σε απόσταση λιγότερη των 2 μιλίων από την φημισμένη πυραμίδα, γνωστή με το όνομα Ναός του Κουκουλκάν ή Κάστρο και βρίσκεται στη μέση της τοποθεσίας.
Κατά τον Γκιγέρμο ντε Αντα, ερευνητή του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, η ανακάλυψη αυτή μπορεί να δώσει την αφορμή για γραφτεί εκ νέου η ιστορία της πόλης Τσιτσέν Ιτζά, που άκμασε από το 750 εως το 1200 μ.Χ.
Η πόλη είχε χτιστεί πάνω σε ένα δίκτυο υδάτινων οδών, που περιελάμβανε καταβόθρες, κάτι που στον πολιτισμό των Μάγια χαρακτηριζόταν ιερό σημείο, καθότι πίστευαν πως παίζανε το ρόλο της εισόδου στον κάτω κόσμο. Το όνομα τους μεταφραζόταν πολλές φορές ως « Το στόμα του πηγαδιού των Ιτζά », που ήταν το όνομα των ιθαγενών που κατοικούσαν στην περιοχή την περίοδο εκείνη.
Ο Γκιγέρμο ντε Αντα και οι συνεργάτες του εξερευνούσαν το σύστημα των υδάτινων οδών όταν ανακάλυψαν τα αντικείμενα 25 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους, και χρονολογικά υπολογίζεται πως ανήκουν στο 700 έως 1000 μ.Χ. Η έρευνα της συγκεκριμένης ομάδας έχει φτάσει στα 450 μέτρα μέχρι στιγμής, κυρίως μπουσουλώντας ανάμεσα σε διάφορους θαλάμους που ενώνονται μεταξύ τους με στενές σήραγγες.
«Τώρα είναι η στιγμή για την τεκμηρίωση, την προστασία και την διατήρηση - συντήρηση αυτού του μοναδικού και υπέροχου μέρους» δήλωσε ο ερευνητής ντε Αντα.
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που γίνεται αναφορά στην συγκεκριμένη σπηλιά. οι κάτοικοι της περιοχής είχαν ενημερώσει και παλαιότερα, πριν πέντε δεκαετίες περίπου, τις αρχές για την ύπαρξη της συγκεκριμένης σπηλιάς, χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση από τους ειδικούς. Αντιθέτως, ο αρχαιολόγος Βίκτορ Σεγκόβια Πίντο, έδωσε εντολή να σφραγιστεί η είσοδος, ούτως ώστε να προφυλαχθεί το περιεχόμενό της.
Πρόκειται στο σύνολό τους για 200 αντικείμενα, ανάμεσά τους κεραμικά, δοχεία που άλεθαν το φαγητό και διάφορα άλλα. Οι ερευνητές υπολογίζουν πως οι εξετάσεις που γίνονται θα δείξουν περιεκτικότητα των αντικειμένων σε νεφρίτη καθώς και υπολείμματα από σπόρους και κόκαλα, που σκοπό είχαν να τα προσφέρουν. Στο παρελθόν, ανάλογα ευρήματα έχουν βρεθεί σε παρόμοιες περιοχές.
Ορισμένα από τα ευρήματα φέρουν το ομοίωμα του Τλάλοκ, του Θεού της βροχής στο Κεντρικό Μεξικό, που ο μύθος τον θέλει να ταξίδεψε σε κάποια στιγμή στο Γιουκατάν. Στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς μπορεί να βοηθήσει τους ερευνητές να διαπιστώσουν τη σχέση των Μάγια με τους υπόλοιπους πολιτισμούς.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις των ερευνητών Ντε Αντα και του καθηγητή Τζέϊμς Μπρέϊντι, στο California State University του Λος Αντζελες, πρόκειται για την σπουδαιότερη ανακάλυψη από το 1950 και την ανεύρεση της παρακείμενης σπηλιάς του Μπαλαμκαντσέ.
Πηγή: New York Times