Αντίθετες οι ΗΠΑ σε νέα κατοχή στην Γάζα - Οι εξηγήσεις του Ισραήλ για την δήλωση Νετανιάχου

Οι αναφορές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περί ασφάλειας του Ισραήλ και μη επιστροφής στο status quo της Γάζας με την Χαμάς, οι δηλώσεις από το Τελ Αβιβ και το μοντέλο της Δ.Όχθης.
Open Image Modal
via Associated Press

«Γενικά μιλώντας, δεν υποστηρίζουμε την επιβολή νέας κατοχής της (Λωρίδας της) Γάζας. Ούτε το Ισραήλ» την επιδιώκει, σχολίασε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ. Και συνέχισε:  «Κατά την άποψή μας, οι Παλαιστίνιοι πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της λήψης αυτών των αποφάσεων, η Γάζα είναι παλαιστινιακό έδαφος και θα παραμείνει παλαιστινιακό έδαφος».

Διευκρίνισε βέβαια πως  αναγνωρίζουν ότι «είναι αδύνατη η επιστροφή στο status quo» που υπήρχε στον παλαιστινιακό θύλακα πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου με την Χαμάς στην εξουσία. «Το Ισραήλ και η περιοχή πρέπει να έχουν ασφάλεια και η Γάζα δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι πλέον βάση από την οποία θα εξαπολύονται επιθέσεις εναντίον των πολιτών του Ισραήλ ή οποιουδήποτε άλλου». 

Η δήλωση αυτή ήρθε την στιγμή που και μέλος του του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ προσπάθησε να διευκρινίσει τα σχόλια που έκανε Νετανιάχου σχετικά με το μέλλον της Γάζας.

Ο Ρον Ντέρμερ, υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, δήλωσε στο BBCότι όταν ο Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ θα αναλάβει τη «συνολική ευθύνη ασφάλειας» εννοούσε ότι θα διασφάλιζε ότι ο θύλακας θα παραμείνει αποστρατικοποιημένη περιοχή και ότι οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορούν να πραγματοποιούν στα εδάφη της Γάζας στρατιωτικές επιχειρήσεις επιχειρήσεις  για την καταπολέμηση αυτού που αποκάλεσε ως τρομοκρατική απειλή.

Ωστόσο, είπε, το Ισραήλ δεν θα επανακαταλάβει την  περιοχή ούτε σκοπεύει να κυβερνήσει σε αυτή. 

Μοντέλο Δυτικής Όχθης;

Οι δηλώσεις του αμερικανού και του ισραηλινού αξιωματούχου, συνηγορούν προς την επισήμανση της HuffPost Greece, αμέσως μετά τις δηλώσεις Νετανιάχου το πρωί της Τρίτης πως το Τελ Αβίβ επιθυμεί ένα μοντέλο Δυτικής Όχθης. 

Όπως τονίσαμε, η ”ευθύνη για την ασφάλεια” είναι μια φράση που χρησιμοποιείται για ένα τμήμα της Δυτικής Όχθης. 

Βάσει των Συμφωνιών του Όσλο (την πρώτη Ισραηλινο-Παλαιστινιακή ειρηνευτική συμφωνία από τη δεκαετία του 1990) ένα από τα συμφωνηθέντα ήταν ότι τμήματα της Δυτικής Όχθης θα ήταν υπό τον παλαιστινιακό δημοτικό έλεγχο και την ευθύνη της ισραηλινής ασφάλειας. Με άλλα λόγια, οι Ισραηλινοί επιχειρούν κατά το δοκούν όσον αφορά την επιβολή του νόμου και την τήρηση της τάξης, αλλά τα πιο πεζά, καθημερινά καθήκοντα όπως η συλλογή σκουπιδιών και η λειτουργία των σχολείων, θα ήταν ευθύνη των Παλαιστινίων.

Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε όμως να υπάρχει ένας παλαιστινιακός φορέας έτοιμος να συνεργαστεί στη Γάζα με τους Ισραηλινούς και η Παλαιστινιακή Αρχή και επικεφαλής της Αμπας το έχει αποκλείσει.

Σημειώνεται πως το Ισραήλ απέσυρε με μονομερή απόφαση του το 2005 τους στρατιώτες του και τους εποίκους του από τη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από 38 χρόνια κατοχής. Οι ισραηλινές αρχές ωστόσο έχουν επιβάλει αυστηρό χερσαίο, αεροπορικό και θαλάσσιο αποκλεισμό της Γάζας αφότου πήρε την εξουσία η Χαμάς εκεί, το 2007 κάτι που κατά μια ερμηνεία του διεθνούς δικαίου αποτελεί μορφή κατοχής και προβλέπει πως το Ισραήλ έχει συγκεκριμένες ευθύνες προς τον άμαχα πληθυσμό.